Foto Joke Schot

De mensen achter een sloopwijk: de Tweebosbuurt

Wie zijn de mensen achter de Rotterdamse sloopwijk die landelijk nieuws werd? Joke Schot fotografeerde hen voor de expositie ‘Wonen in blessuretijd, verhalen van Zuid.’

De eerste sociale huurwoningen in de Tweebosbuurt op Rotterdam-Zuid zijn deze week gesloopt. De sloop van 524 woningen is mogelijk in strijd met de mensenrechten op huisvesting, volgens VN-rapporteurs. De gemeente en woningcorporatie Vestia bestrijden deze VN-conclusie en spreken van „feitelijke onjuistheden”.

Wie zijn de mensen om wie deze hoogoplopende zaak draait? Fotografe Joke Schot portretteerde de bewoners en Roland Huguenin interviewde ze voor de tentoonstelling ‘Wonen in blessuretijd, verhalen van Zuid’. Het zijn verhalen van echte mensen, zoals Edwin Dobber: „Ik heb dit jaar mijn verjaardag gewoon in deze woning gevierd en volgend jaar vier ik hem ook gewoon hier.”

De expo is tot en met 24 juli te zien in Paviljoen …aan het Water (Brielselaan 157), tijdens Rotterdam Architectuurmaand.

Edwin en Miriam Dobber (51). Hij: „Ik heb 28 jaar me rot gepresteerd voor deze stad.” Foto Joke Schot

Wien (l) en Demiën Dobber, haar kleinzoon. De familie Dobber is geboren en getogen in Tweebosbuurt.Foto Joke Schot

Demiën Dobber (15)Foto Joke Schot

Wien Dobber (77): „Ik heb heel veel buren zien vertrekken. Vroeger was het een supergezellige buurt hier. We zaten allemaal op de stoep en dronken een bakkie met elkaar. De mannen legden dan een kaartje. Alle kindertjes speelden met elkaar, en of ze nu groen, paars of geel waren, maakte helemaal niet uit”

Denise Noslin (43): „Voor mij is alles verpest. Ze hebben de hele bezieling van de wijk weggehaald. Ik heb er geen zin meer in. Deze straat was echt heel gezellig. We hadden leuke buren. De laan met de bomen was mijn thuis. Nu moet ik vertrekken met verantwoordelijkheden aan beide handen.” Foto Joke Schot

Gerard Bijlsma (83) woont vanaf zijn eerste jaar in de De la Reystraat.Foto Joke Schot

Gerard Bijlsma: „Ik ben niet van plan om me te laten opjutten door Vestia. Dat is nergens goed voor. Ik sta in mijn recht. Met deze woningen is niets aan de hand, behalve dat ze al meer dan dertig jaar geen onderhoud hebben gehad. Ze moeten gewoon gaan renoveren.”

Hamza Oulad Abdelah (33): “Wonen is een basisbehoefte. Als je thuis kunt komen heb je veiligheid en kun je groeien. Als die basis niet klopt kom je niet verder. Wij moeten hier boksen voor het recht dat onder ons wordt weggeslagen.” Foto Joke Schot

Grarda Pelger (82), alleen de historische gevel van haar woning wordt gespaard. Foto Joke Schot

Ahmed Abdilahi (40) woont op de Hilledijk vanaf 2015. „Ik woon heel prettig in de Tweebosbuurt en heb besloten om hier te blijven. De tijd zal leren of dat haalbaar is. Op een gegeven moment moet je ook realistisch zijn. Als dingen niet meer zijn te redden, moet je jezelf niet voor de gek houden en een volgende stap zetten. Voorlopig zit ik hier nog.”Foto Joke Schot

Ahmed Abdilahi: „Veranderingen houd je niet tegen, maar de manier waarop er met ons is omgegaan, bepaalde ontwikkelingen hier op Zuid, daar heb ik heel veel moeite mee. Ik heb het idee dat er sprake is van een demografische transformatie, een bevolkingspolitiek. Zo willen ze de demografische samenstelling van de mensen hier op Zuid veranderen. Alsof wij niet goed genoeg zijn. Er wonen hier in Zuid genoeg mensen die onmisbaar voor de stad zijn. Of ze nou voor de Roteb werken, in de haven, portieken schoonmaken of wat dan ook. Dat je niet meer gewenst bent is geen prettig gevoel”

Aad Bogard (73), woont op de Hilledijk vanaf 1976Foto Joke Schot

Esther (45): „Vroeger was antikraak een keuze. Nu is het noodzaak. Bij Woonnet sta ik met zes jaar inschrijving ver op de lijst. Ik heb de Tweebosbuurt in mijn hartje gesloten. Nu woon ik tijdelijk in Wielewaal waar bewoners ook strijden voor bestaansrecht. We hebben Rotterdam in ons hart, haal het hart niet uit Rotterdam. „Foto Joke Schot