UEFA: halve finales en finale blijven in Londen

De clash tussen Engeland en Schotland (0-0) werd vrijdag gespeeld op Wembley voor de ogen van 22.500 toeschouwers.
De clash tussen Engeland en Schotland (0-0) werd vrijdag gespeeld op Wembley voor de ogen van 22.500 toeschouwers. Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

Engeland hoeft niet te vrezen dat de eindstrijd van het EK voetbal wordt verplaatst van Londen naar Boedapest. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA dinsdagochtend laten weten aan persbureau Reuters. Vrijdag werd de Hongaarse hoofdstad nog genoemd als alternatief wegens de quarantaineregels voor supporters die begin juli de halve finales en finale van het toernooi bijwonen in de Britse hoofdstad. De Europese voetbalbond zegt „nauw” samen te werken met de Engelse voetbalbond FA en de Britse autoriteiten om deze wedstrijden zoals gepland op Wembley te laten spelen.

De UEFA zou volgens de Britse krant The Times niet accepteren dat supporters eerst tien dagen in zelfisolatie moeten. Dit wordt momenteel geëist van iedereen die naar het Verenigd Koninkrijk reist, net als het afnemen van een PCR-test op dag twee en dag acht van de quarantaine. Die plicht zou als onderdeel van de volledige opening van de Engelse samenleving (‘Freedom Day’) vervallen per 21 juni, maar dat is met een kleine maand uitgesteld tot zeker 19 juli wegens het toenemend aantal coronabesmettingen door de zogenoemde Deltavariant. Vanwege die inreisbeperkingen zou de UEFA een noodplan hebben opgesteld om de eindstrijd alsnog te verplaatsen naar Hongarije, waar geen quarantaineverplichting geldt voor wedstrijdbezoekers - zoals afreizende fans van het Nederlands elftal dat daar zondag de achtste finale speelt.

De Italiaanse premier Mario Draghi gooide maandag nog eens olie op het vuur door Rome aan te prijzen als speelstad voor de finale. „Ik wil dat we ervoor zorgen dat de finale niet plaatsvindt in een land waar het risico op besmetting natuurlijk heel hoog is”, zei Draghi bij een persmoment in Berlijn, waar hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel bezocht. Ook Merkel wees afgelopen week op de noodzaak van waakzaamheid bij grote evenementen. Het Wembley-stadion heeft een maximale capaciteit van 90.000 toeschouwers. Bij de finale op zondag 11 juli zijn 40.000 mensen welkom.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Groep D: Kroatië en Schotland moeten allebei winnen