Al 1 miljoen vaccinatiebewijzen uitgegeven met CoronaCheck-app

Als bewijs krijgen gevaccineerde Nederlanders een QR-code in de CoronaCheck-app.
Als bewijs krijgen gevaccineerde Nederlanders een QR-code in de CoronaCheck-app. Foto Laurens van Putten/Hollandse Hoogte

Sinds de lancering van de CoronaCheck-app donderdag zijn al 1 miljoen vaccinatiebewijzen uitgegeven. Dat meldt demissionair Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdagavond. Mensen kunnen dit bewijs gebruiken om evenementen bij te wonen binnen Nederland. Voorheen was dit alleen mogelijk met een negatieve test.

Door drukte op de app kregen veel mensen donderdag vlak na de lancering een foutmelding bij het ophalen van hun vaccinatiebewijs. Volgens De Jonge probeerden op dat moment zo’n 500.000 mensen per minuut hun gegevens op te halen in de app. In de avond werd dat soms zelfs meer dan een miljoen bezoekers. Als voorzorgsmaatregel is het aantal mensen dat kan inloggen beperkt. Zo’n 1,4 miljoen mensen hebben inmiddels succesvol ingelogd.

In eerste instantie konden 300.000 mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen geen vaccinatiebewijs ophalen, maar die bug is ook verholpen. Voor mensen die al een coronabesmetting hebben gehad en nu dus na één prik voldoende beschermd zouden zijn, is het nog niet mogelijk om een QR-code te generen. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er aan dat probleem gewerkt wordt.

Volgens De Jonge is de zomer „nu echt uit de startblokken”. Eerder op vrijdag meldde kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers al dat het een campagne begint om jongeren veilig door de ‘summer of love’ te loodsen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Lange rijen bij locaties Testen voor Toegang door ICT-problemen