Foto's Erik van Cuyk

Elke stoeprand een skatebaan

Volwassen ogen zien de stad als ronkende, infrastructurele machine. Als, simpelweg, de best mogelijke manier om zo veel mogelijk entertainment, werk en huisvesting in zo min mogelijk vierkante meters te proppen.

Deze jongeren kijken naar de stad en zien mogelijkheden. Elke stoeprand een skatebaan, elke stadsmuur een uitnodiging om er een bal tegen te trappen. Wat doe je met een brug? Daar spring je vanaf, liefst met een salto.

Fotograaf Erik van Cuyk trok met een mobiele studio door het land om jongeren te fotograferen. „Ik ben onder bruggen en tunneltjes gaan staan. Op plekken waar die lui skaten, BMX’en, dansen, freerunnen, zelfs straatracen!”

Van Cuyk maakte tweeluiken: links de jongeren, rechts de ruimte die ze zich toe-eigenen. „Ik wilde jongeren uit die ruimte halen. Om weg te blijven bij de clichébeelden, en om de kijker de vrijheid te geven een eigen verhaal te maken bij de locatie.” Hij gebruikte zogeheten Rembrandt-licht, waarbij één kant van het gezicht wordt belicht, de neus – lichtgevend driehoekje – houdt de zon tegen. Van Cuyk lacht: „Maar verder geen vergelijking hoor, ik ben gewoon een simpele fotograaf.

Foto Erik van Cuyk
Foto Erik van Cuyk
Foto’s Erik van Cuyk

Floor (21) | Skater | Rotterdam – locatie: ‘Feyenoord/Breeweg-brug’

Floor is een non-binaire skater die aan de Willem de Kooning Academie studeert en zich richt op fotografie als manier om non-binaire mensen te representeren.

Foto Erik van Cuyk
Foto Erik van Cuyk
Foto’s Erik van Cuyk

Negara (22) | Skater | Rotterdam – locatie: studentenflat ‘Acta’ Amsterdam

„Negara, houdt zich met die maatschappij bezig. In het skatewereldje is ze actief bezig met de emancipatie van vrouwen, lhbti en mensen met andere achtergronden.

v
Foto Erik van Cuyk
Foto’s Erik van Cuyk

Kasper (18) | Freerunner | Arnhem – locatie: ‘Station Arnhem’

Bij Station Arnhem: Kasper, een freerunner die op dakranden en brugleuningen bouwt aan zijn mentale kracht: „Jump ik wel, jump ik niet? Ben ik er klaar voor?”

Foto Erik van Cuyk
Foto Erik van Cuyk
Foto’s Erik van Cuyk

Siem (16) | Skater | Deventer – locatie: ‘Burnside’

En Siem, die ver wil komen als skater. Ze noemen hem ‘Wreckless’. De dag na de shoot brak hij zijn voet.

De serie Playground2020 wordt van 3 juli tot 29 augustus geëxposeerd op het Fotofestival Naarden.