Informateur Hamer ontvangt woensdag nog delegaties VVD en D66

Informateur Mariëtte Hamer ontvangt woensdag een delegatie van de VVD en D66 om te spreken over het vervolg van de kabinetsvorming. Dat maakte Hamer net bekend. Namens de VVD zal partijleider Mark Rutte en Kamerleden Sophie Hermans en Mark Harbers aanwezig zijn bij het gesprek. Daarbij zullen namens D66 fractieleider Sigrid Kaag en de Kamerleden Rob Jetten en Steven van Weyenberg hun partij vertegenwoordigen.

Dinsdag bood Hamer haar eindverslag op basis van de inventariserende gesprekken aan. Belangrijkste conclusie daarin was dat er geen zicht is op een partijencombinatie die kan leunen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Daarom gaan Rutte en Kaag samen een grove schets schrijven. Dat document moet de opzet voor een regeerakkoord zijn. Partijen die zich daar inhoudelijk mee kunnen vereenzelvigen, kunnen aanschuiven, waarna de daadwerkelijke onderhandelingen beginnen. Naar verwachting zal dat midden augustus zijn.

Lees ook: Na zes weken concludeert ook Mariëtte Hamer: er zit geen schot in de formatie

In de Kamer dienden Rutte en Kaag een motie in om een „document op de hoofdlijnen” te schrijven. Naast de VVD en D66 stemden ook CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en de fractie-Den Haan voor. De andere fracties waren tegen. De formatie zit mede in een impasse doordat de VVD en CDA niet met GroenLinks én de PvdA willen regeren, terwijl de twee linkse partijen niet zonder elkaar aanschuiven. D66 wil juist wel met de PvdA en GroenLinks regeren en ziet minder heil in een nieuwe samenwerking met de ChristenUnie - de voorkeurspartner van CDA en VVD.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer debatteert over eindverslag van informateur Hamer