‘Drakenkoning’ waarschuwt zijn onderdanen in Bhutan

Koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck van Bhutan tijdens zijn bezoek aan afgelegen dorpen in het land in Zuid-Azië.
Koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck van Bhutan tijdens zijn bezoek aan afgelegen dorpen in het land in Zuid-Azië. Foto Royal Office / Reuters

Te voet, te paard en met de auto trekt de koning van Bhutan Jigme Khesar Namgyel Wangchuck door zijn koninkrijk om zijn onderdanen te vertellen over het belang van de coronamaatregelen. Daarmee bereikt hij inwoners van het Zuid-Aziatische land in alle kleine dorpen, zelfs in de bergen en voorbij de jungle. De koning doet dit al veertien maanden. „Zijn woorden worden erg serieus genomen”, vertelt de premier van Bhutan, Lotay Tshering, die vaak met de koning meegaat, vrijdag aan Reuters. Met zijn aanwezigheid zou hij de mensen verzekeren dat ze niet alleen zijn in hun gevecht tegen het coronavirus.

De officiële titel van de 41-jarige koning is de Druk Gyalpo, ofwel: Drakenkoning. Hij wandelt met zijn petje en gekleed in een Gho (een traditioneel gewaad voor mannen) langs de grenzen met India en China. Inmiddels is hij in alle hoog-risicogebieden geweest om te zien hoe zijn onderdanen de maatregelen naleven en om zorgmedewerkers te bedanken. In totaal heeft Bhutan 700.000 inwoners. Er is per tweeduizend inwoners slechts één arts beschikbaar. Ter vergelijking: in Nederland zijn er gemiddeld 3,3 artsen per duizend inwoners, meldt StaZ. Na elke trektocht gaat de koning in quarantaine, zoals de maatregelen voorschrijven. Zijn reizen worden gedeeld op zijn persoonlijke Instagram en Facebook.

In 2006 volgde de Drakenkoning zijn vader op. Sinds 2008, toen hij afstand deed van zijn absolute macht, is Bhutan een constitutionele monarchie. Wel heerst er nog veel ontzag en loyaliteit voor de Wangchuck-familie in het land. Net als de meeste onderdanen heeft de Drakenkoning een eerste dosis met het AstraZeneca-vaccin gehad. Na het vaccineren van 90 procent van de bevolking is de voorraad echter op. Daarom maakte premier Tshering donderdag bekend dat het land kijkt of het mogelijk is het vaccin te combineren met een ander merk, iets wat in bijvoorbeeld Canada en Spanje al is toegestaan. Op deze manier hoopt de overheid de tekorten zo snel mogelijk op te lossen.

Bhutan heeft een van de laagste dodenaantallen vanwege het coronavirus wereldwijd. Slechts één inwoner is eraan overleden. Het totale aantal coronagevallen ligt op 2.006 mensen sinds het virus uitbrak.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Grapperhaus: kroegen mogen vrijdagavond al langer open blijven