Brieven

CDA

Waarom Dries van Agt gelijk heeft

Foto ANP

Dries van Agt keert het CDA na vijftig jaar de rug toe (Oud-premier Van Agt (90) zegt om Palestijnse zaak lidmaatschap CDA op, 22/6). Lange tijd heeft hij de illusie gehad dat de C staat voor christelijke beginselen, waar de praktijk allang uitwijst dat het in plaats daarvan gaat om de C van conservatief. Op de homepage van de partij staat het zo mooi omschreven. Het CDA zegt te staan voor rentmeesterschap. „Vanuit een besef van verbondenheid tussen de generaties voelt het CDA zich geroepen tot zorg voor natuur en cultuur.” En de praktijk? De partij doet er alles aan om de sector die de natuur verreweg het meest schade doet uit de wind te houden, en is daarmee medeplichtig aan het om zeep brengen van de leefomgeving van burgers. Ook publieke gerechtigheid staat hoog in het vaandel. „De overheid is er ook om onrecht te bestrijden, ze moet rechtvaardig zijn.” Dat biedt hoop zou je denken; systematisch onrecht zal door het CDA aan de kaak gesteld worden. Maar niet als je toevallig Palestijn bent. Stelselmatig keert het CDA zich tegen moties die het bezettingsbeleid van de Israëlische overheid proberen te stoppen. En het CDA vindt solidariteit een kernwaarde. Maar solidair met wie? In ieder geval niet met de vluchtelingen die creperen op de Griekse eilanden. Medemensen worden daar al jaren aan hun ellendige lot overgelaten, ook door CDA-politici. Natuurlijk kan Europa niet alle vluchtelingen opnemen. Maar wegkijken en medemensen jarenlang in onmenselijke omstandigheden laten stikken is het andere uiterste, en in ieder geval niet christelijk.

Utrecht