WOII

Nederland doet afstand van Joodse roofkunst, 3.665 voorwerpen terug naar eigenaren

De Nederlandse staat zal afstand doen van alle resterende Joodse roofkunst in zijn bezit. Dat heeft de ministerraad vrijdag bekendgemaakt. De regering reageert met dit besluit op een in december uitgebracht advies van de commissie-Kohnstamm om het teruggavebeleid van roofkunst te versoepelen.

Het gaat om 3.208 kunstvoorwerpen uit de NK-collectie. Dat zijn door het naziregime van Joodse eigenaren gestolen dan wel onder dwang verkochte kunstvoorwerpen die na de oorlog vanuit Duitsland zijn gerecupereerd. Van de oorspronkelijke 3.665 voorwerpen – schilderijen en tekeningen, meubels en serviezen – zijn er in de loop der jaren 457 gerestitueerd aan eigenaren of hun erven.

Verweesde cultuurgoederen waarvan de eigenaar niet kan worden getraceerd, zullen worden teruggegeven aan de Joodse gemeenschap. Welke instellingen de voorwerpen krijgen, zal in overleg met de Centraal Joods Overleg (CJO) worden bepaald.