De laatste dag in de groepsfase: wie treft Oranje in de achtste finale?

Patrik Schick maakte tot dusver drie doelpunten voor Tsjechië tijdens het EK.
Patrik Schick maakte tot dusver drie doelpunten voor Tsjechië tijdens het EK. Foto Laurence Griffiths/AP

Nederland is in de ban van de achtste finale op het Europees kampioenschap voetbal. Rekenwonders en wiskundigen mengden zich de afgelopen dagen in het voetbaldebat om te berekenen wie aanstaande zondag de tegenstander van Oranje zal zijn in Boedapest. Met de laatste vier duels in de groepsfase op het programma, wordt vandaag definitief bekend wie het Nederlands elftal zal treffen. Wordt het Tsjechië of toch weer Portugal?

Volgens databedrijf Gracenote heeft Oranje inmiddels de meeste kans (67 procent) om Tsjechië te treffen in de volgende ronde. De Tsjechen verloren dinsdag met 1-0 van Engeland en eindigden daardoor als derde in groep D. Voor een duel met Tsjechië is Oranje geheel afhankelijk van de uitslagen in groep E, waar Zweden uitkomt tegen Polen en Spanje Slowakije treft. Als Zweden woensdag niet verliest van Polen en Spanje en Slowakije eindigt niet in een gelijkspel, dan speelt het Nederlands elftal in de volgende ronde tegen Tsjechië.

Wint Polen woensdag wel, dan is de kans groot dat Nederland tegenover Portugal (groep F) komt te staan in Boedapest. De Portugezen komen in het laatste groepsduel uit tegen wereldkampioen Frankrijk, en bij een nederlaag is Portugal hoe dan ook derde in groep F. Toch is er ook nog een kleine kans dat de Portugezen niet bij de beste nummers drie horen op dit EK. Dat gebeurt als wereldkampioen Frankrijk met vier doelpunten weet te winnen. Tegenstander dan van Oranje? Tsjechië.

Twitter avatar GracenoteLive Gracenote Live 🧮 - Most likely second round matches at EURO2020 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 v 🇩🇰 (100%) 🇮🇹 v 🇦🇹 (100%) 🇳🇱 v 🇨🇿 (67%) 🇧🇪 v 🇵🇹 (36%) 🇭🇷 v 🇪🇸 (33%) 🇫🇷 v 🇨🇭 (49%) 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 v 🇩🇪 (42%) 🇸🇪 v 🇺🇦 (34%) #euro2021 #WAL #DEN #ITA #AUT #NED #CZE #BEL #POR #CRO #ESP #FRA #SUI #ENG #GER #SWE #UKR #EURO2020
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Groep E en F: alleen Zweden en Frankrijk gaan zeker door