Eerste zelfgekozen Janssen-prikken gezet, Jaarbeurs Utrecht organiseert priknacht

Een GGD-medewerker dient het Janssen-vaccin toe in Nieuwegein. Sinds vrijdag kunnen mensen kiezen voor dit coronavaccin.
Een GGD-medewerker dient het Janssen-vaccin toe in Nieuwegein. Sinds vrijdag kunnen mensen kiezen voor dit coronavaccin. Foto Sander Koning/ANP

Vrijdag zijn de eerste prikken van het Janssen-vaccin gezet bij mensen die specifiek om dat vaccin hadden gevraagd. Iedereen die daarin is geïnteresseerd, kan sinds woensdag via een apart telefoonnummer een afspraak maken voor een inenting van Janssen. En de animo is groot. Op woensdag en donderdag zijn 154.000 afspraken met het vaccin ingepland, aldus demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). Een voordeel van het Janssen-vaccin is dat één prik voldoende is voor maximale effectiviteit, in tegenstelling tot een inenting met Pfizer/BioNtech, Moderna en AstraZeneca.

Vooralsnog zijn in Nederland voldoende Janssen-vaccindoses beschikbaar om 200.000 mensen in te enten. Als de voorraad op is, zullen geïnteresseerden op een wachtlijst worden geplaatst. Zodra er weer vaccindoses beschikbaar zijn, zullen ze een sms ontvangen om een afspraak in te plannen.

In Utrecht wordt het vaccineren vrijdag feestelijk aangepakt met een zogeheten priknacht. In de Jaarbeurs kan iedereen die zich heeft aangemeld van 21.00 uur tot 01.00 uur terecht voor een prik met het Janssen-vaccin. Een dj zal ondertussen muziek draaien, meldt RTV Utrecht. „We willen zo snel mogelijk iedereen gevaccineerd hebben”, aldus Maaike Schaap van GGD regio Utrecht. „Dus wij dachten: dat kunnen we dan wel een beetje feestelijk doen.” Volgende week woensdag en donderdag staan op dezelfde locatie ook priknachten op de planning.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Grapperhaus: kroegen mogen vrijdagavond al langer open blijven