Laatste nieuws coronacrisis

Lissabon voert nieuwe coronamaatregelen in vanwege toename besmettingen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

De Jonge: anderhalvemeterregel blijft nog tot augustus van kracht

De anderhalvemeterregel blijft zeker tot half augustus van kracht om ongevaccineerden te beschermen. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) donderdag gezegd, meldt persbureau ANP. Een aantal partijen in de Tweede Kamer, zoals D66 en PVV, wilde deze maatregel eerder loslaten.

„Half augustus is een nieuw weegmoment, tegen die tijd kunnen alle volwassenen die dat willen, ingeënt zijn en is meer duidelijk over de verspreiding en gevolgen van de nieuwe Deltavariant”, aldus De Jonge. „Niet-gevaccineerden moeten zich tot die tijd in het openbare leven beschermd weten, en met hen moeten we solidair zijn.”

Lissabon voert nieuwe coronamaatregelen in vanwege toename besmettingen

  • De Portugese hoofdstad Lissabon voert nieuwe coronamaatregelen in vanwege een stijgend aantal besmettingen met de Deltavariant (voorheen Indiase variant) van het virus, meldt persbureau Reuters. Inmiddels is 60 procent van de positief geteste personen besmet met de variant. Iedereen die de regio verlaat of betreedt moet beschikken over een negatieve coronatest, ook gaan horeca en winkels in het weekend al om 15.30 uur dicht. Een maand geleden opende Portugal de grenzen voor toeristen. Donderdag werden 1.556 nieuwe besmettingen gemeld.
  • 205 personen in het Syrische vluchtelingenkamp Al-Hol zijn ingeënt tegen het coronavirus, meldt persbureau AFP donderdag. Ze zijn gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin, dat geleverd is via het Covax-programma. In het kamp verblijven zo’n 62.000 mensen die gevlucht zijn voor de jihadisten van terreurbeweging Islamistische Staat.
  • Ongeveer 60 procent van alle volwassen EU-burgers heeft inmiddels minstens één prik tegen het coronavirus gehad, wat neerkomt op zo’n 220 miljoen vaccinaties. Dat maakte voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen donderdag bekend. Op 27 juni zullen zo’n 346 miljoen doses toegekend zijn en 424 miljoen doses geleverd. In het derde en vierde kwartaal van 2021 verwacht de EU leveringen van in totaal 896 miljoen vaccins.

Mensen met mondmaskers op straat in Lissabon. Foto Pedro Nunes/Reuters

Onderzoek: zwangeren gaan sinds pandemie minder vaak naar de huisarts

Door de coronapandemie gaan zwangeren of vrouwen die pas bevallen zijn minder vaak naar de huisarts of huisartsenpost als ze klachten hebben. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel donderdag op basis van onderzoek dat het in samenwerking met UMC Groningen, Radboudumc en Maastricht UMC+ heeft gedaan.

Volgens Nivel is er niet alleen sprake van een „algehele vermindering van het zorggebruik”, maar is daarnaast ook de zorgvraag van zwangeren en pas bevallen vrouwen veranderd. De betreffende groep gaat opvallend vaker langs bij de huisarts voor psychische en spijsverteringsklachten. Ook kregen ze vaker een telefonische consults in plaats van een fysieke afspraak. Het aantal meldingen van bijkomende klachten van zwangerschap, zoals urinewegproblemen en braken, verminderde juist.

Voor het onderzoek werd de zorgvraag van zwangeren en pas bevallen vrouwen vergeleken van 1 februari tot en met 30 september 2020 vergeleken met dezelfde periode in 2019. Daarvoor gebruikten onderzoekers data van huisartspraktijken en -posten. Wat de gevolgen zijn van het verminderde huisartsbezoek durven onderzoekers niet te zeggen.

Bijna 70 procent bloeddonoren heeft antistoffen tegen coronavirus

Bij bijna 70 procent van de bloeddonoren in Nederland zijn antistoffen tegen het coronavirus aangetroffen. Begin juni was dit nog bij 54 procent van de donoren het geval. Dat meldt bloedbank Sanquin donderdag.

Bij een besmetting kunnen antistoffen het virus uitschakelen. De opvallende stijging komt volgens Sanquin door het versnelde vaccinatietempo. „Als het vaccinatieproces doorgaat zoals gepland, dan zouden we in juli al bij 80 procent van de donoren antistoffen kunnen aantreffen”, stelt de bloedbank. Sanquin benadrukt dat met de nieuwe mutaties van het virus, waaronder de besmettelijkere Delta-variant, het onduidelijk is hoe groot het percentage van de bevolking met antistoffen moet zijn om de circulatie van het virus te onderdrukken.

Met name bij ouderen is volgens Sanquin goed te zien dat vaccineren effect heeft. Zij kregen als eersten een prik. Van de donoren die ouder dan 70 jaar zijn, heeft 90 procent antistoffen. Bij zestigers is dit zo’n 85 procent en bij vijftigers 54 procent.

