Laatste nieuws coronacrisis

Zuid-Afrika gaat opnieuw in lockdown, Premier Luxemburg positief getest na EU-top

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

We gaan dit blog sluiten. Lees hieronder het belangrijkste coronanieuws van dit weekeinde terug.

 • In Rusland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk stijgen de aantallen coronabesmettingen hard door de Deltavariant. Zo werden zaterdag in Rusland ruim 21.000 nieuwe coronabesmettingen gemeld, het hoogste dagelijkse aantal in ruim vier maanden. En in het VK werden ruim 18.000 besmettingen geregistreerd, het hoogste aantal sinds begin februari.
 • Het RIVM kreeg zaterdag, voor het eerst sinds 7 september 2020, 24 uur lang geen enkele melding van een sterfgeval door Covid-19 binnen. Een dag later werd één sterfgeval gemeld.
 • Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) gaat 175.000 extra doses van het Janssen-vaccin beschikbaar stellen na massale belangstelling. In totaal kunnen 375.000 mensen kiezen voor een prik met Janssen, waarvan één dosis voldoende is.

Lees hier het blog van maandag 28 juni

Zuid-Afrika gaat opnieuw in lockdown, Premier Luxemburg positief getest na EU-top

 • Zuid-Afrika heeft het risiconiveau in het land opgeschaald naar niveau vier, wat betekent dat voor de komende twee weken strenge beperkingen zullen gelden. Scholen en universiteiten moeten dicht en restaurants mogen alleen nog openblijven voor afhaalmaaltijden. Alle bijeenkomsten worden verboden en de verkoop van alcohol wordt aan banden gelegd. Daarnaast gaat er tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.00 uur ’s ochtends een avondklok gelden.
 • De Luxemburgse premier Xavier Bettel is positief getest op het coronavirus. Volgens een officiële verklaring heeft de premier milde symptomen en is hij in isolatie gegaan; op die manier zet hij zijn werkzaamheden op afstand voort. Bettel was twee dagen geleden nog op de EU-top in Brussel met andere Europese leiders. Of hij anderen besmet heeft, is niet duidelijk; wel zouden coronamaatregelen als het dragen van mondkapjes en het houden van afstand zijn nageleefd op de top. De premier is niet volledig gevaccineerd: hij kreeg vorige maand zijn eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin.
 • In België worden de coronamaatregelen verder versoepeld. In de horeca mogen acht mensen samen aan tafel zitten, waar dat eerder nog vier was, en horecazaken mogen anderhalf uur langer openblijven, tot 01.00 ’s nachts. Bij evenementen binnen mogen nu maximaal tweeduizend mensen aanwezig zijn en voor evenementen buiten geldt een maximum van 2.500. Ook alle amateursporten mogen hervat worden. De nieuwste versoepelingen zouden pas 1 juli ingaan, maar zijn vanwege de dalende coronacijfers in België vervroegd.

Een zorgmedewerker in de hal van een vaccinatielocatie in Germiston nabij Johannesburg. Foto Michele Spatari/AFP

RIVM meldt 522 positieve coronatests en één sterfgeval

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 522 meldingen van positieve coronatests ontvangen. Daarnaast kreeg het melding van één sterfgeval als gevolg van het coronavirus. Deze persoon overleed niet noodzakelijkerwijs op zaterdagmiddag of zondagochtend; sterfgevallen worden soms met enige vertraging aan het instituut doorgegeven.

Zaterdag werd voor het eerst sinds 7 september geen coronadode gemeld bij het RIVM. Gedurende de gehele coronacrisis kreeg het instituut melding van bijna 18.000 sterfgevallen; de werkelijke sterfte ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet alle coronadoden als zodanig worden geregistreerd.

Lees ook: De dalende trend is onmiskenbaar: geen coronadoden gemeld deze zaterdag

