Laatste nieuws coronacrisis

Risiconiveaus Nederland verder naar beneden bijgesteld

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en daarbuiten bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van dinsdag 22 juni:

 • Opnieuw is het aantal positieve coronatests dat in een week tijd binnenkwam bij het RIVM afgenomen, blijkt uit de weekcijfers van het instituut. Ook lagen dinsdag weer minder patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen.
 • De Deltavariant van het coronavirus wordt in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in Nederland. Dat heeft het RIVM dinsdag gezegd op een technische briefing.
 • De overheid heeft opnieuw voor een aantal veiligheidsregio’s in Nederland het risiconiveau naar beneden bijgesteld. 18 van de 25 regio’s gingen met een of twee niveaus omlaag.
Volg het coronanieuws in ons nieuwe blog

Risiconiveaus Nederland verder naar beneden bijgesteld

De overheid heeft opnieuw voor een aantal veiligheidsregio’s in Nederland het risiconiveau naar beneden bijgesteld. 18 van de 25 regio’s gingen met een of twee niveaus omlaag. In Groningen en Zaanstreek-Waterland is het coronavirus zodanig onder controle dat daar nu het laagste risiconiveau ‘waakzaam’ geldt. Het is voor het eerst sinds eind vorig jaar dat regio’s dit laagste niveau droegen.

De overheid hanteert vier risiconiveaus om aan te duiden in hoeverre het coronavirus in verschillende regio’s om zich heen slaat: ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. Iedere twee weken worden de niveaus opnieuw toegekend aan de 25 regio’s, waarbij wordt bekeken hoeveel positieve tests er per 100.000 mensen worden gemeld. Ook de ziekenhuiscijfers worden meegenomen.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Steeds minder besmettingen en steeds minder ziekenhuisopnames. Dat zien we terug op het coronadashboard. In steeds meer veiligheidsregio’s daalt het risiconiveau. In de afgelopen 2 weken daalde het risico in 18 regio’s op de kaart met 1 of 2 niveaus. 👉 https://t.co/lngn5iDcWg https://t.co/6qiFcQk0KA

Nieuwe groep kwetsbare jongeren aan de beurt voor coronaprik

Een nieuwe groep kwetsbare minderjarigen is aan de beurt om een afspraak te maken voor een coronavaccinatie. Het gaat om jongeren met een medisch risico die zijn geboren tussen januari 2004 en juli 2009. Zij krijgen vanaf vandaag een uitnodiging via de huisarts waarmee ze een afspraak kunnen inplannen bij een GGD-priklocatie. Dat heeft het RIVM dinsdag bekendgemaakt.

De kwetsbare jongeren die nu worden uitgenodigd zijn tussen de 12 en 17 jaar oud. Onder anderen jongeren met het syndroom van Down vallen hieronder. Ook kunnen kankerpatiënten in deze leeftijdscategorie een uitnodiging verwachten. In totaal worden naar verwachting 60.000 tot 100.000 jongeren uitgenodigd, aldus het RIVM. Het besluit om deze groep eerder dan andere jongeren te laten vaccineren, kwam na een advies van de Gezondheidsraad.

Eerder kreeg een groep kwetsbare jongeren tussen de 16 en 18 jaar al een uitnodiging voor een coronaprik. Jongeren met obesitas en jongeren die in aanmerking komen voor een vaccinatie omdat zij samenwonen met een kwetsbaar persoon, worden pas later uitgenodigd. Alle volwassenen in Nederland kunnen inmiddels een afspraak voor hun inenting inplannen. Volgens het coronadashboard van de overheid zijn in Nederland tot nu toe ruim 14 miljoen coronaprikken gezet.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Jongeren met een medisch risico hebben deze crisis enorm veel moeten laten. Vaccinatie beschermt hen niet alleen, maar geeft hen ook weer meer vrijheid. Vanaf nu krijgen zij via de huisarts hun uitnodiging om de prik te halen bij de GGD. 👉 https://t.co/8xUfppq6IX https://t.co/dm6zCq0jEt

