Foto Jan Koeman

De zon trekt een jaar lang strepen op fotopapier

De witte lijnen op deze foto laten de beweging van de zon ten opzichte van de aarde zien. Iedere lijn stelt een dag voor. De dag waarop de zon het hoogst aan de hemel staat, en de dag daarom het langst is, begint de zomer. Hier was dat dit jaar afgelopen maandag (21 juni). Stippellijnen geven aan dat het deels bewolkt was – op de volledig bewolkte dagen is helemaal geen lijn te zien.

De foto is gemaakt met een leeg bierblikje, met een klein gat erin, dat een half jaar op een woonboot in Waalwijk hing. Het invallende licht wordt vastgelegd op een vel fotopapier (papier met een laag zilverbromide) aan de binnenwand. Waar het licht het papier raakt, oxideert het zilverbromide en daardoor kleurt dat deel zwart. De fotograaf, Jan Koeman, scande de foto en draaide de kleuren om.

Koeman maakt al tien jaar lang foto’s met zonneblikjes. Wel moet de nodige waarschuwing erbij vermeld benadrukt hij. In 2012 deed hij een experiment in Middelburg, waar commotie om ontstond. Straten werden afgezet „en mensen mochten een paar uur hun huis niet uit. Er zouden explosieven aan een paal hangen. Mijn blikje is geruimd en door het forensisch lab in beslag genomen. Kan iedereen zelf de zon bestuderen met een bierblikje? Ja zeker, maar doe dat dan wel in je achtertuin.”

Werk van Jan Koeman is nu te zien bij het Zeeuws Archief.