Hoogste leider van Iran ontvangt eerste dosis van Iraans vaccin

Ayatollah Ali Khamenei ontvangt zijn eerste dosis van het COVIran Barekat-vaccin.
Ayatollah Ali Khamenei ontvangt zijn eerste dosis van het COVIran Barekat-vaccin. Foto Official Khamenei Website / Reuters

De hoogste leider van Iran heeft zijn eerste dosis van het coronavaccin COVIran Barekat ontvangen. Ayatollah Ali Khamenei wilde geen buitenlands vaccin en had in januari Britse en Amerikaanse vaccins al verboden. COVIran Barekat, gemaakt door een Iraanse farmaceut, werd vorige week toegestaan in het land. Iraanse staatstelevisie en media deelden vrijdag de beelden van de vaccinatie van Khamenei.

Zo’n 4,8 procent van de Iraanse bevolking heeft tot nu toe één dosis van een vaccin ontvangen, volgens cijfers van Our World in Data. De 82-jarige Ayatollah wachtte echter tot er een Iraans vaccin beschikbaar kwam. Volgens Khamenei was het beter om te wachten op een vaccin van Iraanse bodem, omdat „we trots moeten zijn op deze nationale eer”, zo meldt persbureau AP vrijdag.

COVIran Barekat is gemaakt door staatsbedrijf Shifafarmed. Het vaccin is gemaakt op basis van het gedeactiveerde coronavirus. Er zijn geen gegevens uit de trials gepubliceerd, wel deelde Iran de conclusie dat het ‘eigen’ vaccin de ontvangers voor zo’n 85 procent beschermd zijn na twee doses.

Het was lastig om voldoende vaccins te importeren, omdat internationale instituten terughoudend waren om te handelen met Iran, uit angst voor Amerikaanse sancties. Wel had het land wat doses ontvangen via het COVAX-systeem. Iran is het zwaarst getroffen land in het Midden-Oosten. Sinds de uitbraak van het virus zijn meer dan 3,1 miljoen coronabesmettingen geregistreerd in het land. Ter vergelijking: in buurland Irak zijn er zo’n 1,3 miljoen en Afghanistan heeft meer dan 110.000 coronagevallen geregistreerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Grapperhaus: kroegen mogen vrijdagavond al langer open blijven