EK-voetbalblog

Teruglezen: België onttroont titelhouder Portugal op EK met 1-0

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag staan opnieuw twee wedstrijden in de achtste finale op het programma, te beginnen met Nederland – Tsjechië in Boedapest.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het nieuws bij rondom de vijftiende speeldag van het EK voetbal, een dag waarop het Nederlands elftal werd uitgeschakeld door Tsjechië en titelverdediger Portugal door België naar huis werd gestuurd.

Nederland 0 - 2 Tsjechië

 • #39
 • Achtste finale
 • Boedapest (Hongarije)

België 1 - 0 Portugal

 • #40
 • Achtste finale
 • Sevilla (Spanje)

België onttroont titelhouder Portugal op EK met 1-0

België heeft bij het EK voetbal titelhouder Portugal in de achtste finales uitgeschakeld. De ‘Rode Duivels’ wonnen in Sevilla met 1-0. Het doelpunt kwam op naam van Thorgan Hazard, die vlak voor de rust doeltreffend uithaalde.

Met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar en 148 dagen trad België met het oudste Belgische team ooit aan in een duel op een eindtoernooi om de Europese titel. De ervaren ploeg van bondscoach Roberto Martinez schaarde zich zonder veel franje bij de laatste acht. Voor België was het de vierde zege op rij dit EK. De ploeg van Martinez speelt vrijdag in de kwartfinales tegen Italië in München.

Voor Portugal kwam er een roemloos einde aan het toernooi. De ploeg van bondscoach Fernando Santos ontsnapte in de groepsfase al aan een vroegtijdige aftocht. Portugal was bij het EK te veel afhankelijk van sterspeler Cristiano Ronaldo, die in de ‘poule des doods’ nog wel vijf keer doel trof, maar in de achtste finale door de ervaren defensie van België redelijk goed in bedwang werd gehouden.

Goed overeind
Het duel in Sevilla kwam moeizaam op gang. Beide ploegen trachtten het spel aan de tegenstander over te laten om in de omschakeling te kunnen toeslaan. Deze tactiek leidde amper tot grote kansen. Portugal was alleen met schoten van Diogo Jota (voorlangs) en Ronaldo (moeizame redding doelman Thibaut Courtois) gevaarlijk. Namens België knalde Thomas Meunier in de 37e minuut de bal naast. Vijf minuten later was het alsnog raak. Thorgan Hazard haalde verrassend uit en doelman Rui Patricio verkeek zich op het diagonale schot: 1-0.

Kort na de rust moest spelmaker Kevin De Bruyne aangeslagen naar de kant bij België; hij werd vervangen door Dries Mertens. Portugal kon ook in de tweede helft weinig afdwingen. Jota schoot de bal nog over de lat, invaller João Félix kopte de bal in handen van Courtois en Ronaldo schoot een vrije trap in de muur. België bleef goed overeind en liet zich evenmin door het bij vlagen harde Portugese spel intimideren. In het Portugese slotoffensief schoot Raphaël Guerreiro nog wel op de paal.(ANP)

België viert de 1-0 van Thorgan Hazard. Thanassis Stavrakis / AFP

Frank de Boer: ga nadenken over toekomst als bondscoach

Frank de Boer weet nog niet of hij bondscoach van het Nederlands elftal zal blijven. Na afloop van de verloren wedstrijd tegen Tsjechië zei De Boer tegen de NOS, toen hem werd gevraagd naar zijn toekomst, „daar ga ik de komende weken rustig over nadenken”.

Het Nederlands elftal schoot geen enkele keer op doel tegen Tsjechië. Volgens databureau OPTA is dat voor het eerst sinds het bureau in 1980 begon met het bijhouden van EK-statistieken. Toch vond De Boer zijn elftal „de dominerende partij”. Wel benadrukte de bondscoach dat het „niet goed genoeg” was tegen Tsjechië.

Frank de Boer is sinds september 2020 bondscoach van Nederland. Destijds volgde hij Ronald Koeman op, die naar FC Barcelona vertrok. Onder zijn leiding werden er vijftien interlands gespeeld, waarvan er drie verloren gingen en er vier keer werd gelijkgespeeld.

