VK meldt ruim 18.000 positieve tests; hoogste aantal in maanden

In het Verenigd Koninkrijk zijn zaterdag 18.270 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds begin februari, meldt persbureau Reuters. Hiermee zet de stijging van het aantal vastgestelde coronabesmettingen door. Het aantal sterfgevallen door Covid-19 neemt minder snel toe: zaterdag werden er 23 doden geregistreerd. Ter vergelijking: in februari vielen dagelijks honderden doden door Covid-19. Dit verschil komt vermoedelijk doordat veel Britten inmiddels (gedeeltelijk) zijn gevaccineerd.

Een protest tegen de coronamaatregelen in Londen. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Het leek een tijd de goede kant op te gaan in het Verenigd Koninkrijk, maar sinds eind mei neemt het aantal besmettingen in de staat weer flink toe. De toename is het gevolg van de snelle verspreiding van de Deltavariant (voorheen de Indiase variant genoemd) van het coronavirus. Vanwege de vrees voor een nieuwe golf aan besmettingen en ziekenhuisopnames, werden de geplande versoepelingen van de coronamaatregelen half juni met een maand uitgesteld.

Eerder op zaterdag werd ook bekend dat de minister van Volksgezondheid en hét gezicht van de coronabestrijdingscampagne Matt Hancock opstapt omdat hij de coronamaatregelen heeft overtreden. Hancock zoende op zijn kantoor met een collega, tegen de maatregelen in. Het incident is extra pijnlijk omdat Hancock getrouwd is en met de zoen zijn echtgenoot lijkt te bedriegen.

Lees ook: Britse zorgminister vertrekt om zoen met collega, tegen coronaregels in Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: VK meldt ruim 18.000 positieve tests; hoogste aantal in maanden