Uitgever Apple Daily in Hongkong kondigt sluiting aan

Persvrijheid Vorige week werden meerdere journalisten van de prodemocratische krant opgepakt. Rekeningen werden bevroren.
De krant Apple Daily ligt nu nog in de schappen in Hongkong.
De krant Apple Daily ligt nu nog in de schappen in Hongkong. Foto Jerome Favre / EPA

Uitgeverij Next Digital, in handen van de gearresteerde mediatycoon Jimmy Lai, heeft woensdag aangekondigd dat de krant Apple Daily zal sluiten. De laatste krant verschijnt donderdag 24 juni en de online editie stopt publicatie vanaf middernacht diezelfde dag. De aankondiging van de uitgever volgt na meerdere aanhoudingen van journalisten en het bevriezen van bankrekeningen bij de prodemocratische Hongkongse krant.

Inmiddels zit de top van de krant al zes dagen vast, onder wie hoofdredacteur Ryan Law en directeur Cheung Kim-hung. Zij zijn aangeklaagd voor „samenzwering om de nationale veiligheid in gevaar te brengen”. Bij de inval vorige week door nationale veiligheidsfunctionarissen werden harde schijven en materiaal uit het kantoor meegenomen. Daarnaast zijn na de politie-inval rekeningen van Apple Daily en betrokken bedrijven bevroren en werd woensdagochtend nog een columnist van de krant opgepakt.

Door de bevroren bankrekeningen verkeerde de krant in acute geldnood. Next Digital liet maandag weten dat aan het eind van deze week besloten zou worden of het dagblad nog kon verschijnen. Zo was het onduidelijk of personeel en leveranciers van de krant nog betaald konden worden. De overgebleven Apple Daily-journalisten maakten zich volgens een redactioneel commentaar dat maandag verscheen continu zorgen of zij zichzelf of het bedrijf in gevaar brengen met geschreven artikelen.

Apple Daily is een prodemocratische tabloidkrant gevestigd in Hongkong en bestaat al 26 jaar. Volgens de autoriteiten hebben verschillende artikelen de nationale veiligheidswet geschonden. De wet, sinds juni vorig jaar van kracht, stelt opstandigheid strafbaar en perkt autonomie in. Volgens een voormalig onderzoeker voor Amnesty International in Hongkong wordt het gebied steeds meer zoals China.

Lees ook: Hongkongse krant Apple Daily verkeert in acute geldnood na politie-inval