Laatste nieuws coronacrisis

70.000 mensen maakten tot nu toe afspraak voor Janssen-vaccin

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en daarbuiten bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van woensdag 23 juni:

 • Het speciale telefoonnummer om een afspaak te maken om met het Janssen-vaccin te worden ingeënt raakte overbelast. Er werden zeker 5,3 miljoen telefoontjes gepleegd naar de afsprakenlijn van de GGD die woensdag werd geopend. Het lukte meer dan 70.000 mensen om een afspraak te maken.
 • Het reisadvies voor verschillende Europese landen verandert van oranje naar geel. Vanaf donderdag zijn weer niet-noodzakelijke reizen toegestaan naar onder meer Frankrijk, het grootste deel van België en Griekenland (op Athene na).
 • Het vertrouwen in het nieuws en het nieuwsgebruik van de meeste Nederlanders zijn tijdens de coronapandemie toegenomen. Dat blijkt uit het jaarlijkse Digital News Report Nederland van het Commissariaat voor de Media en Reuters.
 • Bijna een derde van de overheidssubsidies die middelbare scholen hebben ontvangen om de door de coronapandemie veroorzaakte leerachterstanden weg te werken is naar private onderwijsaanbieders gegaan, meldt onderzoeksplatform Investico.

Lees hier het coronablog van donderdag 24 juni

GGD Utrecht organiseert prikevenement met dj in Jaarbeurs

In de Jaarbeurs in Utrecht worden de komende week priknachten georganiseerd voor het coronavaccin van Janssen. Komende vrijdag zal daar ook een dj draaien. „Het is fijn als er nog zoveel mogelijk mensen een prik kunnen halen voor zaterdag de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen ingaan”, zegt een woordvoerder van de GGD Utrecht tegen persbureau ANP.

Belangstellenden kunnen vrijdag en volgende week woensdag en donderdag terecht van 21.00 uur tot 01.00 uur voor een prik met het Jansssen-vaccin. Omdat er overdag al afspraken voor prikken met Pfizer/BioNTech en Moderna gepland staan in de Jaarbeurs, zijn mensen die een Janssen-vaccin willen alleen ‘s avonds welkom. Er zijn deze en volgende week landelijk in totaal 200.000 doses Janssen beschikbaar.

Mensen die nog niet zijn geprikt konden vanaf woensdagochtend via een speciaal telefoonnummer een afspraak maken voor een vaccinatie met Janssen. Dat nummer raakte overbelast, omdat er tot woensdagmiddag maar liefst 3,6 miljoen keer naartoe werd gebeld door 186.000 verschillende bellers.

‘Een derde van coronasubidies scholen naar private partijen’

Bijna een derde van de overheidssubsidies die middelbare scholen hebben ontvangen om de door de coronapandemie veroorzaakte leerachterstanden weg te werken is naar private onderwijsaanbieders gegaan. Huiswerkbedrijven en bijlesinstituten kregen zo’n 30 miljoen euro van de ruim 90 miljoen euro die vorig jaar aan subsidie is verstrekt, blijkt uit een enquête van onderzoeksplatform Investico onder middelbare scholen.

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) had bij de aankondiging van de subsidieregeling al gezegd dat „op de loer ligt dat allerlei commerciële partijen het misschien gaan overnemen”. Hij raadde schoolleiders aan alleen private aanbieders in te schakelen als het nodig is en ze anders „op grote afstand” te houden.

De subsidieregeling is eenmalig en kon daardoor niet worden gebruikt om extra mensen in vaste dienst te nemen. „Als ik al een eerstegraads wiskundeleraar vind, dan zet ik die voor de klas en ga ik die echt niet inzetten voor huiswerkbegeleiding”, zegt rector Henk van Ommen van Het Baarnsch Lyceum daarover tegen Investico.

