In beeld

Extreme droogte in Californië

De Amerikaanse staat Californië kampt momenteel met extreme droogte. Door een combinatie van weinig regenval en hittegolven is in zo goed als de hele westkust van de VS een tekort aan water ontstaan. De droogte verhoogt ook het risico op bosbranden, iets waar Californië vorig jaar al veel last van had. Ook het drinkwater in de regio komt in gevaar: de Hoover Dam, het grootste waterreservoir in de VS, bereikte eerder deze maand het laagste waterpeil in zijn geschiedenis.
Veel meren staan zo goed als droog door de droogte, zoals het Eastman Lake in Californië.
Foto Noah Berger / AP
Zonnepanelen in de woestijn. Zeker vijftig miljoen Amerikanen in Californië zijn gewaarschuwd elektriciteit in te slaan vanwege aanstaande hoge temperaturen.
Foto Patrick T. Fallon/ AFP
Ook het Folsom Lake staat bijna droog. De gouverneur van Californië heeft inwoners opgeroepen water in te slaan.
Foto John G Mabanglo / EPA
Daarnaast heeft gouverneur Govin Newsom de noodtoestand uitgeroepen vanwege de droogte in 41 provincies in Noord- en Centraal-Californië.
Foto Patrick T. Fallon/ AFP
Het Nicasio reservoir staat bijna droog. In het nabije Marin County mogen mensen hun auto niet meer wassen, hun zwembaden niet meer hervullen en nog maar een keer per week het gras sproeien.
Foto Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Watermeters bij het Eastman Lake. Naast een hittegolf aan het begin van het jaar is er een tekort aan smeltwater uit de Sierra Nevada, wat heeft gezorgd voor historisch lage waterpeilen in de stuwmeren in Californië.
Foto Justin Sullivan / Getty Images / AFP
Meer dan 80 procent van de Amerikaanse westkust kampt met droogte en bijna de helft van de regio verkeert in "extreme" droogte.
Foto Justin Sullivan / Getty Images / AFP
Boerenorganisaties hebben aangegeven failliet te kunnen gaan als er geen oplossing komt voor de droogte, nu hun oogst ieder jaar dreigt te mislukken.
Foto Justin Sullivan / Getty Images / AFP
Ook dier- en plantsoorten dreigen uit te sterven door de droogte en de bosbranden die deze droogte met zich meebrengt.
Foto Patrick T. Fallon / AFP
Dit jaar beleefde Noord-Californië een van zijn droogste februari's, wat gewoonlijk een nattere maand is, in meer dan 150 jaar. Volgens deskundigen is het risico op bosbranden dit jaar nog groter dan vorig jaar.
Foto Justin Sullivan / Getty Images / AFP
In deze regio vlakbij San Francisco worden waterrecyclestations geopend waar mensen hun watertanks kunnen bijvullen. Normaal gesproken gaat het station een stuk later in het jaar open.
Foto Justin Sullivan / Getty Images / AFP
Het recreatieseizoen ligt aan banden, nu de meren steeds meer droog staan. Watersport is op veel plekken verboden om het water te kunnen gebruiken voor drinkwater.
Foto Justin Sullivan / Getty Images / AFP
Een vrouw laat een foto van haar nemen naast een thermometer in Death Valley National Park. De meter geeft 54 graden aan.
Foto Patrick T. Fallon/ AFP
Het Elizabeth Lake in Californië staat al enkele jaren droog, mede dankzij de periode van extreme droogte waar de staat tussen 2011 en 2019 mee kampte.
Foto Aude Guerrucci / Reuters
De wachttorens waarmee strandwachten een meer in Californië overzagen.
Foto John G. Mabanglo / EPA