Consumentenbond eist 1,5 miljard euro van TikTok vanwege privacyschending

Sociale media De Consumentenbond en Take Back Your Privacy willen dat TikTok Nederlandse kinderen 1,5 miljard euro betaalt voor het verzamelen van privégegevens.
TikTok zou de privacy van kinderen schenden.
TikTok zou de privacy van kinderen schenden. Foto Koen van Weel

TikTok moet Nederlandse kinderen een schadevergoeding van 1,5 miljard euro betalen voor het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van hun privégegevens, vinden de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy. De organisaties maken dinsdag bekend een schadeclaim tegen ByteDance, het bedrijf achter de populaire app, in te dienen. Als het bedrijf niet op de eisen ingaat, stappen ze naar de rechter.

Volgens de twee organisaties verzamelde TikTok de afgelopen jaren informatie van 1,2 tot 1,6 miljoen kinderen. Het gaat dan onder meer om profielinformatie, video’s, foto’s en locatiegegevens. Volgens de Consumentenbond en Take Back Your Privacy gebruikte TikTok die data om miljarden winst te maken via gerichte advertentieverkoop. Ook zou de app de gegevens naar het buitenland sturen, zonder dat duidelijk is of de gegevens daar veilig worden bewaard. Ze eisen dat de informatie verwijderd wordt en dat TikTok zich voortaan aan de wet houdt.

Lees ook: Hoe veilig is TikTok?

Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond noemt de werkwijze van de app „pure uitbuiting”, omdat honderden miljoenen per jaar zou worden verdiend over de rug van kinderen. TikTok ligt al langer onder vuur vanwege privacyschendingen. Eerder deze maand diende Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) al een claim in. In Engeland is het bedrijf ook aangeklaagd voor de manier waarop het omgaat met de gegevens van kinderen.

Voormalig president Donald Trump wilde de app vorig jaar verbieden in de Verenigde Staten, omdat het moederbedrijf te veel gegevens van gebruikers zou opslaan. Een rechter stelde dat voornemen uit tot na de verkiezingen. Joe Biden heeft een streep gezet door het verbod van Trump. Wel laat Biden nog onderzoeken in hoeverre de app een „onaanvaardbaar of onnodig” risico vormt voor het land.