Virusuitbraak op Mallorca, strengere lockdown in Thailand

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

 • De politie op het Spaanse eiland Mallorca onderzoekt een virusuitbraak onder een groep van meer dan 600 studenten die van het vasteland kwamen om het einde van het studiesemester te vieren. Ten minste 1.000 eilandbezoekers moeten nu in quarantaine. De politie wil weten of de locaties die de studenten bezocht hebben – onder meer een concerthal, boten en hotels – zich aan de maatregelen hebben gehouden die de verspreiding van het virus moeten voorkomen. De piek in het aantal coronagevallen onder toeristen komt net nu Mallorca zich voorbereidt op een druk zomerseizoen: vanaf 30 juni kunnen Britten, bij wie het eiland een populaire bestemming is, er weer naartoe reizen zonder in quarantaine te hoeven bij terugkomst.
 • Tenminste 59 met het coronavirus besmette mensen beklommen de Nepalese kant van de Mount Everest in het klimseizoen dit jaar, dat begin juni afliep. Dat schrijft The New York Times na interviews met bergbeklimmers en bedrijven die klimexpedities organiseren. De Nepalese overheid ontkent volgens de krant dat er coronabesmettingen op Everest zijn geweest, terwijl zieke klimmers met helikopters naar nabijgelegen ziekenhuizen werden afgevoerd en expedities werden stopgezet. Door het afgelaste klimseizoen van 2020 liep de Nepalese toerismebranche zo’n 2 miljard dollar mis, schrijft de The New York Times. Dat zou de reden zijn dat de regering de schijn van een veilig klimseizoen in 2021 ophoudt. In mei kondigde China al aan een landsgrens aan te gaan brengen op de top van de Mount Everest, om besmetting van Chinese klimmers door Nepalese klimmers te voorkomen.
 • De regering van Thailand voert verdere maatregelen in om de verspreiding van het coronavirus te beperken. In de komende dertig dagen gaan bouwplaatsen dicht en worden arbeiderswijken in Bangkok en negen andere provincies afgesloten. Bouwvakkers worden geïsoleerd in kampen. Thaise autoriteiten noemen een gebrek van medewerking van arbeidsmigranten die werken in de bouw en fabrieken de reden voor de recente ernstige virusuitbraak in het land. In Maleisië zijn de lockdownmaatregelen, die aanvankelijk maandag opgeheven zouden worden, verlengd. De regering is van mening dat versoepeling pas mogelijk is als het aantal dagelijks geregistreerde besmettingen onder de 4.000 komt. Op zaterdag waren er bijna 6.000 geregistreerd.

Toeristen op het strand in Mallorca. Foto Francisco Ubilla/AP

VK meldt ruim 18.000 positieve tests; hoogste aantal in maanden

In het Verenigd Koninkrijk zijn zaterdag 18.270 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds begin februari, meldt persbureau Reuters. Hiermee zet de stijging van het aantal vastgestelde coronabesmettingen door. Het aantal sterfgevallen door Covid-19 neemt minder snel toe: zaterdag werden er 23 doden geregistreerd. Ter vergelijking: in februari vielen dagelijks honderden doden door Covid-19. Dit verschil komt vermoedelijk doordat veel Britten inmiddels (gedeeltelijk) zijn gevaccineerd.

Een protest tegen de coronamaatregelen in Londen. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Het leek een tijd de goede kant op te gaan in het Verenigd Koninkrijk, maar sinds eind mei neemt het aantal besmettingen in de staat weer flink toe. De toename is het gevolg van de snelle verspreiding van de Deltavariant (voorheen de Indiase variant genoemd) van het coronavirus. Vanwege de vrees voor een nieuwe golf aan besmettingen en ziekenhuisopnames, werden de geplande versoepelingen van de coronamaatregelen half juni met een maand uitgesteld.

Eerder op zaterdag werd ook bekend dat de minister van Volksgezondheid en hét gezicht van de coronabestrijdingscampagne Matt Hancock opstapt omdat hij de coronamaatregelen heeft overtreden. Hancock zoende op zijn kantoor met een collega, tegen de maatregelen in. Het incident is extra pijnlijk omdat Hancock getrouwd is en met de zoen zijn echtgenoot lijkt te bedriegen.

Lees ook: Britse zorgminister vertrekt om zoen met collega, tegen coronaregels in

RIVM meldt voor het eerst sinds september geen doden door Covid-19

Voor het eerst sinds 7 september 2020 heeft het RIVM 24 uur lang geen enkele melding van een sterfgeval door Covid-19 binnengekregen. Dat heeft het instituut zojuist bekendgemaakt. De cijfers over sterfgevallen worden soms met enige vertraging doorgegeven dus het is nog niet met zekerheid te zeggen dat er ook niemand aan Covid-19 overleden is in de afgelopen 24 uur. Verder maakt het instituut melding van 569 positieve tests.

Deltavariant leidt tot snelle stijging besmettingen in Rusland en Portugal

In Rusland zijn zaterdag ruim 21.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, het hoogste dagelijkse aantal in ruim vier maanden. Rusland ziet het aantal positieve tests de afgelopen weken weer fors oplopen. Volgens de autoriteiten is dat met name te wijten aan de zeer besmettelijke Deltavariant (voorheen de Indiase variant) van het coronavirus, die ook in onder meer Portugal momenteel snel om zich heen grijpt. Dat melden Russische media, waaronder The Moscow Times, zaterdag op basis van officiële cijfers.

