Nachtclub open: glazenhalers gezocht

Versoepelingen Dit weekend staan de eerste volle zalen gepland in clubs en poppodia sinds maart 2020. Er is een nijpend tekort aan medewerkers.

Voorbereidingen voor het eenmalige Fieldlab-evenement dat Club Shelter in Amsterdam in mei organiseerde.
Voorbereidingen voor het eenmalige Fieldlab-evenement dat Club Shelter in Amsterdam in mei organiseerde. Foto Niels Blekemolen

In de binnenstad van Amsterdam hangen kleurrijke posters met foto’s van artiesten, met als begeleidende tekst: „Paradiso zoekt: nachtbrakers, schoonvegers, paradijsvogels, glazenhalers, sfeermakers, podiumtechs.” Dit weekeinde heropent het uitgaansleven in – vrijwel – oude glorie. Voor het eerst sinds maart 2020 kunnen clubs en zalen draaien op volledige capaciteit. Bezoekers moeten aantonen in de afgelopen 40 uur negatief getest te zijn.

Paradiso trapt zaterdagochtend vroeg af met de eerste volle zaal in vijftien maanden, tijdens de uitverkochte clubnacht ‘Filth on Acid’ met Nederlandse techno-dj Reinier Zonneveld. Zaterdagavond organiseert het dancehall-feest Jamrock XL.

De Amsterdamse popzaal wil de rest van de zomer elke donderdag, vrijdag en zaterdag voor 1.500 man programmeren in de grote zaal. „Een flinke uitdaging”, zegt woordvoerder Jurry Oortwijn. Vorig jaar schrapte Paradiso vanwege de lockdown 60 van de 230 banen. „Die mensen hebben ander werk aangenomen, heel begrijpelijk. Maar we hebben nu echt heel snel technici, barpersoneel en glazenhalers nodig. Ik ga dit weekend zelf een bardienst draaien.”

Behoefte aan clubben

Volgens cijfers van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) is in 2020 bij de aangesloten podia zo’n 20 procent van het personeel verdwenen na reorganisaties – dat komt landelijk neer op zo’n 1.700 banen. VNPF-directeur Berend Schans: „Er is een tekort aan iedereen die te maken heeft met het neerzetten van programma’s. Van technici tot garderobemedewerkers.” Schans verwacht dat bij de heropening eerst de clubnachten een grote vlucht zullen nemen. Anders dan groot opgezette popconcerten zijn feestnachten snel en eenvoudig neer te zetten, zegt hij. „Er is een grote behoefte aan onder jongeren en we hebben veel dj-talent in eigen land.” Bij met name kleinere popzalen proeft Schans een afwachtende houding. „Podia die moeite hebben met de logistiek van het sneltesten, zullen vermoedelijk pas later volledig opengaan, zodra ze zien dat het testen voor toegang bij andere podia goed heeft gewerkt.”

Het voelt alsof ik een klein kind ben dat weer buiten mag spelen

Bij poppodium Vera in Groningen kijken ze de ontwikkelingen aan. Er staan concerten op de agenda met zitplaatsen op anderhalve meter afstand. Het liefst wil het podium pas meer mensen toelaten zodra testen-voor-toegang niet meer nodig is, zegt woordvoerder Arnoud Heikens. „Onze doelgroep is jong en vaak nog niet gevaccineerd. Die moeten nu een paar kilometer buiten het centrum naar een testlocatie. Dat is een te hoge drempel. Ook werken we met vrijwilligers, die kunnen we niet verplichten zich te laten testen. Seated shows zijn kleinschaliger, de garderobe is dicht – zo’n avond kun je met een paar man draaien. ”

‘Geen paniekvoetbal’

Op de website van nachtclub PIP in Den Haag worden onder meer een clubmanager, een ‘hoofd bar’ en ander barpersoneel gezocht. Maar een programma wordt nog niet aangekondigd. „We willen geen paniekvoetbal spelen”, zegt oprichter en artistiek leider Steven van Lummel. Zijn club, in het alternatieve nachtcircuit, maakt „zorgvuldig en intensief geproduceerde programma’s waar vaak weinig publiek op afkomt”, zegt hij. Zo werken ze samen met kunstacademies en mensen uit de modewereld. Van Lummel: „We zouden dit weekend alleen een dj neer kunnen zetten maar dat is niet onze rol in het clublandschap. Er staan vacatures open. We hebben tijd nodig voordat we als organisatie weer op het oude niveau zijn.”

Lees ook het NRC-artikel: Hoe gaat het Rotterdamse clubcircuit er na corona uitzien?

Stijf uitverkocht

De Rotterdamse horecaondernemer Aziz Yagoub gaat dit weekend wel direct vol van start. In nachtclub Perron organiseert hij vrijdag en zaterdag feesten op volle capaciteit, en ook zijn poppodium Annabel gaat dit weekend weer open – daar verwacht hij over een week de eerste concerten. En mocht het Nederlands mannenvoetbalelftal de kwartfinale van het EK halen, dan organiseert hij een feest in het Roel Langerakpark. „Het voelt alsof ik een klein kind ben dat weer buiten mag spelen,” zegt Yagoub. „Het publiek heeft er ook zin in. Alles verkoopt stijf uit, ondanks het verplicht testen vooraf.”

Op elke locatie bereidt Yagoub met zijn teamleden de heropening achter gesloten deuren voor – „een grand rehearsal”. Hij instrueert personeel over het omgaan met de CoronaCheck-app. „Er komen mensen die anderhalf jaar niet hebben gefeest, of zelfs voor het eerst op achttienjarige leeftijd naar de club kunnen. Daar nemen we voorzorgsmaatregelen voor, zoals extra EHBO en toezicht.”

In Club Blu in Rotterdam vindt dit weekend ‘The Welcome Back Party’ plaats, met optredens van nationale hitartiesten als Frenna, Henkie T en Jonna Fraser. Clubmanager ‘Tease’ („zo noemt mijn moeder me zelfs”) laat de anderhalvemeterregel los maar gaat niet op volledige capaciteit open. „We boekten veel internationale artiesten maar die durven het vliegtuig nog niet in. We werken deels met ons oude team en leiden nu nieuwe mensen op. Dit weekeinde is de vuurdoop. Rust roest – dus we gaan ontdekken waar die roest zit. Dat merken we pas echt wanneer we open zijn.”