Britney Spears vraagt rechter ondertoezichtstelling af te breken

Popster Voor het eerst sinds 13 jaar sprak Britney Spears openlijk over het curatorschap van haar vader, door in te bellen tijdens de hoorzitting.
Fans van de zangeres stonden voor de rechtszaal in Los Angeles.
Fans van de zangeres stonden voor de rechtszaal in Los Angeles. Foto Chris Pizzello/AP

Popzangeres Britney Spears sprak op woensdag voor het eerst publiekelijk tijdens een hoorzitting over de ondertoezichtstelling door haar vader, waarbij ze stelde dat deze haar „meer slecht dan goed” doet. Ze vroeg de rechter te zorgen dat ze weer beschikking krijgt over haar eigen geld. Dat meldt persbureau AP.

„Ik verdien het een leven te hebben”, zei de 39-jarige Amerikaanse zangeres via een live verbinding in de hoorzitting. Spears stelde dat ze met haar vriend wil trouwen en kinderen krijgen, maar dat haar niet eens wordt toegestaan om met hem in de auto te stappen. „Ik geloof echt dat dit curatorschap een vorm van misbruik is.”

Spears wil dat de rechter de ondertoezichtstelling per direct verbreekt. Volgens het Californische rechtssysteem is het echter aan Spears zelf om te bewijzen dat het niet langer noodzakelijk is dat zij onder curatele staat.

50 miljoen dollar

Het curatorschap van Spears werd ingesteld in 2008, toen ze publiekelijk een inzinking had. In 2019 werd Spears opgenomen in een kliniek, nadat ze instortte voor een optreden in Las Vegas - volgens haarzelf omdat ze gedwongen werd verdovende middelen te slikken. Sindsdien heeft ze niet meer opgetreden. „Ik ben hier niet om iemands slaaf te zijn.”

De ondertoezichtstelling is volgens Spears in het begin wel goed voor haar geweest, en zou haar in die periode hebben gered van financiële ondergang. Jamie Spears, de vader van de zangeres, zei via zijn advocaat dat hij vreest dat als Spears zelf beschikking heeft over haar vermogen van 50 miljoen dollar daarmee alsnog aanzienlijk risico bestaat dat zij slachtoffer wordt van fraude en manipulatie. In de zaak is nog geen uitspraak gedaan.

Lees ook: Poppy sloeg een sloopkogel door haar imago, wint ze vanavond een Grammy voor haar metal?