Wereldkampioen Alaphilippe wint eerste etappe Tour de France

Tour Alaphilippe van Deceuninck-Quick-Step heeft de eerste gele trui van het jaar te pakken. Tijdens de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk vonden twee grote valpartijen plaats.
Alaphilippe tijdens de 198 kilometer lange eerste etappe.
Alaphilippe tijdens de 198 kilometer lange eerste etappe. Foto Philippe Lopez/AFP

De Franse wielrenner Julian Alaphilippe heeft zaterdag de eerste etappe van de Tour de France gewonnen. De renner van Deceuninck-Quick-Step wist twee kilometer voor de finish een flink gat te slaan tussen hem en zijn tegenstanders. De Australiër Michael Matthews finishte op 8 seconden als tweede, voor Primoz Roglic uit Slovenië. Wilco Kelderman was de beste Nederlander: hij eindigde als vijfde. Bauke Mollema werd negende.

Tijdens de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk fietsten de renners bijna 198 kilometer van Brest naar Landerneau. Tijdens de koers vonden twee grote valpartijen plaats. De eerste werd veroorzaakt door een toeschouwer met een bord die op de weg stond. De Duitser Tony Martin raakte het bord en kwam ten val, waarop tientallen andere renners ook vielen. Veel van hen zijn net als Martin van de ploeg van Jumbo-Visma.

Lees ook: Roglic tegen Pogacar? Het verschil met de Tour de France van vorig jaar is groot

De meesten konden hun weg weer vervolgen, maar Jasha Sütterlin van Team DSM moest opgeven. Wat voor blessure de Duitser heeft opgelopen, is nog niet bekend. Met het uitvallen van Sütterlin mist Team DSM een belangrijke hardrijder. De organisatie van de Tour heeft bekendgemaakt een aanklacht in te dienen tegen de toeschouwer. De tweede massale valpartij vond op zo’n 8 kilometer voor de finish plaats. Hierbij kwamen onder anderen Chris Froome, Andre Greipel en Tim Merlier ten val. Zij konden de rit wel afmaken.

De Nederlander Ide Schelling, namens Bora-hansgrohe debuterend in de Tour, maakte zaterdagmiddag deel uit van een vroege ontsnapping. Hij veroverde onderweg voldoende punten om de eerste drager van de bergtrui te worden. Zondag volgt opnieuw een lastige rit, met aankomst op de Mûr-de-Bretagne. Alaphilippe rijdt dan in de gele trui. (ANP)