Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en daarbuiten bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van vrijdag 25 juni:

  • Sinds de lancering van de CoronaCheck-app donderdag zijn 1 miljoen vaccinatiebewijzen uitgegeven. Dat meldde demissionair Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdagavond. Mensen kunnen dit bewijs gebruiken om evenementen bij te wonen binnen Nederland. Voorheen was dit alleen mogelijk met een negatieve test.
  • Bij meerdere locaties van Testen voor Toegang stonden vrijdagmiddag lange rijen wegens ict-problemen. Later meldde de stichting die verantwoordelijk is voor Testen voor Toegang dat de storing was veroorzaakt door een „hackpoging van buitenaf”.
  • De daling van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen zette ook vrijdag door. Uit cijfers van het Landelijk Centrum voor Patiënten Spreiding (LCPS) bleek dat vrijdag 363 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen lagen. Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn 659 nieuwe positieve coronatests gemeld.
  • Vrijdag zijn de eerste prikken van het Janssen-vaccin gezet bij mensen die specifiek om dat vaccin hadden gevraagd. Iedereen die daarin is geïnteresseerd, kan sinds woensdag via een apart telefoonnummer een afspraak maken voor een inenting van Janssen. De animo is groot; op woensdag en donderdag werden al 154.000 afspraken voor de prik ingepland.