Deze versoepelingen gaan vandaag in

Poppodium Paradiso opende voor het eerst in maanden weer de deuren voor een optreden op volle capaciteit.
Poppodium Paradiso opende voor het eerst in maanden weer de deuren voor een optreden op volle capaciteit. Foto Paul Bergen/ANP

Het is 26 juni en dat betekent dat de meeste coronamaatregelen vervallen. Het houden van anderhalve meter afstand blijft de norm. Mondkapjes zijn vanaf nu alleen verplicht op plekken waar die afstand niet kan worden bewaard.

Dit zijn de versoepelingen die vandaag ingaan:

  • Er geldt geen beperking meer voor het aantal mensen dat thuis mag worden ontvangen. Ook buiten is er geen maximale groepsgrootte meer.
  • De mondkapjesplicht vervalt op de meeste plekken, tenzij er geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Het masker moet opblijven in het openbaar vervoer, op luchthavens en in het voortgezet onderwijs.
  • Winkels, horeca en culturele instellingen mogen weer volledig open. Het houden van anderhalve meter blijft verplicht, tenzij er gebruik wordt gemaakt van negatieve testen als toegangsbewijs. Dat geldt bijvoorbeeld voor discotheken en nachtclubs.
  • Sportwedstrijden zijn weer toegestaan, mét publiek. Met negatieve coronatests geldt bovendien geen maximum aantal toeschouwers meer. Vanaf 30 juni zijn ook evenementen weer toegestaan, met het gebruik van negatieve testen als toegangsbewijs.
  • Er is geen maximum meer voor het aantal gasten bij huwelijken en uitvaarten
  • Het thuiswerkadvies vervalt: werknemers mogen weer naar kantoor komen. Wel moet het daar mogelijk zijn om afstand te houden.
  • Supermarkten en winkels mogen na 22.00 uur weer alcohol verkopen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 26 en 27 juni