EK-voetbalblog

Wijnaldum draagt bij achtste finale in Boedapest band met ‘OneLove’

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag de laatste wedstrijden in Groep D, waarin Engeland en Tsjechië al zeker zijn van de volgende ronde.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het nieuws bij rondom de twaalfde speeldag van het EK voetbal, een dag waarop Engeland, Kroatië en Tsjechië zich plaatsten voor de achtste finale. Voor Schotland, dat één punt haalde in Groep D, zit het toernooi erop.

Kroatië 3 - 1 Schotland

 • #31
 • Groep D
 • Glasgow (Schotland)

Tsjechië 0 - 1 Engeland

 • #32
 • Groep D
 • Londen (Engeland)

Groep D
Engeland 3 7 2
Kroatië 3 4 1
Tsjechië 3 4 1
Schotland 3 1 -4

Engeland als groepswinnaar door, met Kroatië en Tsjechië

Engeland heeft zich bij het EK voetbal in poule D als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate won in Londen met 1-0 van Tsjechië. Beide teams waren vooraf al zeker van een plaats bij de laatste zestien. Raheem Sterling maakte in de beginfase het doelpunt op Wembley.

Kroatië gaat als nummer 2 door naar de volgende ronde. De WK-finalist versloeg Schotland in Glasgow met 3-1. Door die ruime zege moest Tsjechië met de derde plaats in de poule genoegen nemen.

De drie geplaatste ploegen uit groep D weten nog niet tegen wie ze spelen in de achtste finales. (ANP)

De Schotten Stuart Armstrong en Lyndon Dykes duelleren met Luka Modric om de bal. Foto Robert Perry / AP

Wijnaldum draagt bij achtste finale in Boedapest band met ‘OneLove’

Georginio Wijnaldum draagt zondag bij de achtste finale van het Europees kampioenschap in Boedapest een aanvoerdersband met daarop de tekst ‘OneLove’. Dat hebben de spelers van Oranje dinsdag afgesproken, staat op de website van het Nederlands elftal. „Met het dragen van deze band willen wij als Oranje benadrukken dat wij staan voor inclusiviteit en verbinding. We zijn tegen elke vorm van uitsluiting en discriminatie. Wij hopen zo iedereen die zich waar ook ter wereld gediscrimineerd voelt te steunen”, zegt Wijnaldum.

De gemeenteraad van München wilde de Allianz Arena, waar Duitsland woensdag tegen Hongarije speelt, in regenboogkleuren laten oplichten. Dit als protest tegen een omstreden Hongaarse wet ten nadele van de lhbti-gemeenschap die onlangs is aangenomen in Hongarije. De UEFA heeft het stadion dit verboden, omdat de bond „politieke uitingen” niet toelaat. De burgemeester van München liet daarop weten het stadhuis en de Olympische toren met regenboogkleuren te versieren. Hij riep supporters die woensdagavond naar de wedstrijd komen ook op regenboogvlaggen mee te nemen.

De aanvoerder van het Duitse elftal, Manuel Neuer, speelt als sinds de start van het EK met een band in regenboogkleuren om zijn bovenarm om de lhbti-gemeenschap te steunen. De Hongaren waren hier boos over, maar de UEFA liet weten dat Neuer hiermee geen regels overtreedt. De nieuwe Hongaarse wet verbiedt het „promoten” van homoseksualiteit en het veranderen van sekse bij jongeren onder achttien jaar. De wet veroorzaakte in heel Europa veel verontwaardiging. Nederland en twaalf andere EU-landen willen dat de Europese Commissie in actie komt en zo nodig naar het Europees Hof van Justitie stapt.

Wijnaldum op de fiets tijdens een trainingssessie van het Nederlands elftal, dinsdag op de KNVB Campus in Zeist. Foto Maurice van Steen/ANP

60.000 toeschouwers in Wembley voor finaleronde EK

Bij de halve finales en de finale van het EK voetbal in het Wembley stadion in Londen zijn per wedstrijd 60.000 bezoekers welkom. Dat heeft Britse regering dinsdag aan de UEFA laten weten. Bezoekers moeten bij het stadion een negatieve coronatest kunnen laten zien, of een bewijs dat ze volledig gevaccineerd zijn.

In eerste instantie mochten bij de betreffende wedstrijden 40.000 toeschouwers zijn. Normaal gesproken passen 90.000 mensen in Wembley. Het is vijftien maanden geleden dat in het Verenigd Koninkrijk zoveel mensen samen mochten komen bij een sportevenement. In het land stijgt het aantal coronabesmettingen hard door de opkomst van de Delta-variant.

