Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Het was maar een klein berichtje dat vorige week over de Hongaarse lhbti-wet op nrc.nl verscheen. Maar de ambassadeur van Hongarije in Den Haag wilde graag reageren. Diplomaten hebben hun eigen lobbykanalen, dus we zijn terughoudend met het plaatsen van hun artikelen. Maar een lezersbrief als reactie op een NRC-artikel kan natuurlijk altijd, lieten we weten.

Er is „goed georganiseerde hysterie rond Hongarije”, schreef ambassadeur András Kocsis een paar dagen later in zijn brief. „Waarom altijd Hongarije, vraagt u zich wellicht af. Nou, het is simpel. Wij gaan tegen de liberale mainstream in en zijn toch economisch succesvol.”

De brief stond klaar om gepubliceerd te worden, maar dinsdagmiddag vonden we de tekst, iets langer en zonder verwijzing naar het NRC-bericht, op opiniesite TPO. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij besloten alsnog niet te publiceren. Later bleek dat ook de Volkskrant dezelfde brief had gekregen.

Het gebeurt steeds vaker: brieven en opiniestukken die gelijktijdig bij verschillende media in omloop zijn. We hebben het niet altijd door, maar als we zoiets tijdig zien, dan zijn we onverbiddelijk: teksten die her en der circuleren of zelfs al elders gepubliceerd zijn nemen we niet in behandeling. Een lezersbrief is nu eenmaal iets anders dan een pr-offensief. Op nrc.nl/opinie-contact vindt u deze en andere spelregels.

Overigens schreven ook niet-diplomaten ons veel over Hongarije. Dat dat land „de ene na de andere vrijheid de nek omdraait” had volgens Fred Sevriens niet alleen rond een EK voetbal groot in het nieuws moeten zijn. En wat te denken van Qatar, schrijft Gerard Brekelmans. „Daar hoor je niemand over.” Hij pleit voor „voetbal in dienst van de politiek” met veel „regenboogkleuren”.

Tegengeluid blijft zeer welkom. Stuurt u dat vooral naar opinie@nrc.nl. En alleen daar naartoe.

chef Opinie