China handhaaft beperkingen, Oegandees Olympisch team in quarantaine

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

 • China gaat haar grensbeperkingen waarschijnlijk nog een jaar handhaven. Dat meldt The Wall Street Journal. Vanwege de vele mutaties die wereldwijd opduiken wil de Chinese regering geen risico lopen met het oog op de Winterspelen die in februari in China gehouden worden en een belangrijk congres van de Communistische Partij later in 2022. Momenteel worden nieuwe visa vooral verleend aan mensen die gevaccineerd zijn met een Chinees vaccin. Daarnaast moet iedereen die naar China reist 14 dagen in quarantaine in een hotel.
 • Acht leden van het Oegandese Olympische team zijn na aankomst in Tokio in quarantaine geplaatst. Ze moeten daar tot begin juli blijven. Hoewel alle teamleden waren gevaccineerd en voorafgaand aan de reis naar Japan negatief hadden getest, testte een coach van het team positief op de luchthaven in Tokio. De sporters mogen nog wel trainen, maar moeten zich verder aan strenge maatregelen houden. De Olympische Spelen gaan eind juli van start in Tokio.
 • De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft enkele dagen geleden haar tweede coronavaccinatie toegediend gekregen. Dat schrijven Duitse media. Ze kreeg een dosis van het Moderna-vaccin, terwijl ze als eerste dosis nog een prik van AstraZeneca had gehad. De tweede prik volgt zo’n twee maanden na haar eerste prik. Hoewel er nog veel onduidelijk is over de effectiviteit van het combineren van vaccins, blijkt uit recent onderzoek uit Duitsland dat het mixen van bepaalde vaccins juist extra goed zou werken voor het imuunsysteem.

RIVM: Deltavariant coronavirus is deze zomer dominant

De Deltavariant van het coronavirus wordt in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in Nederland. Dat heeft het RIVM dinsdag gezegd op een technische briefing. De Deltavariant werd voor het eerst geconstateerd in India en is volgens het RIVM besmettelijker dan de Alfavariant, die voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan en nu nog de overhand heeft in Nederland.

Uit wekelijkse steekproeven van het RIVM blijkt dat de Deltavariant nu nog ongeveer 9 procent van het totale aantal positieve coronatests beslaat. De mutatie wordt onder meer meegenomen door Nederlanders die naar het buitenland gaan. Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel ontstaan er clusters rond jongerenvakanties. Hij waarschuwt dat deze jongeren via toeristen uit andere landen de Deltavariant meenemen en de toename zo kunnen versnellen.

Het RIVM denkt dat het groeiende aandeel van de Deltavariant op korte termijn niet zal leiden tot meer ziekenhuisopnames, ook niet na de aankomende versoepelingen. Het najaar is volgens het instituut wel „een punt van zorg”, omdat het virus beter gedijt bij lagere temperaturen. De meer besmettelijke Deltavariant „kan dan tot een nieuwe golf van besmettingen leiden, aangezien dan nog niet iedereen in Nederland volledig is gevaccineerd”, waarschuwt het instituut. Meer ziekenhuisopnames kunnen dan het gevolg zijn.

Volgens het RIVM bieden de coronavaccins die in Nederland gebruikt worden voldoende bescherming tegen alle varianten van het virus.

Winkelend publiek met een mondkapje. Foto Remko de Waal/ANP

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen verder gedaald

Momenteel liggen 461 patiënten met het coronavirus in Nederlandse ziekenhuizen, meldt het LCPS dinsdag. Dat zijn er 29 minder dan een dag eerder. Van de huidige patiënten liggen er 185 op een intensive care, maandag waren dat er 197.

Ook kwamen van maandag op dinsdag 724 positieve uitslagen binnen bij het RIVM, 139 meer dan een dag eerder. De dagelijkse cijfers kunnen nogal schommelen, zeker vlak na het weekend. Het instituut registreerde het afgelopen etmaal verder 3 sterfgevallen als gevolg van het virus, net als bij de weekcijfers kan het daadwerkelijke moment van sterven eerder liggen.

