Bijna 70 procent bloeddonoren heeft antistoffen tegen coronavirus

Bij bijna 70 procent van de bloeddonoren in Nederland zijn antistoffen tegen het coronavirus aangetroffen. Begin juni was dit nog bij 54 procent van de donoren het geval. Dat meldt bloedbank Sanquin donderdag.

Bij een besmetting kunnen antistoffen het virus uitschakelen. De opvallende stijging komt volgens Sanquin door het versnelde vaccinatietempo. „Als het vaccinatieproces doorgaat zoals gepland, dan zouden we in juli al bij 80 procent van de donoren antistoffen kunnen aantreffen”, stelt de bloedbank. Sanquin benadrukt dat met de nieuwe mutaties van het virus, waaronder de besmettelijkere Delta-variant, het onduidelijk is hoe groot het percentage van de bevolking met antistoffen moet zijn om de circulatie van het virus te onderdrukken.

Met name bij ouderen is volgens Sanquin goed te zien dat vaccineren effect heeft. Zij kregen als eersten een prik. Van de donoren die ouder dan 70 jaar zijn, heeft 90 procent antistoffen. Bij zestigers is dit zo’n 85 procent en bij vijftigers 54 procent.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederland niet langer rood op Europese coronakaart