UEFA verbiedt regenboogstadion tijdens Duitsland-Hongarije

De Allianz Arena lichtte al vaker op in regenboogkleuren. Zo ook op 9 juli 2016, toen een Gay Pride-parade door de stad liep.
De Allianz Arena lichtte al vaker op in regenboogkleuren. Zo ook op 9 juli 2016, toen een Gay Pride-parade door de stad liep. Foto Tobias Hase/EPA

De Allianz Arena in München mag van de UEFA woensdagavond niet verlicht worden in regenboogkleuren tijdens de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije. De gemeenteraad van de Zuid-Duitse stad wilde op die manier een statement maken tegen een omstreden wet die het Hongaarse parlement vorige week aannam, waarmee de verspreiding van ‘lhbti-propaganda’ op scholen verboden wordt. In gesprek met de Duitse krant Bild zegt een UEFA-woordvoerder dat de bond „een uniform stadionontwerp” voorstaat en dat daar „goede redenen voor zijn”. De bond staat „politieke uitingen” niet toe.

Dieter Reiter, de burgemeester van München, vroeg op verzoek van de gemeenteraad aan de UEFA toestemming voor het regenboogstadion. Hij noemde het een „belangrijk signaal van tolerantie en gelijkheid”, citeert de Süddeutsche Zeitung. Hij kreeg ook steun uit Hongaarse hoek, zo zei Hongarije-verdediger Willi Orban het persoonlijk leuk te vinden „als de lampen fel zouden oplichten”. Al sinds de start van het toernooi draagt Duitsland-doelman Manuel Neuer een aanvoerdersband in regenboogkleuren om de lhbti-gemeenschap te steunen. Ook hier boog de UEFA zich over. Neuer kreeg wel toestemming, want de UEFA vond dat zijn aanvoerdersband „een goed doel promootte”.

De buitenkant van de Allianz Arena bestaat volledig uit ledverlichting, waarmee het stadion in verschillende kleuren kan worden opgelicht. Hiermee werd in het verleden al geregeld ingehaakt op festiviteiten en de actualiteit. Zo was al eens de Amerikaanse vlag te zien op de Amerikaanse nationale feestdag, en sierde in 2017 rond kersttijd een kerstcadeau de lichtwand. Ook kleurde het stadion meerdere malen in regenboogkleuren, de laatste keer in januari toen thuisclub Bayern München het opnam tegen Hoffenheim.

Lees ook: Eerder dit toernooi keurde de UEFA het shirt van Oekraïne af vanwege een politiek statement. Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Groep D: Kroatië en Schotland moeten allebei winnen