België onttroont titelhouder Portugal op EK met 1-0

België viert de 1-0 van Thorgan Hazard.
België viert de 1-0 van Thorgan Hazard. Thanassis Stavrakis / AFP

België heeft bij het EK voetbal titelhouder Portugal in de achtste finales uitgeschakeld. De ‘Rode Duivels’ wonnen in Sevilla met 1-0. Het doelpunt kwam op naam van Thorgan Hazard, die vlak voor de rust doeltreffend uithaalde.

Met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar en 148 dagen trad België met het oudste Belgische team ooit aan in een duel op een eindtoernooi om de Europese titel. De ervaren ploeg van bondscoach Roberto Martinez schaarde zich zonder veel franje bij de laatste acht. Voor België was het de vierde zege op rij dit EK. De ploeg van Martinez speelt vrijdag in de kwartfinales tegen Italië in München.

Voor Portugal kwam er een roemloos einde aan het toernooi. De ploeg van bondscoach Fernando Santos ontsnapte in de groepsfase al aan een vroegtijdige aftocht. Portugal was bij het EK te veel afhankelijk van sterspeler Cristiano Ronaldo, die in de ‘poule des doods’ nog wel vijf keer doel trof, maar in de achtste finale door de ervaren defensie van België redelijk goed in bedwang werd gehouden.

Goed overeind
Het duel in Sevilla kwam moeizaam op gang. Beide ploegen trachtten het spel aan de tegenstander over te laten om in de omschakeling te kunnen toeslaan. Deze tactiek leidde amper tot grote kansen. Portugal was alleen met schoten van Diogo Jota (voorlangs) en Ronaldo (moeizame redding doelman Thibaut Courtois) gevaarlijk. Namens België knalde Thomas Meunier in de 37e minuut de bal naast. Vijf minuten later was het alsnog raak. Thorgan Hazard haalde verrassend uit en doelman Rui Patricio verkeek zich op het diagonale schot: 1-0.

Kort na de rust moest spelmaker Kevin De Bruyne aangeslagen naar de kant bij België; hij werd vervangen door Dries Mertens. Portugal kon ook in de tweede helft weinig afdwingen. Jota schoot de bal nog over de lat, invaller João Félix kopte de bal in handen van Courtois en Ronaldo schoot een vrije trap in de muur. België bleef goed overeind en liet zich evenmin door het bij vlagen harde Portugese spel intimideren. In het Portugese slotoffensief schoot Raphaël Guerreiro nog wel op de paal.(ANP)

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Teruglezen: België onttroont titelhouder Portugal op EK met 1-0