Lees ook: Het Nederlands elftal gaat knock-out bij de eerste tegenslag

Frank de Boer na de wedstrijd van Oranje tegen Tsjechië zondagavond. Foto Attila Kisbenedek/AP

Wedstrijd eindigt in 0-2, Tsjechië schakelt teleurstellend Nederland uit

De wedstrijd Nederland - Tsjechië zit erop. Een teleurstellend Nederlands elftal heeft zich laten uitschakelen door Tsjechië, dat twee keer scoorde via Tomáš Holeš en Patrick Schick. Het laatste halfuur speelde Nederland met tien man door een rode kaart van Matthijs de Ligt. In de kwartfinale zullen de Tsjechen het nu opnemen tegen Denemarken.

Blijdschap na het eerste doelpunt van Tsjechië. Foto EPA/ Alex Pantling

Tsjechië verdubbelt de voorsprong via Schick, 0-2

Weer een doelpunt voor de Tsjechen. Aanvoerder Georginio Wijnaldum, de hele wedstrijd al onzichtbaar, heeft zich laten aftroeven in een duel - waarna Tsjechië wist te profiteren. Spits Patrick Schick scoorde op aangeven van Tomáš Holeš de 2-0.

Jurriën Timber en Steven Berghuis zijn erin gekomen voor Daley Blind en Patrick van Aanholt, waar Wout Weghorst eerder Marten de Roon al verving.

Holeš kopt Tsjechië op voorsprong, 0-1

Tsjechië heeft druk gezet na de rode kaart voor Matthijs de Ligt en dat resulteerde in de openingstreffer. Een vrije trap werd door verdediger Tomáš Kalas teruggekopt, waarna Tomáš Holeš de bal binnenkopte. Nederland heeft nog een klein kwartier om de stand gelijk te trekken.

Tomáš Holeš maakt de 0-1 voor Tsjechië in de wedstrijd tegen Nederland. Foto Bernadett Szabo/Reuters

Oranje met tien man tegen Tsjechië na rode kaart De Ligt (0-0)

Matthijs de Ligt heeft een rode kaart gekregen in de wedstrijd tegen Tsjechië van zondagavond. In een duel met spits Patrick Schick viel de centrale verdediger en kwam hij met zijn arm tegen de bal aan. De scheidsrechter gaf in eerste instantie een gele kaart, maar trok die op aanraden van de VAR in en gaf vervolgens rood.

Nederland speelt met tien man verder en als reactie wisselde Frank de Boer Donyell Malen voor Quincy Promes. Even voor de rode kaart voor De Ligt had Malen nog een grote kans; hij kwam oog in oog met de keeper van Tsjechië te staan, maar die plukte de bal voor zijn voeten weg.

Nog geen doelpunten na één helft voetballen

Het is rust bij Nederland - Tsjechië en de stand is nog 0-0. Hoewel het Nederlands elftal het grootste deel van de eerste helft de bovenliggende partij was, hebben de Tsjechen de beste kansen gehad, via schoten van Schick en Soucek.

Op slag van rust was er nog een kans voor linksback Patrick van Aanholt, die uit de draai naast schoot.

De Tsjech Lukas Masopust en Daley Blind strijden om de bal in de eerste helft van de wedstrijd Nederland-Tsjechië. Foto Tamas Kovacs/EPA

Drinkpauze halverwege de eerste helft

Het is zo’n 31 graden in de Púskas Aréna en halverwege de eerste helft last de scheidsrechter een drinkpauze in. Het Nederlands elftal is beter, zet druk en heeft kansen gehad via Dumfries, De Ligt en Depay.

Hoewel de Tsjechen vooral verdedigen krijgen ze ook kansen, met een kopkans voor Soucék als grootste mogelijkheid. Voorlopig is de stand 0-0.

Nederland - Tsjechië is begonnen

De achtste finale tegen Tsjechië is begonnen. Voor het eerst in dertien jaar kan het Nederlands elftal zich plaatsen voor een EK-kwartfinale. Als Nederland wint, treffen ze Denemarken, dat gisteren met 4-0 van Wales won.

De laatste eindronde waar het Nederlands elftal aan meedeed was het WK in 2014 in Brazilië, waar Nederland derde was. Het laatste EK waar Nederland aan meedeed was in 2012, toen alle wedstrijden in de groepsfase verloren gingen en het Nederlands elftal vroegtijdig werd uitgeschakeld.

