Parlementaire onderzoekscomissie

Een rapport van bijna 5.000 pagina’s over Wirecard met veel onbeantwoorde vragen

Na negen maanden onderzoek presenteerde de Duitse parlementaire onderzoekscommissie dinsdagochtend haar rapport over het Wirecard-schandaal. De parlementariërs overhandigden het pakket van 4.700 bladzijden aan Bondsdagpresident Wolfgang Schäuble – en toch blijven nog steeds vele vragen onbeantwoord.

In juni 2020 bleek dat 1,9 miljard euro die in de boeken van het Duitse fintechbedrijf stond fictief was. Door Wirecards faillissement verloren aandeelhouders in één klap 24 miljard euro. De Oostenrijkse topman, Markus Braun, werd opgepakt; tweede man Jan Marsalek sloeg via Minsk op de vlucht.

De parlementaire onderzoekscommissie deelde haar bevindingen in drie sessies. De conclusies van de commissieleden droegen onmiskenbaar hun politieke signatuur. Zo wees CDU’er Matthias Hauer met nadruk op het falen van financieel toezichthouder BaFin – en de daarvoor verantwoordelijke minister van Financiën, Olaf Scholz. Scholz is namens de sociaaldemocratische SPD kandidaat-kanselier bij de aanstaande verkiezingen, en concurrent van Hauers CDU.

Commissielid Fabio De Masi van Die Linke bekritiseerde Wirecards lobby. En Lisa Paus, commissielid namens de Groenen, stelde dat een cultuuromslag in de financiële wereld noodzakelijk is. Zij bekritiseerde toezichthouder BaFin, die na onthullingen van de Financial Times geen nader onderzoek deed naar Wirecard, maar het vizier op de journalisten van de Britse zakenkrant richtte.

Een speciaal onderzoek richtte zich op de banden van Wirecard met verschillende geheime diensten. Tot nu toe leidde dat tot weinig conclusies. Het staat vast dat operationeel directeur Jan Marsalek contact had met de geheime diensten van Libië, Oostenrijk en Rusland. Eén theorie is dat de Russische geheime dienst hem in ruil voor betaalgegevens van Wirecard-klanten bij zijn vlucht hielp.