Rapport: 144 onverklaarbare ufo-meldingen sinds 2004

Ufo’s Het Amerikaanse ministerie van Defensie schrijft in een langverwacht rapport dat er in de afgelopen jaren tientallen onverklaarbare waarnemingen zijn geweest van vliegende objecten.
Een still uit een video gemaakt door Amerikaanse piloten van een ufo.
Een still uit een video gemaakt door Amerikaanse piloten van een ufo. Foto AFP

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een rapport gepubliceerd over 144 ufo-meldingen die sinds 2004 zijn vastgelegd. Uit het onderzoek, waar lang naar werd uitgekeken, blijkt volgens internationale persbureaus dat haast alle waarnemingen nog steeds niet te verklaren zijn. Slechts één melding is volgens de Amerikaanse onderzoeksdiensten uit te leggen.

De 144 onderzochte gevallen in het rapport betreffen waarnemingen die sinds 2004 zijn gedocumenteerd in het Amerikaanse luchtruim. Juist omdat het merendeel van de verschijningen niet te verklaren is, willen de VS wat betreft de herkomst van de vliegende objecten niets uitsluiten. De onderzoekers benadrukken echter dat er geen bewijs gevonden is dat mogendheden als Rusland en China achter de verschijningen zaten.

Uit het rapport blijkt dat het in sommige gevallen ging om objecten die sneller en wendbaarder waren dan wat er in de hedendaagse luchtvaarttechnologie mogelijk is. Er was niet vast te stellen wat de objecten voortstuwde, maar wel kon worden vastgesteld dat het ging om fysieke objecten en geen luchtverschijnselen.

Omdat een groot deel van de meldingen niet uit te leggen is, wordt het bestaan van buitenaards leven als mogelijke verklaring voor de vliegende objecten niet uitgesloten, zei een woordvoerder van de Amerikaanse inlichtingendiensten bij publicatie van het rapport. Hoewel het rapport nu is gepubliceerd schrijven de inlichtingendiensten dat ze zullen doorgaan met het bestuderen van ufo’s. Want, zo concludeert het rapport, deze objecten kunnen „een uitdaging vormen voor de nationale veiligheid van de VS”.

Lees ook: Waarom verschijnt er nu een ufo-rapport? Vier vragen over ufo’s