Reportage

Amsterdammers vechten om een woning in Rotterdam

Verhuizen Amsterdammers die een betaalbaar huis zoeken, trekken in Rotterdam naar de buurten in opkomst. Ze zoeken ruimte, iets nieuws en géén toeristen.

Fiore Geelhoed en Reza Seiri met zonen Dastan (8) en Rohan (4). Ze wonen nu twee jaar in Rotterdam.
Fiore Geelhoed en Reza Seiri met zonen Dastan (8) en Rohan (4). Ze wonen nu twee jaar in Rotterdam. Foto Sebiha Oztas

Het aantal Amsterdammers dat jaarlijks naar Rotterdam verhuist, is in tien jaar tijd bijna verdubbeld. In 2011 waagden 834 Amsterdammers de overstap, vorig jaar waren het er 1.532, volgens CBS-cijfers. Waarom trekken al die Amsterdammers van ‘020’ naar ‘010’? En hoe bevalt het ze in Rotterdam?

„Amsterdam wordt te duur en te gegentrificeerd”, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. „Je ziet vooral veel jonge mensen met middeninkomens wegtrekken. Mensen die in de dienstverlening of creatieve industrie werken bijvoorbeeld. De interessante mensen trekken weg, vaak niet de mensen met het meeste geld.”

Aan de andere kant probeert Rotterdam ook midden- en hogere inkomens te trekken, zegt Boelhouwer. Door stadsontwikkeling en goede pr is Rotterdam een aantrekkelijke woonstad in het Westen geworden. Het Centraal Station onderging een metamorfose, woontorens schieten uit de grond, het horeca-aanbod is gegroeid, buurten zijn opgeknapt.

De keerzijde van dit omstreden woonbeleid is natuurlijk de spanning met het aanbod van sociale woningen. Amsterdammers en andere nieuwkomers zie je vooral naar betaalbare buurten in opkomst trekken, waar vroeger meer mensen met lagere inkomens woonden.

Delfshaven populairst

De grootste groep Amsterdammers (280) verhuisde vorig jaar naar Delfshaven. „Vroeger was daar veel overlast van drugsverslaafden en woonden er twintig Polen op één kamer”, vertelt hypotheekadviseur Gert Seinen. „Nu is het vechten om een huis in Delfshaven. Mensen leggen er zo een half miljoen voor neer.”

Een andere populaire wijk is Rotterdam-Noord, waar zich vorig jaar 266 Amsterdammers vestigden. „De hogesnelheidslijn tussen de twee steden is een belangrijke factor bij het verhuizen”, denkt Boelhouwer. „Voor mensen die nog wel in Amsterdam werken, is het gunstig om dicht bij het station te wonen.”

De populairste wijken onder Amsterdammers waren vorig jaar verder Rotterdam-Centrum (210 verhuizingen), Kralingen-Crooswijk (186), Prins Alexander (103) en op Zuid Feijenoord (163) en Charlois (99). Opvallend: Hillegersberg-Schiebroek blijft achter met 74 nieuwe Amsterdammers. Overschie (22) en Hoogvliet (17) hebben ze nog niet echt ontdekt. En in ‘kleine kernen’ Rozenburg, Hoek van Holland en Pernis was het aantal nieuwe Amsterdammers op één hand te tellen.

Lees ook: Rotterdam-Zuid ging van ‘wild west’ naar geliefde woonwijk

Of deze groei de komende jaren blijft toenemen, hangt volgens Boelhouwer af van de ontwikkelingen op de woningmarkt. „De afgelopen twee jaar zijn de prijzen in Amsterdam enigszins gestabiliseerd”, zegt hij. „Als de prijzen in Amsterdam komen te dalen, en de prijzen in Rotterdam blijven stijgen, dan zou het goed kunnen dat de groei niet doorzet.”

Maxim de Heer: ‘In Rotterdam zit je minder in een bubbel’

Foto Sebiha Oztas

„Ik ben opgegroeid in Buitenveldert en heb mijn hele leven in Amsterdam gewoond. Voor corona was het mijn plan om naar New York te gaan voor een stage. Maar in december belden twee vrienden of ik met hen in Rotterdam wilde wonen. Twee maanden later woonde ik in Delfshaven.”

„In Amsterdam kende ik alles al. Ik heb een vaste vriendengroep, weet op welke plekken ik graag kom. In Rotterdam is dat totaal anders. Ik kende daar niemand. De eerste weken voelde een wandeling naar de supermarkt als een soort vakantie-uitje. En nu alles weer open mag, voelt het alsof ik de stad nog een keer ga ontdekken.”