Het ministerie van Onderwijs laat in reactie op de enquête aan het journalistieke onderzoeksplatform weten dat het „onwenselijk” is als het uitvoeren van publieke onderwijstaken bij private partijen zou komen te liggen en publiceert binnenkort een richtlijn voor scholen over de inhuur van externe partijen.

Leerlingen van het Teylingen College Leeuwenhorst in Noordwijkerhout tijdens een pauze. Foto Koen van Weel

70.000 mensen maakten tot nu toe afspraak voor Janssen-vaccin

Zeker 70.000 mensen maakten tot woensdagmiddag omstreeks 16.00 uur een afspraak om geprikt te worden met het coronavaccin van Janssen. Dat meldt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) via Twitter. Tot nu toe belden zeker 222.000 mensen naar de speciale, vandaag geopende afsprakenlijn van de GGD; samen pleegden zij ongeveer 5,3 miljoen telefoontjes.

Eerder op de dag was de lijn om de prikafspraken te maken vanwege „extreem grote belangstelling” een aantal uur onbereikbaar. Momenteel is het nummer niet langer overbelast en kunnen belangstellenden dus weer een afspraak maken.

Vanaf 10.00 uur op woensdagochtend kan iedereen die met het middel Janssen geprikt wil worden, daarvoor een afspraak maken via het nummer 0800-1295. In totaal zijn er 200.000 doses van het middel, dat maar één prik vereist, te vergeven. Het is voor het eerst dat inwoners van Nederland bewust voor een bepaald vaccin kunnen kiezen. Janssen wordt op advies van de Gezondheidsraad niet meer toegediend aan iedereen die geboren is in 1982 en later, vanwege mogelijke maar zeer zeldzame bijwerkingen van ernstige trombose.

Lees ook: Iedereen wil het Janssen-vaccin

420 coronapatiënten in ziekenhuizen, 170 op IC

In de ziekenhuizen liggen woensdagmiddag 420 coronapatiënten. Dat zijn er 37 minder dan een dag eerder, blijkt woensdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Momenteel worden 170 van deze patiënten verzorgd op de intensive care, vijftien minder dan een dag eerder. Sinds eind april daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen gestaag. Tijdens de piek van die coronagolf lagen er zo’n 2.700 mensen in het ziekenhuis als gevolg van Covid-19.

Verder heeft het RIVM tussen dinsdag- en woensdagmiddag 679 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Ook kreeg het instituut meldingen van vier sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Niet al deze personen overleden het afgelopen etmaal; meldingen van overlijden worden soms met vertraging doorgegeven aan het RIVM.

Deltavariant
Bij de nieuwste positieve coronatests ziet het RIVM dat de Deltavariant steeds vaker in Nederland wordt gevonden. In een steekproef van het instituut onder honderd besmette personen in Amsterdam werd bij zo’n 40 procent de Deltavariant (eerder bekend als de ‘Indiase variant’) aangetroffen, zo meldt persbureau ANP.

De steekproef vond plaats in de week die liep tot 20 juni. Een week eerder werd er nog maar in 7 procent van de monsters de Deltavariant geconstateerd, vertelde Yvonne van Duijnhoven, het hoofd infectieziekten van de Amsterdamse GGD, aan het persbureau. Volgens verwachtingen van het RIVM is de Deltavariant in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in Nederland.

Telefoonnummer voor afspraak coronatest weer bereikbaar

Het telefoonnummer om afspraken voor coronatests te maken is weer bereikbaar, meldt koepelorganisatie GGD GHOR. Het telefoonnummer 0800-1202 van de GGD’s was woensdag een paar uur nauwelijks te bereiken, omdat de lijnen binnen de organisatie overbelast waren.

In korte tijd werd volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) meer dan twee miljoen keer gebeld op een nummer dat speciaal voor Janssen-vaccinaties was geopend. Toen die lijn plat kwam te liggen belden mensen massaal naar het algemene nummer voor prikafspraken en sloegen de problemen ook over naar het nummer voor coronatests.