UEFA weerspreekt KNVB: regenboogvlaggen wel toegestaan in fanzone en stadion

De Europese voetbalbond UEFA heeft in een verklaring gezegd dat regenboogvlaggen wel worden toegestaan in de Nederlandse fanzone in Boedapest. Ook in de Púskas Aréna mogen de vlaggen getoond worden, schrijft de UEFA. Eerder op de dag stelde de Nederlandse KNVB dat de Europese voetbalbond de regenboogvlaggen in de Oranjefanzone had verboden.

„In tegenstelling tot sommige berichten in de Nederlandse media wil de UEFA verduidelijken dat zij geen regenboogsymbolen uit de fanzone in Boedapest heeft geweerd”, schrijft de bond. Er wordt gewezen op het feit dat de fanzone „onder de verantwoordelijkheid van de plaatselijke autoriteiten valt”, wat zou betekenen dat de vlaggen werden ingenomen op last van de Hongaarse autoriteiten.

Twitter avatar UEFA UEFA Contrary to some reports in Dutch media, UEFA would like to clarify that it has not banned any rainbow-coloured symbols from the fan zone in Budapest, which is under the responsibility of the local authorities. UEFA would very much welcome any such symbol into the fan zone.

Nadat de KNVB had gezegd dat de vlaggen verboden waren door UEFA, spraken verschillende Nederland politici zich uit tegen het verbod. PvdA-Kamerlid Kati Piri noemde het „ronduit schandalig” en D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma noemde de vlaggenban „onvoorstelbaar”, aldus persbureau ANP. Vanuit de Nederlandse lgbt-belangenorganisatie COC werd het „uitermate teleurstellend” genoemd dat de UEFA „buigt voor de druk van Orbán”.

Malen naast Depay in de aanval tegen Tsjechië

Donyell Malen vormt samen met Memphis Depay de voorhoede van het Nederlandse elftal voor de achtste finale tegen Tsjechië. In de eerste twee wedstrijden op het EK koos bondscoach Frank de Boer nog voor Wout Weghorst in de spits. In de derde groepswedstrijd tegen Noord-Macedonië speelde Malen ook al, hij was toen goed voor een assist.

Voor de rest zijn er geen verrassingen in de basisopstelling: Maarten Stekelenburg verdedigt het doel en de verdediging wordt gevormd door, van links naar rechts, Van Aanholt, Blind, De Ligt, De Vrij en Dumfries. Op het middenveld spelen Wijnaldum, De Jong en Marten de Roon, die in de wedstrijd tegen Noord-Macedonië nog werd vervangen door Ryan Gravenberch.

KNVB: UEFA verbiedt regenboogvlaggen Oranjefans

Nederlandse voetbalfans mogen hun regenboogvlaggen niet publiekelijk tonen in de fanzone van de KNVB in Boedapest. Ook in het stadion waar het Nederlands elftal het later vandaag opneemt tegen Tsjechië zijn de vlaggen verboden. Dat schrijft persbureau ANP. Beveiligers zouden op verzoek van de UEFA de vlaggen confisqueren.

In de fanzone, vlakbij de Puskás Aréna, verzamelden zich voor de wedstrijd ruim tienduizend Nederlandse supporters. Sommigen van hen hadden regenboogvlaggen mee als protest tegen een onlangs ingevoerde wet in Hongarije die het verbiedt homoseksualiteit te promoten. De UEFA verbiedt de vlaggen echter, bevestigt een woordvoerder van de KNVB aan de NOS. „In de fanzone en in het stadion gelden de regels van de UEFA dus mogen zij dat bepalen. Dat wil dus niet zeggen dat de KNVB dat steunt. Wij zijn pro-regenboogvlag en steunen de OneLove-campagne”, zegt hij.

Ondanks het verbod van de UEFA zal er tijdens de achtste finale wel op een andere manier worden gedemonstreerd tegen uitsluiting: aanvoerder Georginio Wijnaldum zal tijdens de wedstrijd spelen met de tekst ‘OneLove’ op zijn aanvoerdersband.

