Grapperhaus: kroegen mogen vrijdagavond al langer open blijven

Cafés en kroegen mogen vrijdagavond ook na 22.00 uur openblijven, mits de gemeente daar toestemming voor geeft. Eigenlijk gelden de versoepelingen van de coronamaatregelen voor de horeca pas vanaf zaterdag, maar demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) vindt het geen probleem als handhavers vrijdagavond een oogje toeknijpen. „We zijn natuurlijk een land waar we af en toe wel eens iets gedogen”, aldus Grapperhaus tegen persbureau ANP.

Als burgemeesters de regels strikt volgen, moeten kroegen tussen 22.00 uur en 0.00 uur dicht, waarna ze hun deuren weer kunnen openen. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft volgens RTV Rijnmond besloten om een nachtontheffing in te voeren, zodat de horecagelegenheden langer open kunnen blijven. Ook andere gemeenten kunnen zich dat permitteren, zo zegt Grapperhaus. Die ruimere openingstijden moeten in dat geval wel het gevolg zijn van een „lokale beslissing” en die kan per gemeente anders uitpakken.

Vanaf 26 juni vervalt een groot deel van de coronamaatregelen voor de horeca. De kroegen en cafés mogen weer open volgens de reguliere tijden en ze mogen de volledige bezoekerscapaciteit benutten — mits alle gasten anderhalve meter afstand houden en een vaste zitplek hebben. Als ze coronatoegangsbewijzen hanteren, komt de anderhalvemeterregel te vervallen. Ook kunnen de gasten staan en zitten waar ze willen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutgers start campagne om jongeren veilig door ‘summer of love’ te loodsen