„In Amsterdam leven veel mensen in een bubbel: vaste vriendengroepen waar moeilijk uit te breken lijkt. Soms doen mensen een beetje uit de hoogte tegen elkaar. In Rotterdam lijkt dat minder. Tijdens de verhuizing vroeg een buurman in het trappenhuis gelijk of ik die week wilde komen eten. Ik heb me ingeschreven om een volkstuintje te onderhouden met andere buurtgenoten. En een paar dagen voor Koningsdag stonden mensen uit een ander huizenblok voor de deur. Ze organiseerden een silent disco voor de hele buurt en vroegen of wij ook mee wilden doen. Met terugwerkende kracht kan ik wel zeggen dat ik dit soort openheid heb gemist in Amsterdam.”

Fiore Geelhoed en Reza Seiri: ‘Rotterdam is leefbaarder geworden’

Foto Sebiha Oztas

Fiore Geelhoed ging zo’n zeventien jaar geleden in Amsterdam wonen, terwijl ze net een baan had gekregen in Rotterdam. „Rotterdam was een beetje de krijtstrepen overhemden. Amsterdam vond ik toen wat losser.” Reza Seiri ging in Amsterdam wonen voor zijn studie. Ook hij had in die tijd een baan in Rotterdam, maar ging daar liever niet wonen. In Amsterdam woonden ze vlakbij het Westerpark. Fiore: „Leuk buurtje. Maar we woonden in mijn kleine appartement. Eerst kwam Reza erbij, toen twee kinderen. We moesten groter wonen, ik kreeg een baan aan de Erasmus Universiteit. In Rotterdam kon je goedkoper en groter wonen.”

Nu wonen ze hier in het Hefkwartier. In voorgaande jaren leek Rotterdam nooit een optie. Zij: „Er waren minder uitgaansgelegenheden en de stad was minder goed onderhouden. Op het Stadhuisplein had je van die tenten met kokospalmen buiten: dat was mijn beeld van Rotterdam. Maar er is nu meer horeca en de openbare ruimte is erg veranderd: het station is een goed voorbeeld. Dat maakt de stad leefbaarder.”

„In Amsterdam woonden we in een wijk waar de gemeente investeerde in leuke speeltuintjes. Daar zaten dan weer leuke tenten naast waar ouders koffie dronken. Ondertussen konden de kinderen lekker rondrennen. Dat mis ik nu het meest in Rotterdam.”

Barbara Putman Cramer en Lodovico Marchesini: ‘De leegte sprak me aan’

Foto Sebiha Oztas

Zij: „Ik heb het heel leuk gehad in Amsterdam, maar op een gegeven moment voelde de stad verzadigd. Alles wordt je aangereikt: je hebt overal lekker eten, cappuccino’s of shakes. De drukte, sociale gelegenheden, cultureel aanbod, het staat allemaal klaar. Op den duur deed ik door dat soort gemakken geen nieuwe ideeën meer op. In Rotterdam zijn de straten rustig, die leegte sprak me aan. Een vriendin in Rotterdam nodigde me uit om een paar maanden bij haar te komen wonen om uit te proberen hoe het was. In 2016 zegde ik mijn huis in Amsterdam op. En na vier maanden met die vriendin wonen, vond ik mijn eigen huis in Rotterdam-Noord.” „Nu ik in Rotterdam woon, voel ik me een stuk mobieler in Nederland. Dat is een gekke mentale verandering. Toen ik in Amsterdam woonde, ging ik de stad bijna nooit uit. Nu reis ik zonder problemen met de trein het hele land door. Daarnaast merk ik dat ik socialer ben geworden op straat. Rotterdam is ruimer, maar dorpser. Volgens mij omdat er minder toeristen zijn. En op den duur viel me op dat ik weer hallo zei tegen mensen op straat.”

„Ik vind het wel jammer dat je in Rotterdam niet zo dichtbij de natuur bent. Daar kan de stad nog wel aan winnen. Maar het voornaamste dat ik mis, is bekenden tegenkomen op straat. Mijn sociale kring is hier kleiner. Twee van mijn beste vrienden zijn ook in Rotterdam komen wonen. Dat heeft geholpen om meer te aarden. We hebben nu ook een soort eigen dorp van vrienden in de stad.”