Inmiddels is het weer mogelijk om telefonisch een afspraak te maken voor een coronatest, maar de lijnen voor afspraken voor een Janssen-vaccin en het algemene priknummer zijn nog wel overbelast.

Twitter avatar GGDGHORNL GGD GHOR Nederland Het is weer mogelijk om telefonisch een afspraak te maken voor een coronatest. Heb je klachten? Laat je testen! Bel 0800-1202 of op kijk op https://t.co/EIFbFTa6LV.

Telefoonnummer Janssen-vaccin twee miljoen keer gebeld

Het speciale telefoonnummer waarop mensen de GGD konden bereiken voor een prikafspraak met het Janssen-vaccin is woensdag ruim twee miljoen keer gebeld. Dat meldt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) op Twitter. Meer dan 130.000 mensen probeerden de GGD meermaals te bereiken. Door het hoge aantal telefoontjes is het nummer (0800-1295) voorlopig niet bereikbaar.

Mensen die geen gehoor kregen via het speciale telefoonnummer, probeerden het algemene nummer voor vaccinatieafspraken, wat daardoor ook vastliep, meldt persbureau ANP. Ook het nummer dat bedoeld is voor afspraken voor een coronatest was moeilijk bereikbaar. Het is niet bekend hoeveel mensen het wel is gelukt een afspraak voor het Janssen-vaccin te maken.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Sinds vanmorgen 10 uur ruim 2 miljoen (!) telefoontjes door meer dan 130.000 (!) mensen. Nogal druk aan de telefoon dus. Maar… gelukkig hebben we 200.000 Janssen-vaccins beschikbaar. #keepcalm https://t.co/tpD24OpMi1 https://t.co/4XLeleJToD

Geen alcohol bij de Olympische Spelen, nieuwe coronamaatregelen in Sydney

Een overzicht van coronanieuws in het buitenland:

 • Op locaties waar de Olympische Spelen plaatsvinden, zal geen alcohol verkocht worden. Zo hoopt de organisatie de zorgen van de Japanse burgers weg te nemen die zich afvragen of de Spelen wel veilig kunnen worden gehouden, vlak na de vierde coronagolf die in maart begon in Japan. Dit heeft de voorzitter van het organisatiecomité Seiko Hashimoto woensdagochtend bekendgemaakt in een persconferentie. Het is ook niet toegestaan om alcohol mee te nemen naar de wedstrijden. De Olympische Spelen worden gehouden van 23 juli tot 8 augustus.
 • De premier van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales in Australië heeft woensdag nieuwe maatregelen afgekondigd voor de stad Sydney nadat het aantal besmettingen met het coronavirus groeide naar 31 gevallen. Zo moet er onder meer weer een mondmasker binnen gedragen worden, dienen bezoekers van cafés binnen een vaste zitplaats te krijgen en mogen inwoners van Sydney thuis maximaal vijf gasten ontvangen. De maatregelen gelden vanaf woensdag 16.00 uur (lokale tijd), voor in elk geval één week. Nieuw-Zeeland heeft de reisbubbel gepauzeerd voor inwoners vanuit de Australische deelstaat, waardoor inwoners nu weer in quarantaine moeten als zij reizen naar het buurland.
 • In Frankrijk zijn zes mensen gearresteerd, omdat ze ervan verdacht worden de Franse staat te hebben opgelicht door minstens 12 miljoen euro aan onterechte financiële coronasteun te ontvangen. Dat deed de groep door werkloosheidsuitkeringen aan te vragen vanuit 3.600 lege vennootschappen. Dat heeft onderzoeksorganisatie Europol woensdag bekendgemaakt. Zo’n 6,2 miljoen euro is op verschillende bankrekeningen teruggevonden door de Franse autoriteiten, met daarnaast nog ruim 1,7 miljoen euro aan contant geld. Tijdens de acties in Frankrijk heeft ook de politie in Israël verschillende betrokkenen van dezelfde criminele organisatie opgepakt.
 • Passagiers bij Sydney Domestic Airport staan in de rij om te vertrekken naar Nieuw-Zeeland, waar sinds kort de reisbubbel met de Australische deelstaat is opgeschort. Foto Dan Himbrechts / EPA

Telefoonnummer voor Janssen-vaccin is onbereikbaar

Door „extreem grote belangstelling” voor het Janssen-vaccin is het telefoonnummer om een prikafspraak te maken woensdagochtend onbereikbaar. Dat meldt de organisatie GGD GHOR volgens persbureau ANP.