De Italiaanse premier Mario Draghi vroeg zich maandag af of de finales daarom niet beter in Boedapest gespeeld konden worden, waar het coronavirus veel beter onder controle is, maar de UEFA bevestigde dinsdag dat de wedstrijden gewoon in Londen zullen doorgaan. De halve finales worden gespeeld op 6 en 7 juli, de finale is op 11 juli.

Lees ook: UEFA: halve finales en finale blijven in Londen

Engeland mist Mount en Chilwell tegen Tsjechië wegens verplichte quarantaine

De Engelse internationals Mason Mount en Ben Chilwell moeten uit voorzorg tot en met maandag 28 juni verplicht in zelfisolatie. De twee zouden na het duel tegen Schotland te lang hebben nagesproken met hun Chelsea-teamgenoot Billy Gilmour, die positief is getest op het coronavirus. Dat hebben de Engelse voetbalbond FA en de Britse volksgezondheidsorganisatie Public Health England dinsdag in samenspraak besloten.

Middenvelder Mount, oud-speler van Vitesse, en verdediger Chilwell missen daardoor in ieder geval de beslissende laatste EK-groepswedstrijd tegen Tsjechië van vanavond. Ook is er kans dat zij er niet bij zijn als Engeland zich plaatst voor de achtste finales, die dat land in dat geval maandag of dinsdag speelt. Met name Mount zal gemist bij de Engelsen, hij speelde in de eerste groepsduels tegen Kroatië (1-0 winst) en Schotland (0-0) twee keer negentig minuten mee.

De prominente Britse voetbalcommentator en oud-topspeler Gary Lineker noemt het „volkomen absurd” dat de Engelse bond de twee spelers zo lang uitsluit. „Belachelijk. Test ze gewoon”, schrijft hij onder meer op Twitter.

Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker 💙 Ridiculous. Just test them. https://t.co/Pzza5hMgpC

From FA…. “We can confirm that Ben Chilwell and Mason Mount must isolate up to and including next Monday [28 June]. This decision has been taken in consultation with Public Health England.”

— John Cross (@johncrossmirror) June 22, 2021

Engeland en Tsjechië spelen vanavond om 21.00 uur in Londen. Beide landen hebben tot dusver vier punten gehaald in Groep D en hebben zo aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de knock-​outfase.

De Engelsman Mount (links) en de Schot Gilmour (midden) zijn teamgenoten bij Chelsea. Foto Frank Augstein/AP

UEFA: halve finales en finale blijven in Londen

Engeland hoeft niet te vrezen dat de eindstrijd van het EK voetbal wordt verplaatst van Londen naar Boedapest. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA dinsdagochtend laten weten aan persbureau Reuters. Vrijdag werd de Hongaarse hoofdstad nog genoemd als alternatief wegens de quarantaineregels voor supporters die begin juli de halve finales en finale van het toernooi bijwonen in de Britse hoofdstad. De Europese voetbalbond zegt „nauw” samen te werken met de Engelse voetbalbond FA en de Britse autoriteiten om deze wedstrijden zoals gepland op Wembley te laten spelen.

De UEFA zou volgens de Britse krant The Times niet accepteren dat supporters eerst tien dagen in zelfisolatie moeten. Dit wordt momenteel geëist van iedereen die naar het Verenigd Koninkrijk reist, net als het afnemen van een PCR-test op dag twee en dag acht van de quarantaine. Die plicht zou als onderdeel van de volledige opening van de Engelse samenleving (‘Freedom Day’) vervallen per 21 juni, maar dat is met een kleine maand uitgesteld tot zeker 19 juli wegens het toenemend aantal coronabesmettingen door de zogenoemde Deltavariant. Vanwege die inreisbeperkingen zou de UEFA een noodplan hebben opgesteld om de eindstrijd alsnog te verplaatsen naar Hongarije, waar geen quarantaineverplichting geldt voor wedstrijdbezoekers - zoals afreizende fans van het Nederlands elftal dat daar zondag de achtste finale speelt.

De Italiaanse premier Mario Draghi gooide maandag nog eens olie op het vuur door Rome aan te prijzen als speelstad voor de finale. „Ik wil dat we ervoor zorgen dat de finale niet plaatsvindt in een land waar het risico op besmetting natuurlijk heel hoog is”, zei Draghi bij een persmoment in Berlijn, waar hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel bezocht. Ook Merkel wees afgelopen week op de noodzaak van waakzaamheid bij grote evenementen. Het Wembley-stadion heeft een maximale capaciteit van 90.000 toeschouwers. Bij de finale op zondag 11 juli zijn 40.000 mensen welkom.