Weekcijfers RIVM: opnieuw minder positieve tests, gedeelte komt van vakantiegangers

Opnieuw is het aantal positieve coronatests dat in een week tijd binnenkwam bij het RIVM afgenomen, meldt het instituut dinsdag. Van 16 tot en met 22 juni kregen 5.714 personen een positieve uitslag bij een GGD, dat is 36 procent minder dan een week eerder. Daarmee zet de daling van de afgelopen weken voort. Het percentage van de afgenomen tests dat positief bleek, daalde van 5,2 procent naar 4,3 procent. Er zijn afgelopen week zeventien sterfgevallen door Covid-19 gemeld bij het RIVM. Dat wil niet zeggen dat die allemaal in de afgelopen zeven dagen zijn overleden.

Een deel van de positieve tests lijkt te maken te hebben met een reis naar het buitenland: van de mensen die een positieve uitslag kregen, was 8 procent recentelijk over de grens geweest. Van deze 471 reizigers kwamen 192 terug uit Portugal, en 107 mensen uit Spanje. Ook bezoekjes naar België (26 gevallen) en Duitsland (17 gevallen) leverden positieve coronatests op.

Twitter avatar WLoon Wouter van Loon Daarmee zet Nederland een flinke stap in de richting van de groene kleur op de kaart van ECDC - in de laatste versie was Nederland nog rood, maar met een % positief van iets boven de 4 en 34 positieve tests per 100.000 inwoners in een week is groen niet ver weg https://t.co/F91HAY6szD

Het aantal wekelijks gemelde positieve coronatests is opnieuw afgenomen. Foto Remko de Waal/ANP

Oud-topman ProRail gaat organisatie toegangstesten leiden

Pier Eringa wordt per 1 juli de nieuwe voorzitter van Stichting Open Nederland, de organisatie die namens de overheid coronatoegangstesten regelt. Eringa was eerder topman van ProRail en sinds 1 september de Nederlandse tak van vervoersbedrijf Transdev, het Franse moederbedrijf van Connexxion, waar hij begin maart per direct opstapte. Hij volgt bij de stichting oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp op.

Open Nederland wil in samenwerking met de overheid de samenleving heropenen door op grote schaal coronatests af te nemen bij bezoekers van grote evenementen en plekken waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden, zoals discotheken. De stichting heeft onder leiding van Middendorp 95 testlocaties opgericht waar bezoekers een sneltest kunnen doen, die vervolgens wordt omgezet in een digitaal toegangsbewijs. Eringa complimenteert zijn voorganger voor de „fijnmazige infrastructuur” die is opgezet. „Nu is een tijd aangebroken waarin we mensen met testen toegang kunnen geven tot steeds meer evenementen terwijl het sociale leven in Nederland stapsgewijs verder open gaat en ik zie er naar uit dit te ondersteunen”, schrijft Eringa bij de bekendmaking van zijn aanstelling.

De stichting kreeg eerder kritiek in de Tweede Kamer wegens de hoge kosten. Het beschikbaar houden van de testcapaciteit kost minstens een kleine half miljoen euro per dag, ook als niemand zich laat testen. Ondanks dit forse budget van honderden miljoenen wordt vooralsnog niet op grote schaal gebruik van gemaakt van de testcapaciteit. Sinds begin juni maakten 122.000 mensen zo’n testafspraak, onder wie de 20.000 bezoekers die zich vorige week donderdag voorafgaand aan de EK-voetbalwedstrijd Nederland-Oostenrijk lieten testen.

Lees ook: Komt het testen voor toegang nog van de grond?

Foto Marlies Wessels

Britse zorgminister optimistisch over ‘Freedom Day’ op 19 juli

Een overzicht van de ontwikkelingen in het buitenland.

