Wijnaldum draagt bij achtste finale in Boedapest band met ‘OneLove’

Wijnaldum op de fiets tijdens een trainingssessie van het Nederlands elftal, dinsdag op de KNVB Campus in Zeist.
Wijnaldum op de fiets tijdens een trainingssessie van het Nederlands elftal, dinsdag op de KNVB Campus in Zeist. Foto Maurice van Steen/ANP

Georginio Wijnaldum draagt zondag bij de achtste finale van het Europees kampioenschap in Boedapest een aanvoerdersband met daarop de tekst ‘OneLove’. Dat hebben de spelers van Oranje dinsdag afgesproken, staat op de website van het Nederlands elftal. „Met het dragen van deze band willen wij als Oranje benadrukken dat wij staan voor inclusiviteit en verbinding. We zijn tegen elke vorm van uitsluiting en discriminatie. Wij hopen zo iedereen die zich waar ook ter wereld gediscrimineerd voelt te steunen”, zegt Wijnaldum.

De gemeenteraad van München wilde de Allianz Arena, waar Duitsland woensdag tegen Hongarije speelt, in regenboogkleuren laten oplichten. Dit als protest tegen een omstreden Hongaarse wet ten nadele van de lhbti-gemeenschap die onlangs is aangenomen in Hongarije. De UEFA heeft het stadion dit verboden, omdat de bond „politieke uitingen” niet toelaat. De burgemeester van München liet daarop weten het stadhuis en de Olympische toren met regenboogkleuren te versieren. Hij riep supporters die woensdagavond naar de wedstrijd komen ook op regenboogvlaggen mee te nemen.

De aanvoerder van het Duitse elftal, Manuel Neuer, speelt als sinds de start van het EK met een band in regenboogkleuren om zijn bovenarm om de lhbti-gemeenschap te steunen. De Hongaren waren hier boos over, maar de UEFA liet weten dat Neuer hiermee geen regels overtreedt. De nieuwe Hongaarse wet verbiedt het „promoten” van homoseksualiteit en het veranderen van sekse bij jongeren onder achttien jaar. De wet veroorzaakte in heel Europa veel verontwaardiging. Nederland en twaalf andere EU-landen willen dat de Europese Commissie in actie komt en zo nodig naar het Europees Hof van Justitie stapt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Wijnaldum draagt bij achtste finale in Boedapest band met ‘OneLove’