Nachtclubs willen zo snel mogelijk af van testen voor toegang

Foto Robin Utrecht/ANP
Foto Robin Utrecht/ANP Mensen staan in de rij voor een sneltest in Rotterdam.

Nachtclubs in Nederland willen zo snel mogelijk af van de coronatestverplichting voor bezoekers. Dat schrijft belangenvereniging Nachtbelang zaterdag in een verklaring, na de nacht waarin discotheken en clubs na maandenlange sluiting weer zijn geopend. Aan het ontvangen van gasten heeft het demissionaire kabinet voorwaarden verbonden. Zo mogen mensen alleen worden toegelaten als ze zijn gevaccineerd of negatief zijn getest.

Clubondernemers vrezen onder meer dat jongeren door de gestelde voorwaarden zullen wegblijven. Veel jongeren zijn nog niet (volledig) gevaccineerd, waarmee ze voor toegang tot een club afhankelijk zijn van een negatieve testverklaring. Zo’n test moet worden afgenomen bij een speciale testlocatie, Testen voor Toegang, en Nachtbelang betwijfelt of iedereen dat weet. Hierdoor verschijnen bezoekers mogelijk met een verkeerd toegangsbewijs aan de clubdeur.

Bovendien vragen ondernemers zich af hoeveel mensen überhaupt bereid zijn zich te laten testen om toegang te krijgen tot een nachtclub. Sommige testlocaties zijn meer dan dertig minuten rijden en het is onzeker of alle bezoekers dat voor een clubavond over zullen hebben. En als het eerste enthousiasme over de heropening van de nachtclubs over een paar weken is vervlogen, is de testbereidheid volgens Nachtbelang niet meer vanzelfsprekend.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nachtclubs willen zo snel mogelijk af van testen voor toegang