Sinds 10.00 uur, het moment dat de lijn werd geopend, was het mogelijk om het nummer 0800-1295 te bellen voor een afspraak voor het Janssen-vaccin. Binnen een paar minuten waren er volgens de GGD 70.000 belpogingen. Als een beller niemand aan de lijn kreeg, werd er gebeld naar het reguliere afsprakennummer, waardoor het ook daar heel druk werd. Inmiddels is ook het nummer voor de coronatesten overbelast.

GGD GHOR roept mensen op om voorlopig niet naar het telefoonnummer voor de Janssen-prik te bellen. Het is nog niet bekend hoeveel mensen er wel in geslaagd zijn om een prikafspraak te krijgen.

Reisadvies Frankrijk naar geel, Lissabon juist oranje

Het reisadvies voor verschillende Europese landen verandert donderdag van oranje naar geel. Vanaf dan zijn weer niet-noodzakelijke reizen toegestaan naar onder meer Frankrijk, het grootste deel van België en Griekenland (op Athene na). Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor de Portugese hoofdstad Lissabon juist aan van geel naar oranje, vanwege de toename van het aantal besmettingen met de Deltavariant van het coronavirus.

Voor de landen die op ‘geel’ worden gezet geldt dat teruggekeerde reizigers zich niet meer hoeven te laten testen. Zij hoeven ook niet meer in quarantaine. Voor Frankrijk gelden nog altijd wel inreisbeperkingen voor Nederlandse reizigers.

Lissabon is vanaf morgen de enige regio in Portugal waarvoor een oranje reisadvies geldt. Het Spaanse vasteland, ook een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders, behoudt ook het oranje reisadvies. Alleen voor de eilanden, waaronder Ibiza en Mallorca, zijn wel niet-noodzakelijke reizen toegestaan.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Vanaf 24 juni verandert het reisadvies voor 7 landen en regio’s. De kleurcode gaat van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (let op, veiligheidsrisico’s). Er kunnen inreisbeperkingen gelden. Check altijd het hele reisadvies. Lees meer:
https://t.co/U51XPyrydX

Lissabon krijgt vanaf donderdag een oranje reisadvies Foto Mario Cruz/EPA

Rapport: vertrouwen in nieuws toegenomen tijdens pandemie

Het vertrouwen in het nieuws en het nieuwsgebruik van de meeste Nederlanders zijn tijdens de coronapandemie toegenomen. Dat blijkt woensdag uit het jaarlijkse Digital News Report Nederland dat het Commissariaat voor de Media in samenwerking met het Reuters Institute for the Study of Journalism heeft opgesteld. Alleen in de jongste leeftijdsgroep Nederlanders (18 tot 24 jaar) is het nieuwsvertrouwen iets gedaald het afgelopen jaar.

Zo’n 97 procent van de Nederlanders raadpleegt op zijn minst een keer per week het nieuws. Dat aantal lag vier jaar geleden een procent lager. Maar volgens het commissariaat is wel een „duidelijke stijging” te zien in het aantal mensen dat „heel vaak het nieuws” raadpleegt op een dag, van 16 procent in 2020 naar 22 procent in 2021. Volgens het commissariaat is ook de interesse in nieuws en politiek toegenomen, maar is het de vraag of burgers ook na de pandemie nog sterker betrokken zullen blijven bij het nieuws.