 • De Britse minister van Gezondheidszorg Matt Hancock zegt dinsdag in interviews met Britse media optimistisch te zijn over het doorgaan van de geplande versoepelingen op 19 juli, door de Britten ook wel bestempeld als Freedom Day. De groei in het aantal besmettingen met de in het Verenigd Koninkrijk veel voorkomende Deltavariant (voorheen Indiase variant) van het coronavirus neemt af, terwijl de toename van ziekenhuisopnames meevalt. Ook blijft het aantal sterfgevallen laag liggen. Tegelijk sluit Hancock nieuwe maatregelen voor de winter niet uit en hoopt hij dat een derde prik, een zogeheten booster shot, tegen de winter voor de nodige bescherming kan zorgen.
 • Indonesië verscherpt de coronamaatregelen naar aanleiding van het toenemende aantal coronabesmettingen. Maandag meldde het ministerie van Volksgezondheid 14.536 nieuwe positieve coronatests, meldt persbureau Reuters. Dat is het hoogste dagelijkse aantal sinds het begin van de coronapandemie. De groei van de recente weken hangt samen met familiebezoeken rond het Suikerfeest, in combinatie met de komst van de Deltavariant van het coronavirus. In 29 zones zijn religieuze activiteiten de komende twee weken verboden. Ook mogen restaurants, cafés en winkelcentra maar 25 procent van het maximale aantal bezoekers toelaten.
 • Volgens het Japanse persbureau Kyodo News staat de organisatie van de Olympische Spelen in Tokio deze zomer de alcoholverkoop in en rond stadions toe. Het besluit kan rekenen op flinke kritiek, meldt Reuters, vooral vanuit de evenementensector waar veel meer restricties gelden. Eerder deze week werd bekend dat tijdens de Spelen tot 10.000 toeschouwers zullen worden toegelaten in de stadions.
 • Een vrouw krijgt het Sinovac-vaccin in een grootschalige locatie van het militair ziekenhuis in Medan, op Noord-Sumatra. Foto Binsar Bakkara/AP

EU licht optie voor 150 miljoen extra vaccins van Moderna

Terwijl de vaccintekorten in Europa momenteel zo goed als voorbij zijn, wordt de voorraad alvast verder aangevuld. Dinsdag maakte de Europese Commissie bekend gebruik te maken van de eerder vastgelegde optie 150 miljoen extra doses van het Moderna-vaccin te kopen. Levering van de vaccins is voorzien vanaf het derde kwartaal van dit jaar tot eind 2022.

Met het nieuwe contract wordt het volgens een verklaring van de Commissie mogelijk een eventuele nieuwe generatie vaccins, speciaal aangepast op virusvarianten, aan te kopen of zogeheten ‘boostershots’, die de werking van de bestaande vaccins zouden versterken. „We moeten klaar zijn voor elk scenario en steeds een stap vooruit denken”, aldus zorgcommissaris Stella Kyriakides in een verklaring.

Met de extra aankoop heeft de EU tot nu toe 4,4 miljard doses aangekocht – hoewel niet alle vaccins al op de Europese markt zijn toegelaten. Het nieuwe contract met Moderna voorziet volgens Brussel in de mogelijkheid voor lidstaten om vaccins door te verkopen of te doneren aan andere landen.

CBS: vertrouwen van consumenten terug op niveau van voor coronacrisis

Het vertrouwen dat Nederlanders hebben in de economie is in juni weer op het niveau van voor de coronacrisis. Ook de koopbereidheid nam toe tot een niveau dat sinds het begin van de pandemie niet meer is gemeten. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stemming onder consumenten was in juni 2021 minder negatief dan een maand eerder. Het cijfer waarmee het CBS het vertrouwen meet kwam uit op -3 tegen -9 in mei. Het ligt daarmee boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, -8.

Consumenten oordeelden ook positiever over de financiële situatie in de komende twaalf maanden, ziet het CBS. Daarnaast vinden ze de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan een maand geleden. Het hebben van een baan speelt een grote rol bij de koopbereidheid, ziet het statistiekbureau.

