Deltavariant leidt tot snelle stijging besmettingen in Rusland en Portugal

Scholieren vieren dat ze geslaagd zijn in Sint Petersburg
Scholieren vieren dat ze geslaagd zijn in Sint Petersburg Foto Dmitri Lovetsky/AP Photo

In Rusland zijn zaterdag ruim 21.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, het hoogste dagelijkse aantal in ruim vier maanden. Rusland ziet het aantal positieve tests de afgelopen weken weer fors oplopen. Volgens de autoriteiten is dat met name te wijten aan de zeer besmettelijke Deltavariant (voorheen de Indiase variant) van het coronavirus, die ook in onder meer Portugal momenteel snel om zich heen grijpt. Dat melden Russische media, waaronder The Moscow Times, zaterdag op basis van officiële cijfers.

In Sint-Petersburg, de op een na grootste stad van het land, zijn de afgelopen 24 uur 107 mensen overleden. Niet eerder registreerde een stad in Rusland zo’n hoog coronadodental. In Sint-Petersburg vinden momenteel EK-wedstrijden plaats. Na de wedstrijd tussen België en Finland afgelopen maandag testten zeker honderd Finse voetbalfans bij thuiskomst positief op het coronavirus. Vrijdag wordt ook een van de EK-kwartfinales in de Russische stad gespeeld.

Ondertussen grijpt de Deltavariant ook in Portugal snel om zich heen, blijkt vrijdag uit een rapport van het Nationaal Gezondheidsinstituut. Deze variant van het oorspronkelijke coronavirus is verantwoordelijk voor ruim 70 procent van de besmettingen in hoofdstad Lissabon en omgeving, en verspreidt zich snel naar andere delen van het land. De Portugese autoriteiten meldden vrijdag 1.604 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds februari.

Portugal is sterk afhankelijk van het toerisme en heeft in mei de grenzen weer geopend voor reizigers uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Om het aantal coronabesmettingen te beperken, gelden vanaf dit weekend aangescherpte regels in populaire toeristengebieden. Zo moet de horeca in Lissabon eerder dicht, evenals zaken in de zuidelijke regio de Algarve.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM meldt voor het eerst sinds september geen doden door Covid-19