In Sint-Petersburg, de op een na grootste stad van het land, zijn de afgelopen 24 uur 107 mensen overleden. Niet eerder registreerde een stad in Rusland zo’n hoog coronadodental. In Sint-Petersburg vinden momenteel EK-wedstrijden plaats. Na de wedstrijd tussen België en Finland afgelopen maandag testten zeker honderd Finse voetbalfans bij thuiskomst positief op het coronavirus. Vrijdag wordt ook een van de EK-kwartfinales in de Russische stad gespeeld.

Ondertussen grijpt de Deltavariant ook in Portugal snel om zich heen, blijkt vrijdag uit een rapport van het Nationaal Gezondheidsinstituut. Deze variant van het oorspronkelijke coronavirus is verantwoordelijk voor ruim 70 procent van de besmettingen in hoofdstad Lissabon en omgeving, en verspreidt zich snel naar andere delen van het land. De Portugese autoriteiten meldden vrijdag 1.604 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds februari.

Portugal is sterk afhankelijk van het toerisme en heeft in mei de grenzen weer geopend voor reizigers uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Om het aantal coronabesmettingen te beperken, gelden vanaf dit weekend aangescherpte regels in populaire toeristengebieden. Zo moet de horeca in Lissabon eerder dicht, evenals zaken in de zuidelijke regio de Algarve.

Scholieren vieren dat ze geslaagd zijn in Sint Petersburg Foto Dmitri Lovetsky/AP Photo

Nachtclubs willen zo snel mogelijk af van testen voor toegang

Nachtclubs in Nederland willen zo snel mogelijk af van de coronatestverplichting voor bezoekers. Dat schrijft belangenvereniging Nachtbelang zaterdag in een verklaring, na de nacht waarin discotheken en clubs na maandenlange sluiting weer zijn geopend. Aan het ontvangen van gasten heeft het demissionaire kabinet voorwaarden verbonden. Zo mogen mensen alleen worden toegelaten als ze zijn gevaccineerd of negatief zijn getest.

Clubondernemers vrezen onder meer dat jongeren door de gestelde voorwaarden zullen wegblijven. Veel jongeren zijn nog niet (volledig) gevaccineerd, waarmee ze voor toegang tot een club afhankelijk zijn van een negatieve testverklaring. Zo’n test moet worden afgenomen bij een speciale testlocatie, Testen voor Toegang, en Nachtbelang betwijfelt of iedereen dat weet. Hierdoor verschijnen bezoekers mogelijk met een verkeerd toegangsbewijs aan de clubdeur.

Bovendien vragen ondernemers zich af hoeveel mensen überhaupt bereid zijn zich te laten testen om toegang te krijgen tot een nachtclub. Sommige testlocaties zijn meer dan dertig minuten rijden en het is onzeker of alle bezoekers dat voor een clubavond over zullen hebben. En als het eerste enthousiasme over de heropening van de nachtclubs over een paar weken is vervlogen, is de testbereidheid volgens Nachtbelang niet meer vanzelfsprekend.

Foto Robin Utrecht/ANP Mensen staan in de rij voor een sneltest in Rotterdam.

Sydney in lockdown, aantal coronapatiënten in ziekenhuizen België gedaald

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

 • De lockdown die vrijdag werd afgekondigd voor vier stadsdelen van het Australische Sydney is enkele uren later uitgebreid naar de hele stad en omliggende regio’s. Dat melden internationale persbureaus zaterdag. Sydney, Blue Mountains, de Central Coast en Wollongong gaan de komende twee weken volledig in lockdown, vanwege een uitbraak van de besmettelijker Deltavariant van het coronavirus (ook wel de Indiase variant). Inwoners mogen alleen naar buiten om boodschappen te doen, te werken en om zorg te ontvangen. Buiten sporten is toegestaan in groepen van maximaal tien personen. Sinds woensdag zijn in Sydney tachtig coronabesmettingen geregistreerd.
 • In België liggen zaterdag 380 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat is het laagste aantal sinds september vorig jaar, melden Belgische media zaterdag. Op de intensive care zijn 157 bedden bezet. Ondertussen daalt het aantal positieve in België coronatests sinds maart. Tussen 16 en 22 juni zijn dagelijks gemiddeld 358 nieuwe positieve tests gemeld.
 • Vanaf dit weekend is het voor volwassenen in Engeland mogelijk om zonder afspraak gevaccineerd te worden, meldt de BBC. Speciaal voor de campagne Grab a jab worden honderden nieuwe inloopvaccinatiecentra geopend in theaters, stadions en winkelcentra. Op die manier hoopt de regering de vaccinatiegraad te verhogen. Inmiddels hebben in het Verenigd Koninkrijk bijna 44 miljoen mensen minstens één prik gehad, dat is 83 procent van de volwassen bevolking.