Oxfam Novib: boeren en arbeiders profiteren nauwelijks van winst supermarkten

Grote supermarktketens hebben tijdens de eerste acht maanden van de coronacrisis winst gemaakt, maar dat geld gaat niet naar de boeren en arbeiders in fabrieken waar de bedrijven mee samenwerken. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib dinsdag in een nieuw verschenen rapport. De organisatie heeft naar grote supermarktketens zoals Ahold Delhaize (moederbedrijf van Albert Heijn), Walmart en Tesco gekeken. Ook zijn de voedselketens van de Nederlandse Jumbo en Plus onderzocht.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna geen enkele supermarkt enige substantiële coronagerelateerde steun heeft geboden aan arbeiders en boeren. Dat terwijl de winsten voor de bestuurders en het dividend voor aandeelhouders van beursgenoteerde supermarkten met 123 procent is gestegen, stelt het goede doel. De uitbetalingen zouden van 10 miljard dollar naar 22,3 miljard dollar (van 8,4 miljoen euro naar 18,7 miljoen euro) zijn gegaan.

Vooral het vrouwelijk personeel heeft volgens Oxfam Novib te maken met systematische uitbuiting. De organisatie heeft voor het rapport gekeken naar de omstandigheden van arbeiders in productielocaties zoals die van koffie in Brazilië, basmatirijst in Pakistan en wijn in Zuid-Afrika. Na gesprekken met Oxfam Novib heeft Jumbo in ieder geval aangegeven zich te willen inzetten om de positie van vrouwen in zijn leveringsketens te gaan verbeteren. Dat wil de supermarkt onder meer doen door de lage lonen te verhogen en meer transparantie te bieden over hoe het handelen van het bedrijf invloed heeft op de productieketens.

Jumbo heeft aangegeven zich te gaan inzetten voor de positie van vrouwen in de leveringsketens. Foto Rob Engelaar/ANP

Italië schaft mondkapjesplicht buiten af, Cubaans vaccin 92 procent effectief

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

 • Vanaf 28 juni schaft Italië de mondkapjesplicht in de buitenlucht af in veilige regio’s. Op dit moment is dat in nagenoeg het hele land vanwege het lage aantal besmettingen en IC-opnames, alleen Valle d’Aosta in het noordwesten is nog een gele zone. In een tweet kondigde minister van Gezondheid Roberto Speranza maandagavond de versoepeling aan. Wel blijft het verplicht om in het openbaar vervoer en in binnenruimtes een mondkapje te dragen.
 • Het Cubaanse Abdala-vaccin is voor 92 procent effectief bevonden tegen het coronavirus. Dat stelt de Cubaanse regering maandag, meldt persbureau AP. Voor volledige bescherming tegen het virus zijn drie prikken van het vaccin nodig. Naast het Abdala-vaccin test Cuba ook andere vaccins, zo werd afgelopen weekend bekend dat het Soberana 2-vaccin voor 62 procent effectief is.
 • De Filippijnse president Rodrigo Duterte dreigt mensen gevangen te zetten als zij weigeren om zich te laten vaccineren. In een tv-show zei hij maandag: „U kiest: vaccin of ik zet u vast”, meldt persbureau Reuters. Duterte deed zijn uitspraken naar aanleiding van berichten over de lage vaccinatiebereidheid in de hoofdstad Manila. De Filippijnen hebben tot dusverre meer dan 1,3 miljoen coronabesmettingen en zeker 23.000 sterfgevallen geregistreerd, op zo’n 105 miljoen inwoners.

Welkom in een nieuw coronablog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en daarbuiten bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van maandag 21 juni:

 • Vanwege de overbelaste zorg tijdens de coronapandemie zijn er honderden extra doden gevallen omdat patiënten met andere problemen niet opgenomen konden worden. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR) op basis van de gegevens van miljoenen patiënten in Nederland.
 • Volgens de laatste cijfers lagen er maandag minder dan vijfhonderd coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. 197 van hen lagen op de intensive care. Daarnaast werden er 585 nieuwe positieve coronatests geregistreerd.
 • Er mogen maximaal tienduizend toeschouwers in de stadions komen tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Alleen Japanse toeschouwers zijn welkom bij wedstrijden. Autoriteiten kunnen tijdens de Spelen nog beslissen het aantal toeschouwers verder af te schalen.
Lees hierhele blog van maandag 21 juni terug