Bijna een derde van de overheidssubsidies die middelbare scholen hebben ontvangen om de door de coronapandemie veroorzaakte leerachterstanden weg te werken is naar private onderwijsaanbieders gegaan. Huiswerkbedrijven en bijlesinstituten kregen zo’n 30 miljoen euro van de ruim 90 miljoen euro die vorig jaar aan subsidie is verstrekt, blijkt uit een enquête van onderzoeksplatform Investico onder middelbare scholen.
Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) had bij de aankondiging van de subsidieregeling al gezegd dat „op de loer ligt dat allerlei commerciële partijen het misschien gaan overnemen”. Hij raadde schoolleiders aan alleen private aanbieders in te schakelen als het nodig is en ze anders „op grote afstand” te houden.
De subsidieregeling is eenmalig en kon daardoor niet worden gebruikt om extra mensen in vaste dienst te nemen. „Als ik al een eerstegraads wiskundeleraar vind, dan zet ik die voor de klas en ga ik die echt niet inzetten voor huiswerkbegeleiding”, zegt rector Henk van Ommen van Het Baarnsch Lyceum daarover tegen Investico.
Het ministerie van Onderwijs laat in reactie op de enquête aan het journalistieke onderzoeksplatform weten dat het „onwenselijk” is als het uitvoeren van publieke onderwijstaken bij private partijen zou komen te liggen en publiceert binnenkort een richtlijn voor scholen over de inhuur van externe partijen.
/s3/static.nrc.nl/liveblog/files/2021/06/web-2306buicoronablog2.jpg)