Rutte: Nederland misschien als beste uit economische crisis van westerse wereld

Mark Rutte sprak na afloop van de Europese top met de pers.
Mark Rutte sprak na afloop van de Europese top met de pers. Foto Jonas Roosens / ANP

Volgens demissionair premier Mark Rutte (VVD) komt Nederland na de coronapandemie misschien wel „het best uit deze economische crisis komt van de hele westerse wereld”. Dat zei hij vrijdag na afloop van de Eurotop in Brussel tegen persbureau ANP. Het is een spannende race, zet Rutte, „maar we zitten in ieder geval in de kopgroep”. Tegen de achtergrond van de ernstige gevolgen van de coronacrisis staat Nederland er volgens Rutte „heel goed” voor.

Na de zomer kunnen landen uitbetaald worden vanuit het coronaherstelfonds dat de Europese Unie vorig jaar heeft opgetuigd. Het demissionair kabinet heeft volgens Rutte nog geen herstelplan opgesteld om naar Brussel te sturen. Dat moet de nieuwe regering doen na de formatie. Volgens de demissionair premier maakt het niet uit dat het plan nog niet ingediend is. „Dat geld is er gewoon”, zei hij vrijdag. Als de formatie te lang duurt, zal het demissionaire kabinet zich er volgens Rutte mogelijk wel over buigen.

Voor alle landen in de EU is er in totaal zo’n 672,5 miljard euro beschikbaar aan subsidies en gunstige leningen. 5,6 miljard euro hiervan gaat naar Nederland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Lange rijen bij locaties Testen voor Toegang door ICT-problemen