Orbán ontbreekt bij Duitsland-Hongarije vanwege ‘privé-activiteiten’

De Hongaarse premier Viktor Orbán ontbreekt woensdagavond in het stadion in München als Duitsland en Hongarije elkaar in het laatste EK-groepsduel treffen. Woordvoerders van de Hongaarse regering zeggen tegen media in het land niet in te gaan op de privéhandelingen van Orbán. Het stadion van München is onderwerp van discussie, omdat het gemeentebestuur van de stad het gebouw tijdens de wedstrijd wil voorzien van regenboogkleuren. De actie geldt als protest tegen een Hongaarse wetsverandering, die mensen verbiedt homoseksualiteit aan te moedigen onder jongeren tot 18 jaar.

Volgens Duitse media heeft Orbán dinsdag al zijn bezoek aan de wedstrijd afgezegd. Bij de twee eerdere duels van Hongarije op dit EK, tegen Portugal en Frankrijk, zat de Hongaarse premier wel op de tribune.

Lees ook: ‘OneLove’ op de aanvoerdersband – verder mag protest tegen antihomowet niet gaan van UEFA

De UEFA heeft het verlichten van het stadion door de gemeente verboden, omdat het een politiek statement zou zijn. Veel Duitse politici en lhbti-organisaties reageerden daarop ontsteld. „Het is waar, het voetbalveld heeft niets met politiek te maken. Het gaat om mensen, eerlijkheid en tolerantie. Daarom geeft de UEFA het verkeerde signaal af”, zei Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken tegen persbureau AFP. Dieter Reiter, burgemeester van München, noemde het verbod „beschamend”. De Europese Commissie kondigde woensdag aan stappen te zullen ondernemen tegen de Hongaarse wetswijziging. EU-voorzitter Ursula von der Leyen noemde de wet „een schande”.

De gemeente München heeft besloten om woensdagavond in plaats van het stadion diverse gebouwen in de stad te voorzien van regenboogkleuren. Andere clubs en gemeentes in Duitsland hebben al gezegd hun voetbalstadions te gaan verlichten. Ook Duitse media en bedrijven sluiten zich aan bij het protest tegen de UEFA. Zo is de achterkant van de krant Bild woensdag volledig gewijd aan regenboogkleuren. Automerken BMW en Volkswagen hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om hun logo’s van de regenboogkleuren te voorzien.

Twitter avatar ronzheimer Paul Ronzheimer Morgen ist die letzte Seite BILD Print nur einem Thema gewidmet:
🇩🇪🇩🇪🇩🇪🌈🌈🌈 #GERHUN https://t.co/k5XBfvXF70
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De laatste dag in de groepsfase: wie treft Oranje in de achtste finale?