Lees ook: Lhbti’ers in Hongarije overwegen land te verlaten: ‘Ik ben echt doodsbang’

Oranjefans hebben zich zondagmiddag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest verzameld voor de wedstrijd tegen Tsjechië. Foto Marton Monus/Reuters

Oranjefans maken zich op voor EK-wedstrijd tegen Tsjechië

De Puskás Aréna is met ruim 55.000 verkochte kaartjes uitverkocht. De achtste finale tussen Nederland en Tsjechië begint om 18.00 uur. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

De achtste finale in het EK tussen Nederland en Tsjechië mag dan pas om 18.00 uur beginnen, supporters van Oranje vieren al de hele dag feest in de aanloop naar het duel. In een stadspark in Boedapest werden zij vermaakt door diverse artiesten, vanaf 15.00 uur lopen de supporters in een stoet naar de Puskás Aréna. Van bijna 8.000 Oranjefans is bekend dat zij een kaartje hebben voor de wedstrijd. In het stadion is er plek voor ruim 55.000 toeschouwers.

Welkom in dit blog

Nederland - Tsjechië

 • #39
 • Achtste finale
 • Boedapest (Hongarije)

België - Portugal

 • #40
 • Achtste finale
 • Sevilla (Spanje)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag ontmoet het Nederlands elftal Tsjechië in Boedapest. De winnaar speelt volgend weekend in Bakoe tegen Denemarken voor een plek in de halve finale. Ook België en Portugal spelen vanavond om een plek bij de laatste acht.

 • Het Nederlands elftal speelt tegen Tsjechië in de Puskas Arena in Boedapest, waar ruim 58.000 toeschouwers zullen zitten. Het duel begint om 18.00 uur. Van bijna 8.000 supporters van het Nederlands elftal is bekend dat ze een kaartje hebben gekocht voor de achtste finales, bij de Tsjechen stond de teller zaterdag iets lager. De kans is groot dat van beide landen veel meer fans in het stadion zitten. Oranje bereikte in 2008 voor het laatst de kwartfinales van een EK. Daarin bleek Rusland na verlenging te sterk. In 2012 strandde het Nederlands elftal in de groepsfase en in 2016 ontbrak Oranje op het EK.
 • Marten de Roon keert naar alle waarschijnlijkheid terug in het basiselftal. De middenvelder bleef maandag in de laatste groepswedstrijd tegen Noord-Macedonië (3-0) op de bank zitten, omdat hij met een gele kaart ‘op scherp’ stond. Bondscoach Frank de Boer wilde zaterdag nog niet zeggen of hij in de voorhoede, naast Memphis Depay, kiest voor Donyell Malen of Wout Weghorst. Tsjechië beslist pas vlak voor de aftrap of Vladimir Darida kan starten. De aanvoerder viel vrijdag geblesseerd uit op de training en miste zaterdag ook de laatste oefensessie voor het duel met Nederland.
 • België begint om 21 uur in Sevilla aan de knock-outfase tegen Portugal. De Belgen wonnen alle duels in groep B en plaatsten zich als groepswinnaar voor de achtste finales. Portugal eindigde met 4 punten als derde in groep F, de ‘poule des doods’. De aftrap in stadion La Cartuja in Sevilla is om 21.00 uur. De Rode Duivels vlogen zonder voormalig FC Twente-speler Nacer Chadli naar Sevilla omdat hij zich niet fit voelde, maar de Belgische voetbalbond meldde zondagmiddag dat de middenvelder alsnog werd ingevlogen voor de wedstrijd.
 • Portugal is de regerend Europees kampioen. De ploeg van topschutter Cristiano Ronaldo had het lastig in de poule met Hongarije, wereldkampioen Frankrijk en de wereldkampioen van 2014, Duitsland. De Portugezen begonnen goed tegen Hongarije (3-0), maar verloren van Duitsland (4-2) en speelden gelijk tegen Frankrijk (2-2). Het was net genoeg voor een plek bij de laatste zestien.
 • Ryan Gravenberch, Denzel Dumfries, Steven Berghuis en Jurrien Timber tijdens de training van Oranje in Zeist, eerder deze week. Foto Maurice van Steen/ANP

  Lees hier het EK-voetbalblog terug van zaterdag 26 juni.