Ministerie stelt 175.000 extra Janssen-vaccins beschikbaar

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) stelt de komende weken 175.000 extra Janssen-vaccindoses beschikbaar, schrijft het departement zaterdag in een verklaring. Samen met de eerder toegezegde 200.000 vaccindoses kunnen daardoor in totaal 375.000 mensen kiezen voor een prik met Janssen.

Sinds deze week kunnen geïnteresseerden bellen naar een speciaal telefoonnummer van de GGD om een afspraak te maken voor een inenting met het vaccin. Van die gelegenheid werd massaal gebruik gemaakt. Vrijdagavond waren al 185.000 vaccinatieafspraken ingepland. „We willen mensen de vrijheid bieden om te kiezen voor het Janssen-vaccin”, aldus demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) in de verklaring. „Want het is een veilig en effectief vaccin, en je bent in één keer klaar.”

Een voordeel van dit vaccin ten opzichte van andere beschikbare vaccins is dat één prik bij Janssen voldoende is voor maximale effectiviteit. Een injectie beschermt naar schatting voor 67 procent tegen ziekte door het coronavirus. Vaccinaties met BioNTech/Pfizer en Moderna lijken overigens iets betere bescherming te bieden, van respectievelijk 94 en 95 procent.

Lees ook: Eén arm Janssen, de ander Pfizer - werkt dat? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ministerie stelt 175.000 extra Janssen-vaccins beschikbaar