Invallers helpen Italië in verlenging met 2-1 langs Oostenrijk

Italië tegen Oostenrijk in Londen.
Italië tegen Oostenrijk in Londen. Foto Laurence Griffiths/AFP

De Italiaanse voetballers hebben zoals verwacht op het EK de kwartfinales bereikt, maar de ploeg van bondscoach Roberto Mancini had daar op Wembley tegen Oostenrijk wel een verlenging voor nodig (2-1). De ploeg die zoveel indruk maakte in de groepsfase, ontsnapte in de reguliere speeltijd aan uitschakeling.

In het eerste kwartier van de verlenging sloegen de ‘Azzurri’ toe via doelpunten van de invallers Federico Chiesa en Matteo Pessina. Chiesa brak de wedstrijd in de 95e minuut open met een prachtige treffer. De aanvaller van Juventus nam de bal met zijn hoofd aan, kapte Stefan Lainer met rechts uit en schoot daarna met links hard raak. De Oostenrijkse invaller Sasa Kalajdzic bracht enkele minuten voor tijd de spanning nog even terug met een rake kopbal uit een hoekschop, maar Italië hield stand en neemt het vrijdag in München op tegen België of titelverdediger Portugal, met als inzet een plek bij de laatste vier.

Van de favorieten voor de eindzege had Italië de beste indruk gemaakt in de groepsfase. De ploeg van Mancini won voor eigen publiek in Rome met overtuigend spel van Turkije (3-0), Zwitserland (3-0) en Wales (1-0). Onder leiding van de 56-jarige bondscoach zijn de Italianen al bijna drie jaar ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van 10 september 2018, in de Nations League tegen Portugal (0-1).

Italië speelde op Wembley lang niet zo overtuigend als in het Stadio Olimpico. Het kostte de ploeg van Mancini veel moeite om kansen af te dwingen tegen het stugge Oostenrijk, dat achter Oranje als tweede was geëindigd in de groep. Spits Ciro Immobile probeerde het na een half uur spelen maar eens van afstand. Zijn schot belandde op de buitenkant van de paal.

Oostenrijk kwam na rust steeds beter in de wedstrijd. De ploeg die in Amsterdam met 2-0 had verloren van het Nederlands elftal, dacht na ruim een uur spelen op voorsprong te komen via een kopbal van Marko Arnautovic. De treffer van de oud-speler van FC Twente werd na lang beraad op advies van de VAR echter afgekeurd vanwege buitenspel. In de verlenging kwam het voor Italië allemaal goed via twee invallers. Kalajdzic zorgde nog wel voor de eerste Italiaanse tegentreffer sinds 14 oktober vorig jaar, toen Donny van de Beek scoorde voor Oranje (1-1).

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Invallers helpen Italië in verlenging met 2-1 langs Oostenrijk