Ministerie stelt 175.000 extra Janssen-vaccins beschikbaar

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) stelt de komende weken 175.000 extra Janssen-vaccindoses beschikbaar, schrijft het departement zaterdag in een verklaring. Samen met de eerder toegezegde 200.000 vaccindoses kunnen daardoor in totaal 375.000 mensen kiezen voor een prik met Janssen.

Sinds deze week kunnen geïnteresseerden bellen naar een speciaal telefoonnummer van de GGD om een afspraak te maken voor een inenting met het vaccin. Van die gelegenheid werd massaal gebruik gemaakt. Vrijdagavond waren al 185.000 vaccinatieafspraken ingepland. „We willen mensen de vrijheid bieden om te kiezen voor het Janssen-vaccin”, aldus demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) in de verklaring. „Want het is een veilig en effectief vaccin, en je bent in één keer klaar.”

Een voordeel van dit vaccin ten opzichte van andere beschikbare vaccins is dat één prik bij Janssen voldoende is voor maximale effectiviteit. Een injectie beschermt naar schatting voor 67 procent tegen ziekte door het coronavirus. Vaccinaties met BioNTech/Pfizer en Moderna lijken overigens iets betere bescherming te bieden, van respectievelijk 94 en 95 procent.

Lees ook: Eén arm Janssen, de ander Pfizer - werkt dat?

Deze versoepelingen gaan vandaag in

Het is 26 juni en dat betekent dat de meeste coronamaatregelen vervallen. Het houden van anderhalve meter afstand blijft de norm. Mondkapjes zijn vanaf nu alleen verplicht op plekken waar die afstand niet kan worden bewaard.

Dit zijn de versoepelingen die vandaag ingaan:

 • Er geldt geen beperking meer voor het aantal mensen dat thuis mag worden ontvangen. Ook buiten is er geen maximale groepsgrootte meer.
 • De mondkapjesplicht vervalt op de meeste plekken, tenzij er geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Het masker moet opblijven in het openbaar vervoer, op luchthavens en in het voortgezet onderwijs.
 • Winkels, horeca en culturele instellingen mogen weer volledig open. Het houden van anderhalve meter blijft verplicht, tenzij er gebruik wordt gemaakt van negatieve testen als toegangsbewijs. Dat geldt bijvoorbeeld voor discotheken en nachtclubs.
 • Sportwedstrijden zijn weer toegestaan, mét publiek. Met negatieve coronatests geldt bovendien geen maximum aantal toeschouwers meer. Vanaf 30 juni zijn ook evenementen weer toegestaan, met het gebruik van negatieve testen als toegangsbewijs.
 • Er is geen maximum meer voor het aantal gasten bij huwelijken en uitvaarten
 • Het thuiswerkadvies vervalt: werknemers mogen weer naar kantoor komen. Wel moet het daar mogelijk zijn om afstand te houden.
 • Supermarkten en winkels mogen na 22.00 uur weer alcohol verkopen.

Poppodium Paradiso opende voor het eerst in maanden weer de deuren voor een optreden op volle capaciteit. Foto Paul Bergen/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en daarbuiten bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van vrijdag 25 juni:

 • Sinds de lancering van de CoronaCheck-app donderdag zijn 1 miljoen vaccinatiebewijzen uitgegeven. Dat meldde demissionair Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdagavond. Mensen kunnen dit bewijs gebruiken om evenementen bij te wonen binnen Nederland. Voorheen was dit alleen mogelijk met een negatieve test.
 • Bij meerdere locaties van Testen voor Toegang stonden vrijdagmiddag lange rijen wegens ict-problemen. Later meldde de stichting die verantwoordelijk is voor Testen voor Toegang dat de storing was veroorzaakt door een „hackpoging van buitenaf”.
 • De daling van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen zette ook vrijdag door. Uit cijfers van het Landelijk Centrum voor Patiënten Spreiding (LCPS) bleek dat vrijdag 363 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen lagen. Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn 659 nieuwe positieve coronatests gemeld.
 • Vrijdag zijn de eerste prikken van het Janssen-vaccin gezet bij mensen die specifiek om dat vaccin hadden gevraagd. Iedereen die daarin is geïnteresseerd, kan sinds woensdag via een apart telefoonnummer een afspraak maken voor een inenting van Janssen. De animo is groot; op woensdag en donderdag werden al 154.000 afspraken voor de prik ingepland.

Lees ook: Lees hier het blog terug van 25 juni