420 coronapatiënten in ziekenhuizen, 170 op IC

In de ziekenhuizen liggen woensdagmiddag 420 coronapatiënten. Dat zijn er 37 minder dan een dag eerder, blijkt woensdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Momenteel worden 170 van deze patiënten verzorgd op de intensive care, vijftien minder dan een dag eerder. Sinds eind april daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen gestaag. Tijdens de piek van die coronagolf lagen er zo’n 2.700 mensen in het ziekenhuis als gevolg van Covid-19.

Verder heeft het RIVM tussen dinsdag- en woensdagmiddag 679 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Ook kreeg het instituut meldingen van vier sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Niet al deze personen overleden het afgelopen etmaal; meldingen van overlijden worden soms met vertraging doorgegeven aan het RIVM.

Deltavariant
Bij de nieuwste positieve coronatests ziet het RIVM dat de Deltavariant steeds vaker in Nederland wordt gevonden. In een steekproef van het instituut onder honderd besmette personen in Amsterdam werd bij zo’n 40 procent de Deltavariant (eerder bekend als de ‘Indiase variant’) aangetroffen, zo meldt persbureau ANP.

De steekproef vond plaats in de week die liep tot 20 juni. Een week eerder werd er nog maar in 7 procent van de monsters de Deltavariant geconstateerd, vertelde Yvonne van Duijnhoven, het hoofd infectieziekten van de Amsterdamse GGD, aan het persbureau. Volgens verwachtingen van het RIVM is de Deltavariant in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in Nederland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Afsprakennummer Janssen overbelast, GGD GHOR vraagt niet te bellen