Nederland niet langer rood op Europese coronakaart

Nederland kleurt niet langer rood op de wekelijkse coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Vanwege het dalende aantal coronabesmettingen is het grootste deel van het land nu geel gekleurd. In Groningen en Friesland is het virus zelfs in zulke kleine getale aanwezig, dat de regio’s groen zijn aangemerkt.

De ECDC baseert de kleurcode op basis van het aantal geregistreerde positieve tests én het percentage positieve tests van het totale aantal uitgevoerde tests in de afgelopen veertien dagen. Nederland was een van de laatste landen die nog op rood stond. Op dit moment zijn alleen nog delen van Spanje rood ingekleurd. Het gaat dan om de regio’s Andalusië, Cantabrië en La Rioja.

Winkelend publiek in het centrum van Utrecht. Foto Sem van der Wal/ANP

RIVM meldt 716 nieuwe coronabesmettingen

Volgens cijfers van het RIVM zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend 716 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Ook dinsdag en woensdag lag het aantal geregistreerde positieve tests rond de 700.

De meeste positieve tests werden geregistreerd Rotterdam (54), gevolgd door Amsterdam (44) en Den Haag (26). In 150 gemeenten werd geen enkele positieve test gemeld, in 80 gemeenten melden werd slechts één nieuwe besmetting geconstateerd. Het aantal sterfgevallen nam toe met één. Het gaat om een inwoner van Den Haag, al kan deze persoon al eerder zijn overleden dan in de afgelopen 24 uur.

Minder dan 400 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Voor het eerst sinds 20 september liggen er minder dan 400 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) donderdagmiddag. Op dit moment worden 392 patiënten behandeld voor Covid-19. 234 mensen liggen op de verpleegafdeling, 33 minder dan een dag eerder. Op de intensive cares kwamen in de afgelopen 24 uur 12 bedden vrij en zijn nu 158 bedden bezet.

Ook waren er de afgelopen 24 uur slechts twaalf nieuwe ziekenhuisopnames, waarvan één persoon direct op de intensive care belandde. Het gemiddelde ziekenhuis heeft momenteel nog zo’n drie tot vier coronapatiënten in behandeling. Sommige ziekenhuizen zijn inmiddels volledig ‘coronavrij’ en hebben de speciale coronaverpleegafdeling gesloten.

Verpleegkundigen behandelen de laatste coronapatient op de Covid-IC afdeling in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Foto Robin Utrecht/Hollandse Hoogte

Drukte in de CoronaCheck-app vanwege vaccinatiebewijs

Bij het ophalen van een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app krijgen gebruikers momenteel een foutmelding te zien als ze hun bewijs willen ophalen. Volgens de foutmelding is het te druk op de app.

Sinds donderdagmiddag is het mogelijk om de app te updaten. Met de nieuwe versie kunnen bezoekers laten zien dat ze gevaccineerd zijn. Met twee verschillende QR-codes kunnen gevaccineerde Nederlanders vanaf 1 juli dan weer reizen binnen de Europese Unie of naar binnenlandse evenementen zonder eerst een coronatest te doen.

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) waarschuwde al dat de app niet al teveel gebruikers tegelijkertijd aankon. Er kunnen maximaal 25 gebruikers per seconde inloggen. De reden daarvoor is dat zo kan worden voorkomen dat servers van het RIVM en de GGD overbelast raken. Deze servers leveren de gegevens die de CoronaCheck-app gebruikt.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Met je vaccinatiebewijs op de CoronaCheck-app naar een voetbalwedstrijd. Vanaf nu kan het. De app zet je bewijs om in een QR-code die toegang geeft. Download hem als je hem nodig hebt; op tijd, maar niet allemaal tegelijk. Zo houden we de wachtrij kort. 👉 https://t.co/Q4bFjpAUiP https://t.co/VzFwGhwX7q

Gevaccineerde Nederlanders kunnen vanaf donderdag hun vaccinatiebewijs inladen in de CoronaCheck-app. Foto Rob Engelaar / ANP / Hollandse Hoogte

Loterij voor toegangskaarten van de Olympische Spelen

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen gaat via een loterij bepalen welke toeschouwers hun toegangskaart voor het sportevenement mogen behouden. Dat heeft het Olympisch Comité woensdag bekend gemaakt, meldt het Japanse persbureau Kyodo News.

De aankondiging volgt nadat de organisatie maandag liet weten dat er slechts 10.000 toeschouwers per wedstrijd en ceremonie waren toegestaan. Aanvankelijk waren in totaal meer dan 3 miljoen kaarten verkocht. Dat aantal is teruggebracht tot 2,72 miljoen. De toeschouwers kunnen de wedstrijden, de openings- en sluitingsceremonie bezoeken. De openingsceremonie wordt op 23 juli gehouden in het Nationaal Stadion, waar normaal gesproken 68.000 bezoekers in passen.

