Dodental na instorting flat Miami stijgt tot vijf, gebouw bleek in 2018 al onveilig

Miami Donderdag stortte het appartementencomplex in Miami gedeeltelijk in. 156 mensen worden nog vermist. In 2018 was al gebleken dat er ernstige veiligheidsrisico’s waren.
156 mensen worden nog vermist sinds de instorting van het pand.
156 mensen worden nog vermist sinds de instorting van het pand. Foto Andrea Sarcos/AFP

Het dodental als gevolg van de instorting van een appartementencomplex in Miami is opgelopen tot vijf, nadat reddingswerkers het lichaam van een slachtoffer onder het puin hebben gevonden. Dat heeft burgemeester Daniella Levine Cava van Miami-Dade County zaterdagavond (plaatselijke tijd) verklaard, meldt AP.

Hulpverleners zetten hun zoektocht naar overlevenden ook zaterdagavond door. Hun werk werd tijdens de dag bemoeilijkt omdat er een brand was uitgebroken onder het puin en er rookvorming was ontstaan. Nog altijd worden 156 mensen vermist, de kans is groot dat velen van hen zijn overleden toen het gebouw van twaalf verdiepingen donderdagochtend vroeg gedeeltelijk instortte.

In 2018 was er al bewijs dat het appartementencomplex onveilig was, heeft The New York Times zaterdag onthuld. Een onderzoeker had destijds onder meer bewijs gevonden dat het beton in slechte staat was en er ontwerpfouten zaten in het zwembaddek. Ook zaten er scheuren en gaten in de pilaren in de parkeergarage onder het pand.

Het rapport was opgemaakt voor de Vereniging van Eigenaren van het twaalf etages hoge appartementencomplex en leidde tot de conclusie dat er herstelwerkzaamheden moesten plaatsvinden. Deze zouden later dit jaar uitgevoerd worden. Het is vooralsnog niet duidelijk of het gebouw is ingestort vanwege de in 2018 aangetoonde gebreken; de onderzoeker sprak in zijn rapport niet expliciet over instortingsgevaar.

Lees ook: Dodental ingestort appartementencomplex Miami loopt op naar vier

Vice-burgemeester Tina Paul van de gemeente Surfside noemt de bevindingen in het rapport zaterdag „erg verontrustend”. Lokale autoriteiten zouden niet op de hoogte zijn geweest van eventuele problemen met het pand en hebben toegezegd dat alle vergelijkbare gebouwen die ouder zijn dan 40 jaar in de komende dertig dagen geïnspecteerd worden. Ook wordt onderzocht of het „zustergebouw” van het ingestorte pand preventief geëvacueerd moet worden. Dat pand is door dezelfde partij en in dezelfde periode ontworpen en gebouwd.

Burgemeester Daniella Cava benadrukt dat de brandweerlieden dag en nacht werken om overlevenden te vinden.

Twitter avatar MayorDaniella Daniella Levine Cava Let me be clear: The men and women of our @MiamiDadeFire team are the best in the world. They are working around the clock and using every strategy available to find and save as many loved ones as possible. Please keep them in your prayers. https://t.co/kQJnH0G336

Dit bericht is zondag om 5.00 uur geactualiseerd. Het dodental is bijgesteld van vier naar vijf, het aantal vermisten van 159 naar 156.