De clash tussen Engeland en Schotland (0-0) werd vrijdag gespeeld op Wembley voor de ogen van 22.500 toeschouwers. Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

UEFA verbiedt regenboogstadion tijdens Duitsland-Hongarije

De Allianz Arena in München mag van de UEFA woensdagavond niet verlicht worden in regenboogkleuren tijdens de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije. De gemeenteraad van de Zuid-Duitse stad wilde op die manier een statement maken tegen een omstreden wet die het Hongaarse parlement vorige week aannam, waarmee de verspreiding van ‘lhbti-propaganda’ op scholen verboden wordt. In gesprek met de Duitse krant Bild zegt een UEFA-woordvoerder dat de bond „een uniform stadionontwerp” voorstaat en dat daar „goede redenen voor zijn”. De bond staat „politieke uitingen” niet toe.

Dieter Reiter, de burgemeester van München, vroeg op verzoek van de gemeenteraad aan de UEFA toestemming voor het regenboogstadion. Hij noemde het een „belangrijk signaal van tolerantie en gelijkheid”, citeert de Süddeutsche Zeitung. Hij kreeg ook steun uit Hongaarse hoek, zo zei Hongarije-verdediger Willi Orban het persoonlijk leuk te vinden „als de lampen fel zouden oplichten”. Al sinds de start van het toernooi draagt Duitsland-doelman Manuel Neuer een aanvoerdersband in regenboogkleuren om de lhbti-gemeenschap te steunen. Ook hier boog de UEFA zich over. Neuer kreeg wel toestemming, want de UEFA vond dat zijn aanvoerdersband „een goed doel promootte”.

De buitenkant van de Allianz Arena bestaat volledig uit ledverlichting, waarmee het stadion in verschillende kleuren kan worden opgelicht. Hiermee werd in het verleden al geregeld ingehaakt op festiviteiten en de actualiteit. Zo was al eens de Amerikaanse vlag te zien op de Amerikaanse nationale feestdag, en sierde in 2017 rond kersttijd een kerstcadeau de lichtwand. Ook kleurde het stadion meerdere malen in regenboogkleuren, de laatste keer in januari toen thuisclub Bayern München het opnam tegen Hoffenheim.

Lees ook: Eerder dit toernooi keurde de UEFA het shirt van Oekraïne af vanwege een politiek statement.

De Allianz Arena lichtte al vaker op in regenboogkleuren. Zo ook op 9 juli 2016, toen een Gay Pride-parade door de stad liep. Foto Tobias Hase/EPA

Welkom in dit blog

Kroatië - Schotland

 • #31
 • Groep D
 • Glasgow (Schotland)

Tsjechië - Engeland

 • #32
 • Groep D
 • Londen (Engeland)

In dit blog houdt NRC het nieuws bij rondom het EK voetbal. Vandaag moet vice-wereldkampioen Kroatië in Groep D winnen van Schotland om zich plaatsen voor de achtste finale.

 • Na de verloren WK-finale in 2010 overleefde het Nederlands elftal twee jaar later bij het EK de groepsfase niet. Dat kan Kroatië dit jaar ook gebeuren. In Glasgow moeten de Kroaten, die in 2018 tweede werden bij het WK, winnen van Schotland. Hetzelfde geldt voor de Schotten, die gaan ook alleen bij winst door naar de volgende ronde. Dan moeten ze wel een doelpunt maken, iets wat ze op dit toernooi nog niet is gelukt.
 • Engeland en Tsjechië zijn met vier punten al zeker van een plaats bij de laatste zestien. Bij de Tsjechen speelt EK-topscorer Patrik Schick, hij staat met drie doelpunten op een gedeelde eerste plaats met de Portugees Cristiano Ronaldo, de Belg Romelu Lukaku en de Nederlander Georginio Wijnadum.
 • Bij dit EK gaan zestien van de 24 ploegen door naar de volgende ronde. Naast de groepswinnaars en nummers twee, plaatsen ook de vier beste nummers drie zich voor de achtste finale. Zwitserland, de nummer drie uit Groep A, is met vier punten zeker van een plaats bij de laatste zestien. Oekraïne, de nummer drie uit Groep C (drie punten, doelsaldo -2) en Finland, de nummer 3 uit Groep B (drie punten, doelsaldo -1) zitten in de wachtkamer.
Het EK-voetbalblog van 21 juni: Oranje wint ook derde groepsduel, Denen door naar de volgende ronde