EK-voetbalblog

Invallers helpen Italië in verlenging met 2-1 langs Oostenrijk

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag staan de eerste achtstefinalewedstrijden op het programma, in Amsterdam en Londen.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het nieuws bij van de eerste twee duels in de achtste finales van het EK, de dag dat Denemarken in de Johan Cruijff Arena een nieuw succes toevoegde aan zijn opmerkelijke toernooi, mede dankzij Kasper Dolberg. Ook de Italianen gaan naar de laatste acht, maar dat kostte meer moeite dan gedacht tegen Oostenrijk.

Klik hier voor het EK-voetbalblog van zondag 27 juni

Invallers helpen Italië in verlenging met 2-1 langs Oostenrijk

De Italiaanse voetballers hebben zoals verwacht op het EK de kwartfinales bereikt, maar de ploeg van bondscoach Roberto Mancini had daar op Wembley tegen Oostenrijk wel een verlenging voor nodig (2-1). De ploeg die zoveel indruk maakte in de groepsfase, ontsnapte in de reguliere speeltijd aan uitschakeling.

In het eerste kwartier van de verlenging sloegen de ‘Azzurri’ toe via doelpunten van de invallers Federico Chiesa en Matteo Pessina. Chiesa brak de wedstrijd in de 95e minuut open met een prachtige treffer. De aanvaller van Juventus nam de bal met zijn hoofd aan, kapte Stefan Lainer met rechts uit en schoot daarna met links hard raak. De Oostenrijkse invaller Sasa Kalajdzic bracht enkele minuten voor tijd de spanning nog even terug met een rake kopbal uit een hoekschop, maar Italië hield stand en neemt het vrijdag in München op tegen België of titelverdediger Portugal, met als inzet een plek bij de laatste vier.

Van de favorieten voor de eindzege had Italië de beste indruk gemaakt in de groepsfase. De ploeg van Mancini won voor eigen publiek in Rome met overtuigend spel van Turkije (3-0), Zwitserland (3-0) en Wales (1-0). Onder leiding van de 56-jarige bondscoach zijn de Italianen al bijna drie jaar ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van 10 september 2018, in de Nations League tegen Portugal (0-1).

Italië speelde op Wembley lang niet zo overtuigend als in het Stadio Olimpico. Het kostte de ploeg van Mancini veel moeite om kansen af te dwingen tegen het stugge Oostenrijk, dat achter Oranje als tweede was geëindigd in de groep. Spits Ciro Immobile probeerde het na een half uur spelen maar eens van afstand. Zijn schot belandde op de buitenkant van de paal.

Oostenrijk kwam na rust steeds beter in de wedstrijd. De ploeg die in Amsterdam met 2-0 had verloren van het Nederlands elftal, dacht na ruim een uur spelen op voorsprong te komen via een kopbal van Marko Arnautovic. De treffer van de oud-speler van FC Twente werd na lang beraad op advies van de VAR echter afgekeurd vanwege buitenspel. In de verlenging kwam het voor Italië allemaal goed via twee invallers. Kalajdzic zorgde nog wel voor de eerste Italiaanse tegentreffer sinds 14 oktober vorig jaar, toen Donny van de Beek scoorde voor Oranje (1-1).

Italië tegen Oostenrijk in Londen. Foto Laurence Griffiths/AFP

Denemarken heeft weinig te duchten van Wales: 4-0

Denemarken heeft zich zaterdagavond vol overtuiging geplaatst voor de kwartfinales van het EK. De Deense ploeg won in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam afgetekend van Wales (4-0), mede dankzij twee doelpunten van oud-Ajacied Kasper Dolberg. De Denen, die het toernooi twee weken geleden zo dramatisch begonnen, met de hartstilstand van Christian Eriksen, spelen komende zaterdag in Bakoe tegen de winnaar van het duel tussen Nederland en Tsjechië, dat zondagavond in Boedapest wordt gespeeld.

Wales, dat bij het EK-debuut in 2016 de halve finales had bereikt, kwam er niet aan te pas in Amsterdam. Dolberg, even terug in ‘zijn’ oude stadion, was de grote man in de laatste EK-wedstrijd in de Arena. De 23-jarige spits mocht voor het eerst dit EK in de basis starten, als vervanger van de geblesseerde Yussuf Poulsen. Dolberg opende in de 27ste minuut de score, met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Kort na rust schoot hij ook de 2-0 binnen. In de slotfase voerden Joakim Maehle en Martin Braithwaite de score op naar 4-0.

Denemarken kende een bizarre start van het toernooi. Na de hartstilstand van Eriksen verloor de ploeg van Finland (0-1) en ook van België (2-1), maar kwalificeerde zich maandag alsnog voor de achtste finales door Rusland in Kopenhagen met 4-1 te verslaan.

De Deen Kasper Dolberg viert zijn tweede doelpunt tegen Wales, in de Arena. Foto Olaf Kraak/AP

Amsterdam kleurt rood voor wedstrijd Wales-Denemarken

In heel Amsterdam zijn zaterdag rode vlaggen en voetbalshirts te zien, in aanloop naar de wedstrijd tussen Wales en Denemarken die vanavond wordt gespeeld in de Johan Cruijff Arena. Vooral op de terrassen aan het Rembrandtplein is het druk: daar hebben honderden Denen zich verzameld.

Er lijken beduidend minder Welshmen te zijn afgereisd naar Nederland voor de achtste finale. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat Nederland voor hen moeilijker te bereiken: het hele Verenigd Koninkrijk staat op ‘oranje’ en inreizigers moeten na aankomst in quarantaine. Denen hoeven aan de grens alleen een negatieve test te laten zien.

Welkom in dit blog

Wales - Denemarken

  • #37
  • Achtste finale
  • Amsterdam (Nederland)

Italië - Oostenrijk

  • #38
  • Achtste finale
  • Londen (Engeland)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag komen de Deense supporters naar Amsterdam om hun nationale ploeg te steunen in de achtste finale tegen Wales. Italië speelt voor het eerst tijdens dit toernooi buiten Rome, op Wembley in Londen neemt de ploeg van bondscoach Roberto Mancini het op tegen Oostenrijk.

  • Wales heeft voor de tweede achtereenvolgende keer de groepsfase van het EK overleefd. In 2016 in Frankrijk haalden de Welshmen, als debutant, zelfs de halve finale en de ploeg zou dit keer zomaar weer zover kunnen komen. Denemarken, dat zich nipt voor de achtste finale plaatste door een 4-1 zege in de laatste groepswedstrijd op Rusland, en Wales lijken aan elkaar gewaagd. Kenners durven de uitslag niet te voorspellen, alleen dat er doelpunten zullen vallen. De Denen moeten het weliswaar nog altijd zonder hun spelmaker Christian Eriksen doen, maar de 20-jarige Mikkel Damsgaard is een nieuwe blikvanger. De winnaar van dit duel speelt volgende week zaterdag in Bakoe in de kwartfinale tegen Nederland of Tsjechië.
  • Italië is al dertig wedstrijden op rij ongeslagen, een evenaring van het Italiaanse record uit de periode 1935-1939. In de groepsfase wonnen de Italianen drie keer en hielden ze drie keer ‘de nul’. Het laatste tegendoelpunt voor de Italianen is al even geleden; Donny van de Beek scoorde op 14 oktober 2020 de 1-1 voor het Nederlands elftal in een wedstrijd voor de Nations League. Oostenrijk maakte weinig indruk in Groep C, waarin het als tweede eindigde maar kansloos was tegen Oranje (0-2). Het is voor het eerst dat de Oostenrijkers in de knock-outfase staan.