Hackpoging oorzaak van systeemvertraging bij Testen voor Toegang

Een „hackpoging van buitenaf” is de oorzaak van de systeemvertraging die zorgde voor drukte bij verschillende locaties van Testen voor Toegang op vrijdagmiddag. Dat schrijft Stichting Open Nederland, de organisatie achter de testen, in een verklaring. Volgens Open Nederland zijn er „onmiddellijk” maatregelen genomen en „wijst niets erop” dat hackers toegang hebben gekregen tot het testsysteem of persoonsgegevens.

In eerste instantie noemde Stichting Open Nederland de grote drukte bij Testen voor Toegang, zowel op de locaties als bij het inplannen van testen online, als oorzaak voor de systeemvertraging. De organisatie zegt dat ze de hackpoging pas bekend wilde maken nadat zeker was dat deze was afgewend, zodat ze anderen niet op ideeën zou brengen. De Stichting gaat onderzoeken hoe de hackpoging heeft kunnen gebeuren.

Testen voor Toegang neemt de testen af die mensen vanaf dit weekend kunnen tonen om nachtclubs en horecagelegenheden in te komen die geen anderhalve meter afstand kunnen waarborgen. Een negatief testbewijs is niet nodig als je gevaccineerd bent of recent corona hebt gehad. Testen voor Toegang neemt namens de overheid coronatoegangstesten af op 95 locaties in Nederland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Lange rijen bij locaties Testen voor Toegang door ICT-problemen