De smartphone is voor de meeste mensen het afgelopen jaar het belangrijkste apparaat geweest bij de toegang tot nieuws. Alleen de oudste leeftijdsgroep (55 jaar en ouder) gebruikt nog steeds de computer het meest. Van die groep zegt zo’n 20 procent sociale media en online nieuws als belangrijkste nieuwsbron te zien. De jongste groep zegt twee derde online nieuws en sociale media als belangrijkste bron te gebruiken. Onder alle groepen is overigens wel het wantrouwen in sociale media toegenomen.

Achter de schermen bij het Jeugdjournaal. Foto Niels Blekemolen

Meerderheid bedrijven geen extern vermogen nodig voor betalingsverplichtingen

Ondanks de coronacrisis heeft een meerderheid van de bedrijven tot mei geen extra extern vermogen nodig gehad om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag publiceerde. Het CBS hield in mei een enquête onder werkgevers in de niet-financiële sector met minimaal vijf werknemers. De bedrijven werd niet gevraagd naar de mate van overheidssteun die zij hebben ontvangen tijdens de coronacrisis.

De sector met de meeste bedrijven die juist wel behoefte hadden aan extern vermogen is de horeca. Ruim een kwart van de bedrijven haalde extern geld op om aan de betalingen te voldoen. Nog eens 12 procent van alle horecabedrijven had ook behoefte aan extern vermogen, maar is het niet gelukt om dit aan te trekken of had nog geen aanvraag gedaan. Andere sectoren die relatief meer behoefte hadden aan extern vermogen waren cultuur, sport en transport.

Terwijl de meeste bedrijven in verschillende sectoren geen behoefte hadden aan extern vermogen voor betalingsverplichtingen, waren er wel bedrijven die extern vermogen gebruikten om investeringen te doen, blijkt uit de cijfers. Hier was de onroerendgoedbranche het grootst: 43 procent heeft extern vermogen aangetrokken tijdens de coronacrisis. Dit terwijl het juist de kleinste sector was die behoefte had aan dit vermogen om aan betalingsverplichtingen te voldoen.

Vanaf vandaag keuze voor Janssen-prik mogelijk

Vanaf woensdag is het mogelijk om een afspraak te maken voor een prik met het Janssen-vaccin. Het is voor het eerst dat mensen in Nederland bewust voor een bepaald vaccin kunnen kiezen. De GGD zet later op woensdag een speciaal telefoonnummer open voor mensen die een dergelijke afspraak willen maken.

De voorraad van het aantal Janssen-vaccins is nog beperkt. Er zouden in twee weken tijd zo’n 200.000 mensen geprikt kunnen worden. Vrijdag hopen de vaccinatielocaties de eerste prikken met het Janssen-vaccin uit te delen. Iemand die met Janssen wordt gevaccineerd, heeft maar een prik nodig.

Het demissionaire kabinet besloot begin deze maand het advies van de Gezondheidsraad over te nemen en het Janssen-vaccin niet meer toe te dienen aan iedereen die geboren is in 1982 en later. Zij kregen vanaf dat moment alleen het Pfizer- of Moderna-vaccin aangeboden. Onderzoek in het buitenland wees uit dat het Janssen-vaccin in een aantal gevallen ernstige trombose als bijwerking zou hebben.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en daarbuiten bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van dinsdag 22 juni:

 • Opnieuw is het aantal positieve coronatests dat in een week tijd binnenkwam bij het RIVM afgenomen, blijkt uit de weekcijfers van het instituut. Ook lagen dinsdag weer minder patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen.
 • De Deltavariant van het coronavirus wordt in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in Nederland. Dat heeft het RIVM dinsdag gezegd op een technische briefing.
 • De overheid heeft opnieuw voor een aantal veiligheidsregio’s in Nederland het risiconiveau naar beneden bijgesteld. 18 van de 25 regio’s gingen met een of twee niveaus omlaag.
Lees ook het hele blog van dinsdag 22 juni terug