Technische problemen zorgen voor wachttijden bij Testen voor Toegang

Een rij wachtenden voor een testlocatie in de Huidenstraat in het centrum van Amsterdam.
Een rij wachtenden voor een testlocatie in de Huidenstraat in het centrum van Amsterdam. Foto Paul van Riel/Hollandse Hoogte

Bij meerdere locaties van Testen voor Toegang staan vrijdagmiddag lange rijen wegens ICT-problemen. Dat meldt de organisatie achter de testen, Open Nederland, vrijdag op de website. Door drukte op de servers zit er een vertraging in het mailsysteem, waardoor het langer duurt om afspraken te verwerken en testuitslagen te versturen.

Er is een grote toename in het gebruik van toegangstesten, omdat dit weekend vanwege de versoepelingen van de coronamaatregelen veel nachtclubs en discotheken weer open gaan en veel horecagelegenheden meer klanten mogen ontvangen. Bezoekers moeten bij binnenkomst dan wel een negatief testbewijs kunnen laten zien. Ook bij sommige teststraten is het druk.

Vanaf volgend weekend blijven de testlocaties langer open in het weekend. De organisatie zegt daarmee de capaciteit met de helft te vergroten en hoopt daarmee problemen zoals nu te voorkomen. Testen voor Toegang verzorgt coronatoegangstesten namens de overheid en heeft 95 testlocaties in het land.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Grapperhaus: kroegen mogen vrijdagavond al langer open blijven