Britse zorgminister vertrekt om zoen met collega, tegen coronaregels in

Schandaal Onlangs doken beelden op waarop te zien is dat Hancock een adviseur kust. Niet alleen overtrad hij daarmee de coronaregels, ook lijkt hij daarmee zijn vrouw te bedriegen.
Matt Hancock na een bezoek aan 10 Downing Street.
Matt Hancock na een bezoek aan 10 Downing Street. Foto Matt Dunham/AP

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock heeft zaterdag zijn ontslag ingediend omdat hij de coronaregels heeft overtreden. Dat heeft premier Boris Johnson bekendgemaakt. Vrijdag lekte een video uit waarop te zien is dat Hancock afgelopen mei een van zijn adviseurs Gina Coladangelo omarmde en kuste - tegen de toen geldende regels van zijn eigen ministerie in. Ook Coladangelo stapt op. Voormalig minister van Financiën Sajid Javid volgt Hancock op.

Nadat de video uitlekte werd al snel duidelijk dat Hancock waarschijnlijk niet aan kon blijven. Niet alleen blijkt uit de beelden dat de minister de coronamaatregelen niet opvolgde, ook is zowel hij als zijn adviseur getrouwd en lijkt het erop dat zij met de kus hun echtgenoten bedriegen. Bovendien wordt Hancock beschuldigd van vriendjespolitiek omdat hij de adviseur in kwestie al decennia kende toen hij haar afgelopen september voor een goed betaalde, hoge functie aannam.

Hancock bood vrijdag al zijn excuses aan voor het overtreden van de coronaregels en erkende dat hij „mensen heeft teleurgesteld”. Premier Johnson zei toen de excuses te accepteren en repte geen woord over een eventueel ontslag. De voormalige minister zegt nu alsnog te vertrekken omdat hij niet wil dat zijn „privé-aangelegenheden aandacht afleiden” van de bestrijding van de coronapandemie. Ook zegt hij tijd te willen spenderen met zijn kinderen.

Lees ook: Britten kijken uit naar ‘Freedom Day’ - of gooit de Deltavariant roet in het eten?

Beschuldigingen en kritiek

Hancock heeft een roerige tijd achter de rug. Als Volksgezondheidsminister speelde hij een centrale rol bij de bestrijding van de coronapandemie en werd hij meermaals fel bekritiseerd om keuzes die daarin werden gemaakt. Zo werd hem aangerekend dat het in het begin van de uitbraak relatief lang duurde voor het Verenigd Koninkrijk vergaande maatregelen trof - wat volgens onderzoekers tot duizenden extra doden heeft geleid.

De voormalig adviseur van Johnson, Dominic Cummings, heeft Hancock bovendien beschuldigd van liegen tegen premier Johnson over het testbeleid en over ontstane tekorten aan beschermingsmiddelen. Cummings zou Johnson in het begin van de crisis zelfs meermaals hebben geadviseerd Hancock te ontslaan en volgens de voormalig adviseur heeft de premier zelf Hancock ook omschreven als „fucking hopeloos”. Hancock heeft de beschuldigingen van Cummings, die gebrouilleerd is met Johnson, ontkend.