Onderzoek: ouders hardhandiger met peuter tijdens eerste lockdown

Archiefbeeld van twee ouders met hun 2-jarige kind.
Archiefbeeld van twee ouders met hun 2-jarige kind. Foto Patricia Rehe/ANP

Tijdens de eerste lockdown in april en mei 2020 reageerden ouders met een peuter vaker hardhandig op hun kind dan daarvoor. Dat blijkt uit een maandag verschenen publicatie van wetenschappers van de Radboud Universiteit, het Erasmus Medisch Centrum en de Vrije Universiteit Amsterdam. Volgens de wetenschappers toont dit aan dat er een groter risico op emotionele en fysieke kindermishandeling is tijdens een lockdownsituatie.

Voor het onderzoek werden ruim tweehonderd ouders, van wie het merendeel moeders, met een peuter van drie jaar gevraagd naar hun opvoedingsgedrag. Deze gegevens werden vergeleken met antwoorden van een vergelijkbare groep van duizend ouders die voor de coronapandemie een vragenlijst hadden ingevuld. Het aantal ouders dat hun kind in de twee weken voorafgaand aan het onderzoek één keer door elkaar had geschud, steeg met 9 procent. Ook schold een grotere groep ouders hun peuter tijdens de lockdown één keer uit; dit steeg van 2,2 procent naar 17 procent van alle ouders.

Het gedrag valt volgens de onderzoekers onder kindermishandeling en kan negatieve consequenties hebben voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. De resultaten laten volgens hen zien „dat de impact van maatregelen, zoals de sluiting van kinderopvang en scholen, moet worden meegenomen in de vorming van beleid.” De wetenschappers pleiten voor ondersteuning van kwetsbare gezinnen tijdens een lockdown.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Onderzoek: ouders hardhandiger met peuter tijdens eerste lockdown