Het comité maakt de resultaten van de loterij bekend op 6 juli, drie weken voor het begin van de Olympische Spelen. In de meeste gebieden in Japan werd een week geleden de noodtoestand opgeheven, nadat het aantal coronabesmettingen gestaag afnam. Wel blijven Japanners volgens Kyoto News septisch over het doorgaan van de Spelen.

Een aftelkalender in Tokio die woensdag laat zien hoeveel dagen het nog duurt voordat de Olympische Spelen beginnen. Foto Kiichiro Sato / AP

Vanaf vandaag vaccinatiebewijzen beschikbaar in CoronaCheck-app

Vanaf donderdag is het mogelijk om een vaccinatiebewijs aan te vragen voor reizen binnen Europa en het bezoeken van evenementen binnen Nederland. In de loop van de dag komt er een update van de app, waarna het mogelijk moet worden een vaccinatiebewijs aan te vragen. Hoe laat dit gaat zijn, is niet bekend. Wel kunnen Nederlanders deze bewijzen pas vanaf 1 juli laten zien met de CoronaCheck-app. Deze is te downloaden via de app stores, ook is het mogelijk om een papieren bewijs via de website af te drukken.

Gebruikers van de app krijgen een QR-code als zij een negatieve coronatest hebben gedaan, gevaccineerd zijn, of recent besmet zijn geweest met het coronavirus. Daarmee kunnen ze reizen of een evenement bezoeken binnen Nederland. Bij binnenkomst wordt de QR-code dan gescand. De app werd al gebruikt voor het ophalen van een negatief testbewijs voor het bezoek aan een georganiseerd evenement in Nederland. Tot 1 juli blijft het voor het bezoeken van evenementen binnen Nederland alleen mogelijk om een negatief testbewijs te laten zien.

Vanaf 1 juli tot eind augustus zijn de coronatests gratis voor de reis naar andere landen binnen de Europese Unie. Afhankelijk van het land van bestemming en het vervoersmiddel voor de reis wordt besloten of de reiziger een antigeen- of pcr-test krijgt.

Lees ook: Hoe werkt de digitale reispas en kan iedereen die krijgen?

Nederlanders passeren de Duitse grens. Foto Vincent Jannink / ANP

Ondanks coronacrisis 5 procent meer horecavestigingen in 2020

Ondanks de coronacrisis nam het aantal horecavestigingen in 2020 met 5 procent toe ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het afgelopen jaar werden 7.500 horecavestigingen opgericht, zoals cafés, restaurants en cateringbedrijven, en 5.000 van zulke vestigingen opgeheven. In totaal kende Nederland op 1 januari dit jaar 72.000 horecavestigingen.

Volgens het CBS is dit een trend die voor het derde jaar op rij doorzet. Met name het aantal kantines en cateringbedrijven nam toe (met 13 procent) ten opzichte van een jaar eerder. Ook het aantal bedrijven dat vakantiehuisjes verhuurt nam toe (met 10 procent), evenals het aantal hotels (8 procent) en restaurants en andere eetgelegenheden (3 procent). Het aantal cafés nam af met 3 procent. In driekwart van de toegenomen vestigingen werken minder dan vijf mensen.

De toename van het aantal horecavestigingen is opmerkelijk, omdat juist deze sector hard getroffen werd door de coronamaatregelen. In 2020 moesten restaurants en cafés hun deuren bijna de helft van het jaar sluiten (van half maart tot 1 juni en weer vanaf 14 oktober). Nachtcafés en discotheken gingen überhaupt niet meer open na maart. Waar het totale aantal faillissementen in 2020 daalde ten opzichte van het jaar ervoor, steeg het in de horecasector iets.

Lees ook: ‘Uw bedrijf is failliet verklaard, ik ben uw curator.’ Zo gaat het als je zaak failliet gaat

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en daarbuiten bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van woensdag 23 juni:

  • Het speciale telefoonnummer om een afspaak te maken om met het Janssen-vaccin te worden ingeënt raakte overbelast. Er werden ongeveer 5,3 miljoen telefoontjes gepleegd naar de afsprakenlijn van de GGD die woensdag werd geopend. Het lukte meer dan 70.000 mensen om een afspraak te maken.
  • Het reisadvies voor verschillende Europese landen verandert van oranje naar geel. Vanaf donderdag zijn weer niet-noodzakelijke reizen toegestaan naar onder meer Frankrijk, het grootste deel van België en Griekenland (op Athene na).
  • Het vertrouwen in het nieuws en het nieuwsgebruik van de meeste Nederlanders zijn tijdens de coronapandemie toegenomen. Dat blijkt uit het jaarlijkse Digital News Report Nederland van het Commissariaat voor de Media en Reuters.
  • Bijna een derde van de overheidssubsidies die middelbare scholen hebben ontvangen om de door de coronapandemie veroorzaakte leerachterstanden weg te werken is naar private onderwijsaanbieders gegaan, meldt onderzoeksplatform Investico.

Lees hier het hele coronablog van woensdag 23 juni terug